arend Posted April 19, 2008 Report Share Posted April 19, 2008 (edited) Przydatna mała ksiażeczka nazywa się "Postępowaniw w nagłych przypadkach" może trochę w niej profesjonalnego bełgotu (niestety adresowana do profesjonalistów) ale zawiera schematy postępowania opisane w punktach a także wszelkie potrzebne algorytmy działania polecam do przejrzania a nawet posiadania Peter Sefrin i Rainer Schua "Poatępowanie w nagłych przypadkach" pod redakcją Zbigniewa Rybickiego wydawnictwo Urban&Partner Edited April 19, 2008 by arend Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 http://www.bookmaster.pl/ksiazka/41166.xhtml Widzę, że jakieś 20zł zaraz wzbogaci księgarza - kupię sobie jak nic, choć do noszenia w apteczce za duże będzie. Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 http://www.prc.krakow.pl/wyd/wyd.htm Quote Link to post Share on other sites
thorbjorn Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Co do książki to fakt jest napisana językiem dla specjalistów :). Ale za to jest to fachowa książka, w którą jak ktoś się wczyta to zrozumie ją wystarczająco. Schematy są wykonane w miare przejżyście. Ja osobiście jej nie posiadam ale czytałem (na studiach były tematy z niej). Dla osób, które nie chcą aż tak zaawansowanych pozycji studiować polecam ksiazke przeznaczoną dla ZHR (sam jestem w ZHP): dr n. med Beata Badowicz "Przewodznik ratownika HOPR". Książka jest bardzo przjeżysta, bardzo czytelne wytyczne co, jak i kiedy należy robic Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 9, 2008 Author Report Share Posted June 9, 2008 http://www.hesperian...wnload.php#wtnd Chociaż ja nie biorę odpowiedzialności za treści tam zawarte ;-) Quote Link to post Share on other sites
Kierek Posted June 10, 2008 Report Share Posted June 10, 2008 Ja polecić mogę: "ABC resuscytacji", oraz "Ratownika Medycznego" pod red. Juliusza Jakubaszki, A także : "Pierwsza pomoc i resuscytacja krążeniowo oddechowa - podręcznik dla studentów" pod redakcją Janusza Andersa Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
marlom Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Jako student ratownictwa medycznego mogę polecić podręcznik Basic Trauma Live Support wydawnictwa medycyna praktyczna. Jest to jednak książka przeznaczona do udzielania pomocy kwalifikowanej, dla ratownika przedmedycznego w całości powinny wystarczyć wytyczne polskiej rady resuscytacji. A zwłaszcza pierwsze rozdziały Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Kierek Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 (edited) Tak kolego, ale w wątku o Literaturze fachowej, ludzie (np Ratownicy Medyczni, bądź studenci Ratownictwa Medycznego) szukają raczej książek, podręczników i innych pozycji. a "BTLS" o którym mówilismy to ta pozycja: http://biblioteka.pwsz.nysa.pl/Skany/2007_Wrzesien/03.jpg Edited January 25, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Churchill_MD Posted August 25, 2009 Report Share Posted August 25, 2009 PHTLS 68W Field Reference NIESPODZIANKA Quote Link to post Share on other sites
paramedyk Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Bardzo polecam tą pozycję : Ratownictwo medyczne. Poradnik kieszonkowy Autor: Will Chapleau Rok wydania: 2010, wydawnictwo Górnicki Nowe wydanie 2010 W "Poradniku" zawarto najważniejsze zagadnienia z zakresu ratownictwa medycznego, opisane zgodnie z aktualnie obowiązującymi międzynarodowymi wytycznymi. „Poradnik” zawiera wiele kolorowych ilustracji oraz procedur postępowania. Format umożliwia noszenie „Poradnika” na stałe w kieszeni. Zagadnienia: Podstawy anatomii Ocena poszkodowane Drogi oddechowe Resuscytacja krążeniowo-oddechowa i zautomatyzowana defibrylacja Najczęstsze stany nagłe pochodzenia nieurazowego Tamowanie krwotoku i postępowanie we wstrząsie Urazy mięśniowo-szkieletowe Położnictwo i opieka nad noworodkiem Procedury Skróty Najczęściej stosowane leki Telefony Można nabyć tu: http://paramedyk.sklep.pl/ratownictwo-medy...kowy-p-417.html Quote Link to post Share on other sites
obtch Posted February 16, 2010 Report Share Posted February 16, 2010 Szybkie pytanie. Jak się zapatrujecie na dosyć wiekową pozycję: A. CHRZĄSZCZEWSKA - Bandażowanie W sumie książka wydawana jeszcze w PRL i później. Ostatnio ją nabyłem i się zastanawiam na ile jej lektura będzie przydatna / szkodliwa. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted June 16, 2010 Report Share Posted June 16, 2010 Prosto napisana i przetestowana w warunkach polowych książka, która już wielu osobom uratowała zdrowie lub życie. Jej podstawową zaletą jest prosty sposób przekazu informacji, dużo opisów i uwag praktycznych. "Jachtowy poradnik medyczny" - Morzycki Jerzy http://www.wysylkowo.pl/product_info.php?products_id=34173 Quote Link to post Share on other sites
Marines22 Posted April 6, 2011 Report Share Posted April 6, 2011 Siemka Panowie jeżeli ktoś chce mogę podesłać 2 książeczki "SAS szkoła przetrwania" są tam fajne rzeczy nie tylko z pierwszej pomocy "Basic Trauma Life Support dla paramedyków i ratowników medycznych (BTLS)" to już książka skierowana raczej do ratowników nie mniej jednak warta poświęcenia uwagi jak by ktoś chciał to walcie na PW Quote Link to post Share on other sites
kaer Posted February 18, 2012 Report Share Posted February 18, 2012 (edited) BTLS obecnie nazywa się "International Trauma Life Support, Ratownictwo przedszpitalne w urazach" Ksiazka jest bardzo przystepnie napisana, raczej lektura dla kazdego zainteresowanego, nie tylko dla paramedykow. Kompendium wiedzy z urazówki. Dosc sporo przykladow i zdjec. Ze swojej strony dorzuce jeszcze jedna przystepnie napisana ksiazke : "Pierwsza pomoc w stanach zagrozenia zycia" Jurczyk i Łakomy Pozdrawiam Edited February 18, 2012 by kaer Quote Link to post Share on other sites
arend Posted January 18, 2013 Author Report Share Posted January 18, 2013 Tod Schimelpffenig "Pierwsza Pomoc w warunkach ekstremalnych" Wydawnictwo Bellona Sensowny podręcznik udzielenia pomocy w warunkach no może nie ekstremalnych ale dalekich od miasta. Dość przystępnie napisane, z sensownymi ilustracjami i dobrze opracowanymi algorytmami. Nie przeczytałem jeszcze całości, ale jak narazie nie znalazłem żadnych błędów (a to zasługa Tłumaczki). Ale się nie dziwię gdyż publikacja w orginale przeznaczona dla szkoleń NOLS. A i w Biedronkach można nabyć w cenie 5pln co daje jedną z najlepszych relacji sensu do kosztów ;P Quote Link to post Share on other sites
NBDisPERFECT Posted March 1, 2013 Report Share Posted March 1, 2013 Tak to czytam i cieszę się, że tyle ludzi jednak interesuje się tym mimo, że nie ma styczności z ratownictwem. Ja w tym roku kończę RM i jak by ktoś chciał to mogę komuś dać swój BTLS i Bandażowanie Chrzanowskiej Anny bo ja już je znam na pamięć a ktoś może z chęcią przeczyta. Jak coś to na Raszówce będę to mogę zabrać albo wysłać PP Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts