grlskce Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 :uśmiech: miałem chwile wolnego i biorąc pod uwagę coraz cieplejsze dni wziąłem się za zrobienie chłodzenia hełmu materiały: = wentylator (rozmiar wg uznania, ja mam 70mm) 10zł = grill na wentylator 2zł = przełącznik 3-pozycyjny 1,4zł = clip do baterii 9V 1zł = koszyk do baterii AA (paluszków) 1,5zł = skrawki płyty PCV lub inny materiał potrzebny do zrobienia podstawy wentylatora (można dostać skrawki w firmach reklamowych) =hełm i pokrowiec ;) = pistolet na klej, wiertarka/ szlifierka kątowa, śrubokręty, obcążki lutownica itp...) Zaczynamy od wycięcia kawałka płyty pcv odpowiadającemu wielkością wentylatorowi i przyklejamy go do hełmu tak, aby można by go później oderwać Następnie docinamy boczne ścianki i doklejamy do wcześniej przyklejonej płytki (nie kleimy do hełmu!) Odrywamy całość konstrukcji i możemy wyciąć dziurę na wentylator oraz porządnie posklejać wszystkie elementy przykręcamy wentylator, wycinamy dziurę na przełącznik, lutujemy układ zasilania całość powinna wyglądać mniej wiecej tak teraz możemy wyciąć dziurę w hełmie (planowałem zrobić kilkanaście otworów wiertarką jednak metalowy hełm okazał się zbyt twardy więc szlifierką wyciąłem jedną wielką dziurę przyklejamy cały element do hełmu klejem termicznym zwracając uwagę na zachowanie szczelności połączeń następnie nakładamy pokrowiec i zaznaczamy miejsce wycięcia otworu. otwór maskujemy albo grillem wyciętym np z okładki plastikowej z zeszytu albo drobno-oczkową siatką całość po złożeniu wygląda mniej więcej tak życzę udanej pracy i zabawy! Quote Link to post Share on other sites
mag Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Wykonanie przyzwoite, ale jakoś mnie to nie przekonuje. Gdyby chociaż z tyłu było, ale jeżeli nam gorąco w hełmie, to pytanie po co go w ogóle nosić? Przy takim cudzie względy wizualne i rekonstrukcyjne odpadają. No może jako ochronę ew. na budynki. Ale tu i tak wybrałbym coś lżejszego niż ten stalowy cud techniki. Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 A jak to wygląda po "długiej, ostrej serii" ? Ja wiem, że trochę marudzę, bo w sumie wszystko co mamy na sobie możemy w taki sposób zniszczyć, ale no cóż...jak wyżej. Wykonanie przyzwoite, ale mnie też nie się przekonuje Quote Link to post Share on other sites
grlskce Posted June 20, 2008 Author Report Share Posted June 20, 2008 wentylator jest za grillem przez który kulka nie przejdzie po za tym jest umieszczony z tyłu a w tył głowy rzadko się dostaje ;) Quote Link to post Share on other sites
Robnok Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 jest umieszczony z tyłu kę? :roll: Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 A gdyby tak znaleźć hełm z odpowiednio dużym dzwonem, żeby wentylator wraz z kanałem wylotowym (lub wlotowym) zmieścić w środku. Może czeski lub NRD-owski, bo one miały takie dziwne skorupy lub w pruskim pod pikelhaubom umieścić. Albo na czubku hełmu umieścić grzybek wentylacyjny i całośc przykryć maskowaniem z siatki lub sztucznych liści? Ja wiem, że to takie trochę SF i odchodzenie od wojskowych realiów, ale ... Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Na specu było chyba coś podobnego CHYBA od G&P Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Jak przygrzewa to proponuję na łepetynę wiaderko z lodem. Quote Link to post Share on other sites
Radzio Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 To był wiatraczek w replice stroboskopu ratunkowego, żeby podmuchać sobie w pyszczek. Co gorąco, jak gorąco, rekonstrukcja zobowiązuje ;) Nosić :P Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 To był wiatraczek w replice stroboskopu ratunkowego, żeby podmuchać sobie w pyszczek. Że tak powiem: pedalskie. Taki obraz damy z wachlarzykiem mam, co sobie macha i mamrocze: "och! upał dziś". Quote Link to post Share on other sites
mag Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 (edited) wentylator jest za grillem przez który kulka nie przejdzie po za tym jest umieszczony z tyłu a w tył głowy rzadko się dostaje ;) Eee... to mam wrażenie, że nosisz hełm "tył na przód". Jeżeli się mylę, to daj więcej zdjęć cuda bez pokrowca. Edited June 20, 2008 by mag Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 A nie lepiej by bylo dwie baterie 9V + rezystor w celu obnizenia napiecia? Nawet jesli wentylator jest 12-woltowy to bedzie dzialal na 18 V... Quote Link to post Share on other sites
grlskce Posted June 21, 2008 Author Report Share Posted June 21, 2008 Eee... to mam wrażenie, że nosisz hełm "tył na przód". Jeżeli się mylę, to daj więcej zdjęć cuda bez pokrowca. tak nosze tył na przód gdyż w ten sposób maska mi się mieści a pod pokrowcem różnicy to nie robi Quote Link to post Share on other sites
Kozlowski Posted June 29, 2008 Report Share Posted June 29, 2008 Naprawdę porządnie to wykonałeś - wspaniałe ;) ! Manual też. Ale generalnie rzeźnia - jakiś stalowy hełm noszony "tył na przód" z wyciętą dziurą, wentylatorek, bateryjka, kuźwa, dziura w pokrowcu flecktarn- LOL ! Do Autostopu ! Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 29, 2008 Report Share Posted June 29, 2008 Jak dla mnie już wentylator w pochłaniaczu pgazki był poronionym pomysłem, a to? Chore! Quote Link to post Share on other sites
dcm_Marecheq Posted June 29, 2008 Report Share Posted June 29, 2008 Jak sobie kiedyś pochodziłem pół dnia w stalowym hełmie to też o czymś takim pomyślałem, ale ja bym nie pociął hełmu - nawet takiego za 15 zł. Quote Link to post Share on other sites
mieciu-saper Posted June 29, 2008 Report Share Posted June 29, 2008 Ja zamieniam sobie hełm na czapkę ;P Quote Link to post Share on other sites
Jade Posted June 29, 2008 Report Share Posted June 29, 2008 A ja czegoś nie rozumiem przez cały rok (wiosna, lato (30 stopni), jesień (wiatr), zima (-19 stopni) i wszędzie hełmek sprawdzał się doskonale, w lecie nie przeszkadzał a w jesieni i zimie chronił łepetynę przed wiatrem doskonale. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts