Pawelski Posted July 15, 2008 Report Share Posted July 15, 2008 Jak w temacie. Przy moich 187cm wzrostu sugerowaną długością munduru byłoby long (180-190cm). Czy ktoś się orientuje, jak sprawdziłoby się x-long (190-200cm)? Jakoś będzie wyglądać i działać, czy zaplączę sobie stopy w nogawki? Orientuje się ktoś? Z góry dzięki ;-) . P.S. Gdyby to miało jakieś znaczenie, szerokość munduru small. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted July 15, 2008 Report Share Posted July 15, 2008 Wg mnie starczy Tobie LONG. Quote Link to post Share on other sites
Sokół Posted July 15, 2008 Report Share Posted July 15, 2008 W x-longach masz około pięć centymetrów dłuższą nogawke. Quote Link to post Share on other sites
Zenek Posted July 15, 2008 Report Share Posted July 15, 2008 ja mam ML i jest gut mam ponad 190. A nogawek To mi jeszcze nie brakło :) Quote Link to post Share on other sites
sasza Posted July 15, 2008 Report Share Posted July 15, 2008 Kupując pierwszy mundur US, warto przymierzyć, bo nie zawsze wypadaja tak jak powinny: mam 186cm, w klasycznym bdu nosze longa, ale w acu i marpatowym BDU już noszę regular.. bo mundury wypadają większe. Mowa oczywiście o kontraktach, bo podróbki to wypadają różnie różniście :) Pozdrawiam Sasz. Quote Link to post Share on other sites
kampfhund Posted July 15, 2008 Report Share Posted July 15, 2008 Miałem Marpat desert w rozmiarze M/XL mam 182 cm wzrostu i dawał radę, lubię jak mi się nogawki marszczą na bucie. Wtedy po kucnięciu nadal zakrywają buta, a nie podciągają sie do połowy łydki. O dziwo kolano było na swoim miejscu. Łokcie również, W ACU mam M/L i niestety, ochraniacz kolana zaczyna się tam gdzie kończy sie moje. Bluza jest OK Jeżeli kupujesz mundur BDU LONG powinien dać radę Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted July 15, 2008 Report Share Posted July 15, 2008 185 cm i marpat w M/R. Możesz oczywiście kupić tego X-L, żeby mieć ziomalski krok między kolanami, ale to takie mało taktyczne będzie. Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted July 15, 2008 Report Share Posted July 15, 2008 Ciekawe kampfhund - mam 186cm wzrostu i marpat M-L jest dla mnie ok do łażenia na codzień, a gdybym nosił go tylko wpuszczanego w buty lub podwijanego boot bandsami, to wystarczyłby mi M-R. Po prostu marpaty i ACU są dłuższe z tego względu, że wzrosła średnia wzrostu u ludzi, w stosunku do tego co było prawie 30 lat temu. Podsumowując - 187cm Jeśli marpat/ACU to small-long i bedziesz miał ciut zapasu Jeśli zwykłe, stare BDU to small-long bedzie w sam raz, a w xlong będzie nieco zapasu, ale jeszcze nie będzie to wyglądało komicznie :) Quote Link to post Share on other sites
Khaoz Posted July 16, 2008 Report Share Posted July 16, 2008 Na mnie Long jest dobry jak stoje, klekniesz zalbo zaczniesz sie czlogac i nagle masz nogawke do pol lydki... :roll: Jak bylo napsiane - najlepiej przed kupnem przymierzyc. Quote Link to post Share on other sites
Johnrambo Posted July 17, 2008 Report Share Posted July 17, 2008 :uśmiech: a ja mam 185cm wzrostu i z nogawką w bucie wojskowym jest ok- natomiast na codzień wolę x-long... Quote Link to post Share on other sites
Pawelski Posted July 23, 2008 Author Report Share Posted July 23, 2008 Kupiłem jednak long, udało mi się jakoś znaleźć kontrakt w odpowiednim materiale, nyco ripstop, normalnie to wszędzie te twill-clothy. :???: Serdeczne dzięki za wszystkie odpowiedzi :) . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts