kier Posted June 5, 2008 Report Share Posted June 5, 2008 Witam! Co sądzicie o tych pistoletach i który wg Was jest lepszy? http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=3723 http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=2441 Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Dawidzik1 Posted June 5, 2008 Report Share Posted June 5, 2008 Jak na pierwszy rzut oka pistolety te same. Z tym że ten droższy jest niby lepiej pomalowany. Quote Link to post Share on other sites
Blithe Posted June 5, 2008 Report Share Posted June 5, 2008 Ten tańszy jest w budowie bardziej zgodny z oryginałem, chociażby ma kolor chwytu pistoletowego taki jak oryginał (ebonitowy jak w MP40). Jeśli bym brał to ten za 550zł. Pozdrawiam Blithe Quote Link to post Share on other sites
Erik Posted June 12, 2008 Report Share Posted June 12, 2008 Obydwa są dobre i prawidłowe, ponieważ występowały bakelity i brązowe i czarne. Jeżeli masz ochotę na czarny, kupujesz droższy, jeżeli na brąz, to tańszy i wszystko. Osobiście lubię i jedne i drugie ;) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
dcm_Marecheq Posted June 13, 2008 Report Share Posted June 13, 2008 Pozwolę sobie przypomnieć, że od niedawna jest też dostępny Luger: Parabellum (długość 21 cm) Parabellum (długość 26 cm) Parabellum (długość 31 cm) Quote Link to post Share on other sites
orlos52 Posted June 13, 2008 Report Share Posted June 13, 2008 Posiadam takiego za 550 i niestety jest mocno plastikowy. Nowy ma fajna fakturkę, po jednej dwudniowej bitwie farba podłaziła w wielu miejscach wyszedł błyszczący plastik. Quote Link to post Share on other sites
Oli_32 Posted June 13, 2008 Report Share Posted June 13, 2008 po jednej dwudniowej bitwie farba podłaziła w wielu miejscach wyszedł błyszczący plastik. Coś mi tu nie pasuje. Podobno są ze ZnAl-u te Parabelki wykonane. To skąd tam plastik?. Quote Link to post Share on other sites
Erik Posted June 13, 2008 Report Share Posted June 13, 2008 Myślę, że Orłoś ma na myśli P 38, nie parabelkę, która faktycznie w większości jest ze znal/alu . Quote Link to post Share on other sites
kier Posted June 14, 2008 Author Report Share Posted June 14, 2008 Jeśli faktycznie te Walthery są tak bardzo plastikowe to chyba zacznę rozważać kupno Lugera (choć P38 bardziej pasuje do późnego okresu II WŚ). Zależy mi na tym żeby broń wyglądała jak broń a metal to metal (choć to tylko znal/alu ;-) ) Quote Link to post Share on other sites
Erik Posted June 16, 2008 Report Share Posted June 16, 2008 Parabelki nie zostały wycofane z użycia , mimo , że pojawił się już P38, więc nawet na rok '45 będą ok :) Quote Link to post Share on other sites
orlos52 Posted June 17, 2008 Report Share Posted June 17, 2008 (edited) Temat jest P 38, a nie P 08. Dokładnie jak pisze Erik. Plastikowy jest P.38, za to Lugerek jest śliczny, ciężki, całkiem metalowy i nawet w miarę celny. Plastikowe są okładziny i niestety to widać, ale widziałem kopie drewniane. :uśmiech: Edited June 17, 2008 by orlos52 Quote Link to post Share on other sites
SturmFJ Posted June 30, 2010 Report Share Posted June 30, 2010 Odgrzeję trochę tego kotleta, gdyż szykuję się do zakupu Waltherka i mam takie oto pytanie - czy gazowe P38 Maruzena różni się od gazowego P38 Marushina? Widziałem i jedno i drugie na WGC i, oprócz oznaczeń (słabsze w Marushinie) i możliwości tuningu (precka do Maruzena), nie zaobserwowałem większych różnic. Jak jest z budową? Czy może ktoś miał w rękach obie repliki i mógł porównać? Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Lukas42 Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 Obu replik nie miałem w rękach, ale mogę polecić P38 maruzena. Co ważne jest obecnie dostępny na allegro i w kilku sklepach internetowych tylko pod inną marką (mogę podać namiar na priva.) I nie trzeba nic grzebać - od razu jest w nim lufa precyzyjna ;P co daje dobre skupienie ;) Tutaj recenzja P38 maruzena: Recenzja P38 Quote Link to post Share on other sites
SturmFJ Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 Mi przez ten czas udało się zapoznać z oboma pistolami - największą różnicą jest brak blowbacku w replica Marushina (plus inne oznaczenia [oczywiście, jak przystało na markę, historycznie poprawne] i trochę mniejsza moc). Maruzena posiadam już 2 lata i pod "Polecam" dla tej repliki mogę się podpisać obiema rękami - chodzi gładziutko, nie cieknie (cały czas na stockowych uszczelkach), wykonanie wewn. i zewn. wspaniałe, skupienie i zasięg zadziwiają innych ejrsofterów z nowoczesnymi "klamkami" Quote Link to post Share on other sites
Lukas42 Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 (edited) Właśnie! dobrze mówisz, przypomniało mi się że Marushin nie ma blowbacka... Co do P38 Maruzena to z samych zdjęć widać że jest sporo lepiej wykonany, co do celności, i powtarzalności strzałów mogę też potwierdzić że jest świetna! A propo, małe pytanie jak ładujesz - SturmFJ, swojego Maruzena gazem? ma on wejście w magazynku trochę inne niż większość magazynków gazowych... Edited February 3, 2012 by Witzland-942 Quote Link to post Share on other sites
SturmFJ Posted February 4, 2012 Report Share Posted February 4, 2012 Ładuję go wedle standartowych prawideł nabijania magazynków green gasem, ale stosuje tylko gaz 134a (low pressure) od Taiwanguna (jest on produkcji chyba SRC). Raz naładowałem go zywkłym GG - kopa miał niezłego, ale podczas nabijania połowa gazu uchodziła na linii zawór magazynka - zawór w butli i na koniec gazu starczało na 8-9 strzałów. Quote Link to post Share on other sites
Lukas42 Posted February 4, 2012 Report Share Posted February 4, 2012 Właśnie, on jest stworzony do niższego ciśnienia, ja dotychczas ładowałem green gazem i zawsze był ten problem który opisujesz - czasami nie starcza gazu do końca magazynka... Quote Link to post Share on other sites
Sepp Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Miałem dwie sztuki P38 - jedną ukradli mi na III edycji "Berlina `45 z brązową kaburą do P08, drugiego chyba odkupił kolega SturmFJ, o ile dobrze pamiętam. Obie były najlepszymi gnatami, jakie miałem. Żaden z moich obecnych pistoletów - ani colt 1911, ani browning p35, ani P08 artyleryjski mają do nich "daleką drogę". Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted May 6, 2012 Report Share Posted May 6, 2012 Nie wiecie gdzie można dostać brązową kaburę do P38? Quote Link to post Share on other sites
Punk Posted May 6, 2012 Report Share Posted May 6, 2012 Może od tego producenta http://www.repliki-kloda.com/produkty_niemcy.html nie wiem jak z jej jakością ale podobno górna klapa jest odpowiedniego kształtu. Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted May 7, 2012 Report Share Posted May 7, 2012 Dzięki, jak szukałem to wszędzie były tylko czarne ;) Quote Link to post Share on other sites
SturmFJ Posted May 7, 2012 Report Share Posted May 7, 2012 Może od tego producenta http://www.repliki-kloda.com/produkty_niemcy.html nie wiem jak z jej jakością ale podobno górna klapa jest odpowiedniego kształtu. Kabura bardzo dobrej jakości (porządna skóra, mocne szycie, wytłoczenia), jedyna dostępna na naszym rynku replika z należycie wykonaną klapą. W kabury Mil-Teca P38 ledwo się mieści albo wogóle nie wchodzi - a jest tak gdyż w kaburach do P38 używają klap od kabur do Lugera. Quote Link to post Share on other sites
Nanteris Posted May 7, 2012 Report Share Posted May 7, 2012 Niestety termin realizacji jest dość długi i zapasowy magazynek nie mieści się w swojej komorze. Już raz zamawialiśmy właśnie kaburę do P38 , poleciała do poprawki, może producent uwzględnił to i wprowadził zmiany już na stałe. Quote Link to post Share on other sites
SturmFJ Posted May 7, 2012 Report Share Posted May 7, 2012 Niestety termin realizacji jest dość długi i zapasowy magazynek nie mieści się w swojej komorze. Już raz zamawialiśmy właśnie kaburę do P38 , poleciała do poprawki, może producent uwzględnił to i wprowadził zmiany już na stałe. U mnie magazynek (GBB Maruzen) też nie wchodzi, ale jest to raczej spowodowane szczękami na szczycie magazynka - myślę że oryginał by spokojnie wszedł. Quote Link to post Share on other sites
Nanteris Posted May 7, 2012 Report Share Posted May 7, 2012 Właśnie co ciekawe oryginał nie wchodził :) . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts