Silverquick Posted May 1, 2008 Report Share Posted May 1, 2008 Witam Mam do was pytanie: Czy da się skutecznie operować w budynkach z bronią długą np. M16 ??? Jako przykład chciałbym podać USMC, trenują oni działania MOUNT i CQB używając M16A3/A4. Zastanawia mnie czy używają tej broni tylko do treningu a już zadania w terenie zadudowanym i pomieszczeniach wykonują np z M4 ??? Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted May 1, 2008 Report Share Posted May 1, 2008 Da się. Wystarczy pooglądać sobie filmiki choćby z Faludży aby się przekonać że jest to możliwe. Quote Link to post Share on other sites
Fearie Posted May 2, 2008 Report Share Posted May 2, 2008 Jest to możliwe ale mało przyjemne. Długa lufa jednak musi być na każdych drzwiach opuszczona, co daje ułamki sekund przewagi zawodnikowi w pomieszczeniu zanim ty podniesiesz gnata do strzału. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted May 5, 2008 Report Share Posted May 5, 2008 Długa lufa jednak musi być na każdych drzwiach opuszczona, Kłóciłbym się... ale nie chce mi się... Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted May 5, 2008 Report Share Posted May 5, 2008 Kłóciłbym się... ale nie chce mi się... a ja na przykład bym poparł Fearie, acz zamieniłbym "musi być na każdych drzwiach opuszczona" na "często trzeba opuszczać", acz zasadniczo ma rację. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted May 6, 2008 Report Share Posted May 6, 2008 A po co wy tę lufę chcecie opuszczać? ;-) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted May 6, 2008 Report Share Posted May 6, 2008 Żeby dać ułamki sekund przewagi przeciwnikowi wewnątrz. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted May 6, 2008 Report Share Posted May 6, 2008 Myślę sobie że da sie "wejść do pomieszczenia" bez opuszczenia lufy nawet z wyrzutnią Stinger/Strieła na ramieniu w sposób "zgodny ze sztuką". Więc nie widzę sensu opuszczania lufy z czyms tak "małym" jak M16/G36/AK itp. Ale każdy robi jak lubi ;) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 Może Fearie lubi ścinać zakręty :lol: ;) Quote Link to post Share on other sites
happy666 Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 Kurcze, przecież można w prosty sposób manewrować, lufa blisko framugi i taka ładna ścina jak kubica :mrgreen: . Mówie serio. Albo strzelać z biodra :roll: Quote Link to post Share on other sites
AA__ Posted August 5, 2011 Report Share Posted August 5, 2011 (edited) Eh, najlepiej przeciez sprawdzic praktycznie. Potrzebne beda 2 kijki - jeden 100cm dlugosci (m16), drugi 80cm dlugosci (m4 srednio) i chodzimy po 2 minutu na zmiane kilka razy z jednym i drugim po domu / mieszkaniu. Jak te 20 cm bedzie przeszkadzac lub nie to odpowiedz nasunie sie sama ;) Druga sprawa to wzrost. IMHO jak ktos ma metr piedziesiat w kapeluszu (nikomu nic nie ujmujac z powodu malego wzrostu) to m16 bedzie sie nawet dziwnie nosic na ramieniu nie wspominajac o zawieszeniu na klacie ;) (sam mam m16) edit: przepraszam, za odswiezenie tematu - nie zauwazylem jak dawno padlo pytanie... Edited August 5, 2011 by AA__ Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted August 6, 2011 Report Share Posted August 6, 2011 Spoko AA nic się nie stało ja kiedyś "odkopałem" chyba 4 letni temat. Jestem po wrażeniem posiadania przez Ciebie M16. Ja na ten przykład mam w domu G36. A Wy co macie? Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted August 6, 2011 Report Share Posted August 6, 2011 Julas - padłem... Ja mam Mk17 Mod0 ! Quote Link to post Share on other sites
AA__ Posted August 6, 2011 Report Share Posted August 6, 2011 Spoko AA nic się nie stało ja kiedyś "odkopałem" chyba 4 letni temat. Czyli sa jednak bystrzejsi ode mnie. Jestem po wrażeniem posiadania przez Ciebie M16. Ja na ten przykład mam w domu G36. A Wy co macie? A nie masz w domu przypadkiem zespolu napiecia przedmiesiaczkowego ? Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 :icon_biggrin: :wink: Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 :hahaha: dobre Quote Link to post Share on other sites
AA__ Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 Ufff, no offence i na szczescie rozeszlo sie po kosciach ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts