jan_kreczman Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Czym różnią się te manierki oprócz ceny http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=384235253 i http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=380347870? Quote Link to post Share on other sites
Krysiek Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Niczym. Quote Link to post Share on other sites
jan_kreczman Posted June 20, 2008 Author Report Share Posted June 20, 2008 Ciekawe skąd aż taka różnica. Miał ktoś z was taką manierkę, jak się sprawuje? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Bywa na przykład, że fajnie ze szwu tryska woda mineralna gazowana. Quote Link to post Share on other sites
jan_kreczman Posted June 20, 2008 Author Report Share Posted June 20, 2008 (edited) Często się to zdarza? Raczej nie powinno być problemu z naprawieniem czegoś takiego Edited June 20, 2008 by jan_kreczman Quote Link to post Share on other sites
Sokół Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Bywa na przykład, że fajnie ze szwu tryska woda mineralna gazowana. Lub korek pęka. Nie opłaca się kupować takich manierek, za szybko się rozsypują. A nazwa bidon :roll: :wink: Quote Link to post Share on other sites
Krysiek Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Ja od trzech miesięcy używam manierkę tą z pierwszego linku i jak na razie nie narzekam. Quote Link to post Share on other sites
Cysiu20 Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Polecam kupno kontraktowych. Ja korzystam z takich i są bardzo dobre. Wystarczy je dobrze wyparzyć, umyć i są gotowe do użytku. Ja za 2manierki + 2pokrowce + 1kubek dałem 33zl. PzDr Quote Link to post Share on other sites
enzig Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Gdzieś takie manierki tak tanio kupił, ja szukam i jakoś poniżej 50zł znaleźć nie moge- oczywiście mówimy o kontraktach. Quote Link to post Share on other sites
jan_kreczman Posted June 20, 2008 Author Report Share Posted June 20, 2008 (edited) Ja też nigdzie nie znalazłem. Ja chyba się zdecyduję na tą pierwszą, jak coś się będzie dziać to kupie coś takiego http://www.allegro.pl/item383678658_manierka_holandia.html i gitara Edited June 20, 2008 by jan_kreczman Quote Link to post Share on other sites
Szymon44 Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Ja dostałem kontraktową ale bez kubka razem z pokrowcem za 30zł w lokalnym sklepie z militariami . Sprawuje sie bardzo dobrze. Przed użyciem 3,4 razy wyparzyłem ją i umyłem płynem do mycia naczyń Quote Link to post Share on other sites
Mlody110 Posted June 22, 2008 Report Share Posted June 22, 2008 Ja dostałem kontraktową ale bez kubka razem z pokrowcem za 30zł w lokalnym sklepie z militariami . Sprawuje sie bardzo dobrze. Przed użyciem 3,4 razy wyparzyłem ją i umyłem płynem do mycia naczyń Ja też mam taką, za 30zł bez kubka i jest wszystko ok. Quote Link to post Share on other sites
ramborambo Posted July 2, 2008 Report Share Posted July 2, 2008 a jak ja wyparzyłeś, wrzątkiem? jak używanego camela potraktowałem wrzątkiem to zaczął cieknąc na szwie i później jechało od niego "paloną gumą". No wiec czym wyparzyć (bezpiecznie) manierkę? ? ? Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted July 2, 2008 Report Share Posted July 2, 2008 Jeżeli kontraktowa to spokojnie wrzątkiem (no możę niech 2 minuty postoi zanim wlejesz), manierka zrobi się mięka a po ostudzeniu wróci do normy. Quote Link to post Share on other sites
enzig Posted July 2, 2008 Report Share Posted July 2, 2008 Jak masz porzadną manierkę to nigdy ci nie zmięknie, gdy swoją wyparzałem (co było 1 etapem sterylizacji) wlałem po sam korek gotująca się wodę stała tak z dobre pół godziny i nie zmiękła ani troche i cholernie długo trzymała ciepło, ale tego paskudnego smrodu nie dałem rady wyeliminować. Quote Link to post Share on other sites
Cysiu20 Posted July 2, 2008 Report Share Posted July 2, 2008 Też jak wyparzałem swoje kontraktowe manierki to podczas tego procesu nie zmiękły ani troszkę. Ale z podróbkami nie wiem jak jest bo nigdy nie posiadałem. Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted July 3, 2008 Report Share Posted July 3, 2008 Ja kupiłem kontraktową na allegro za 30 zl z pokrowcem bez kubka. Jak wyparzałem trochę zmiękła ale poza tym nic jej się nie stało. (Ale śmierdzi dalej :F) Quote Link to post Share on other sites
Oozie Posted July 3, 2008 Report Share Posted July 3, 2008 Jak chcecie się pozbyć kiepskich zapachów z manierek polecam przegotować, nastepnie po osuszeniu wlać do niej torszke wody i dość sporo soku cytrynowego, taki w małej buteleczce mozna dostac w sklepie, zakręcamy, porzadnie trzesiemy, odstawiamy na pare minut, jeszcze raz trzesiemy, przemywamy woda i jeszcze raz odparzamy manierke i gotowe. Proste i dość szybkie, a już nie śmierdzi. Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted July 3, 2008 Report Share Posted July 3, 2008 Swojego Camelbaka zalewam wrzątkiem, a jak zaczyna nieco śmierdzieć gumą, to dodaję nieco sody oczyszczonej. Do picia nie nalewam samej wody tylko dodaję właśnie soku z cytrynki i trochę glukozy. Nie czuć gumy, mimo że Camel ma już kilka lat. Quote Link to post Share on other sites
Cysiu20 Posted July 3, 2008 Report Share Posted July 3, 2008 O.o motywu z cytrynką nie próbowałem. I po tym procesie skutkuje to na zawsze, czy zapach manierki powraca? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted July 3, 2008 Report Share Posted July 3, 2008 Jak ci śmierdzi (ja was nie rozumiem ani w kwesti manierki ani camela ale o smakach się nie dyskutuje) to kup sobie butle Nalgene lub podobną z leksanu/polikarbonu. To chyba nie śmierdzi. Quote Link to post Share on other sites
Oozie Posted July 3, 2008 Report Share Posted July 3, 2008 Zapach manierki lub camela eliminuje na troche, ale po jakimś czasie ten zapach wraca i jest on nieusuwlany do końca. Sok cytrynowy za to super usuwa zapachy po sokach lub innych. Moj kolega przez pol roku mial w starej manierce sok wisniowy, jak ja odkopal ze staroci, to już miał dobrze zafermentowane połroczne wino. Sok z cytryny i w tym przypadku przywrócil świerzość manierce. Quote Link to post Share on other sites
Filip von Izabelin Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Tabletki do czyszczeni sztucznej szczęki. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Miałem kiedyś kontraktową manierkę Alice. Wystarczyło jej dwukrotne zalanie wrzątkiem, a potem zostawienie, aż wystygła na tyle, żeby ją wziać do ręki (i nie, żadna krzywda jej się nie stała). Co do zapachu stęchlizny (faktycznie, potrafi być uciażliwy) - po prostu manierkę myje, a nie wietrzy ;). Co do lekkiego aromatu gumowej uszczelki, przyzwyczaiłem się ;) Zawsze też mozna próbować mycia w zmywarce do naczyń. Manierce pattern 58 pomaga... Quote Link to post Share on other sites
ramborambo Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 A manierek 2qt też można wrzątkiem traktować? ona taka miękka przecież? Pozostaje jeszcze kwestia korka - szczególnie gdy ma zawór umożliwiający picie w masce pgaz, jak pozbyć się tego gorzkiego smaku gumy? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts