kelo Posted August 26, 2008 Report Share Posted August 26, 2008 A może zaworek jest zbyt mocno skręcony Quote Link to post Share on other sites
noah Posted August 26, 2008 Report Share Posted August 26, 2008 Kup zapalniczkę wielokrotnego użytku. Na jej spodzie, gdzie jest zawór do napełniania, znajduje się właśnie taka uszczelka. Przełóż ją i problem powinien zniknąć. Quote Link to post Share on other sites
grzechus7 Posted August 26, 2008 Report Share Posted August 26, 2008 Myślę, że nie chodzi tutaj o zbyt mocne skręcenie tylko właśnie o brak tej uszczelki. Zastanawia mnie, dlaczego to tak zostało rozwiązane i czy tylko ja mam z tym takie problemy. Dodam, że na wszystkich trzech magazynkach mam ten sam problem. Mam jeszcze prośbę. Czy mógłby ktoś wrzucić manuala do wersji aics, bo szukam i szukam i nie mogę znaleźć. Dzięki Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted August 31, 2008 Author Report Share Posted August 31, 2008 Dziwny ten problem z magami... i to trzema?! :roll: Nigdy nic takiego mi się nie przydarzyło - wpadnij kiedyś, oblukamy. Może jakiś błąd popełniasz albo gaz się kończy i nie nabija maga... Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Yautja Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 Witam! Niedługo stanę się posiadaczem repliki m40 firmy tanaka. Do tego precka i inne części, ale pojawia się problem. W karabinie będę miał koło 580fps i przydałyby się kulki 0.36g. Czy możecie polecić jakieś dobre kulki ? Z wagi ciężkiej są tylko pestki 0.35g (których nie kupie bigdy) i PJ czarne 0.36g. Czy ktoś używał tych drugich ? Warto je kupić? Jeśli nie te to wtedy jakie kulki 0.3g ? Marushiny? Blastery ? Czy jest jakaś różnica pomiędzy green gazami poza naklejkami na opakowaniu ? (wim, że hfc 134a jest słabszy, ale czy inne gazy różnią się pomiędz sobą ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 Maruzen Grand Master 0,29g. Jak znajdziesz Stridht'y 0,36g to bierz bez zastanowienia. Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 PJ czarne 0.36g. Czy ktoś używał tych drugich ? Warto je kupić? Używałem 0.3 i 0.28 PJ , przy 490 fps , śmigały pięknie , nigdy nie miałem zacinki ani podwójnej qulki , sprawdzane na gumkach guardera , systemie i czerwonym madbullu , na stokowej lufie oraz na deepfire 590 mm , w sumie wystrzeliłem 6000 0.28 i 2000 0.3. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 0,36g P&J?! gdzie?! Quote Link to post Share on other sites
Yautja Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 (edited) A tutaj ;-) http://taiwangun.com/?str=product&prId=207 Straightów niegdzie nie ma a grand mastery jakoś mnie nie przekonują specjalnie. Na dalekich dystansach tj. pow 60-65m mogą być mało odczuwalne. Tak samo mogą kiepsko przelatywac przez trawę/krzaki. Edited September 10, 2008 by Yautja Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 chyba nowość, nie zauważyłem, sorry wygłupiłem sie. (niby gdzie miały by byc pejoty jak nie u krakmana?). Szkoda tylko że czarne- nie wyreguluje hopka zbyt dokładnie :( gdyby były białe już bym je kupił. Quote Link to post Share on other sites
Yautja Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 Spoko :) Wsumie też się nie nadknąłem i tak myślę co z nich może być. Quote Link to post Share on other sites
Echo_2 Posted September 24, 2008 Report Share Posted September 24, 2008 W jakich warunkach pogodowych ten karabin daje radę? Chodzi mi o to że nie chce wydawać 2000zł zeby postrzelać od czerwca do września.... Quote Link to post Share on other sites
Spajda Posted September 24, 2008 Report Share Posted September 24, 2008 Jeśli mogę dodać coś do tego testu powtarzalności... Na STOCKOWYM karabinie nie ma zbyt dużej rozbieżności w FPSach.. Ja miałem w M700 Tanaki około 5 fps różnicy między 1 a 10 kulką. Podczas 1 strzału zawsze jest niepewny wynik szczególnie gdy od razu po nabiciu magazynka strzelasz - gaz nie zdąży się "uspokoić" i nie ma wyraźnej różnicy faz (gaz-ciecz), dlatego wynik jest "rozchwiany". Potem jakoś to idzie. Najlepiej poczekać ok 5-6 minut między strzałami :) Natomiast jeśli tuningujemy gaziaka - mamy nieporównywalne straty między strzałami w ciśnieniu. W mojej "lekko" stuningowanej tanace miałem takie wyniki (z pamięci podaję, to było jakieś 2 lata temu): 630 610 590 580 570 540 520 470 420 na kulkach 0.20 HU na zero. Na mocniejszym tuningu to jest totalna magia - czasami gazu w magazynku nie wystarcza na ostatnią kulkę :) Podsumowując: Jeśli chcesz używać stockowego gaziaka - nie ma problemu z powtarzalnością (kup dobry hopup). Jeśli chcesz tuningować - kombinujesz naprawdę ostro. Ja sobie poradziłem w zupełnie inny sposób, no ale mam możliwości :P Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted November 22, 2008 Author Report Share Posted November 22, 2008 Dzisiaj po strzelance około 13-stej przeprowadziłem kolejny test przy niskiej temperaturze ( -1 stopień celsjusza). Wyniki zamieszczę dopiero we wtorek bo zaraz wyjeżdżam ale jest spadek prędkości... Ciekawe kto zgadnie ile fpsów ma kulka 0,20g a ile 0,30g przy takich warunkach... :wink: Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Założę się, ze 0,2 ma mniej ;-) . Quote Link to post Share on other sites
Cien Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 (edited) Sprawiłem sobie Tanakę. Objawy: Zasięg absurdalnie mały - Glock 34 niesie porównywalnie (350 fps) Skupienie nie istnieje, każda kulka leci w inną stronę. Na 20 m z Glocka trafiam 90% strzałów (cel 1x1 m) z Tanaki hmm... 10% Moc, przy zerowym hopie 400-420 fps, było już ponad 500 po wystrzeleniu 40 kulek, po świeżym nabiciu z nowej butli moc spadła do 350 i rosłą do wspomnianych 400. Hop zdaje się w ogóle nie reagować (co jednak ma sens przy dużej zmianie mocy przy każdym strzale). Jednakowoż, kulki lecące : prosto, prosto w dół, prosto w górę, ostro w lewo, ostro w prawo i prosto, ale po pięknej spirali (nie koniecznie w tej kolejności), sugerują raczej losowe działania hop'u. Lufa jest czysta. Strzały w warunkach domowych (tj. strzelanie przez otwarte okno t>=15*C). Kulki Blaster .20, .25, .28, .30 Pytanie, co robię źle? Mały update. Po wspomnianych swóch magazynkach replika zaczyna strzelać mocno i w miarę równo. Wszystko powyższe znika. Hipoteza: gaz zaraz po nabiciu ma zbyt wysokie ciśnienie aby zawór mógł otworzyć się odpowiednio mocno/długo. Czy ktoś się może z czymś podobnym spotkał? Edited December 5, 2008 by Cien Quote Link to post Share on other sites
Drako Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 Rozkręć rygiel, dokręć prowadnicę sprężyny i skręć go spowrotem. Co prawda mam bella ale konstrukcja jest ta sama - sprężyna zbijaka zaworu ma tendencję do luzowania przez to zbijak ma za małą energię, żeby otworzyć zawór. Quote Link to post Share on other sites
Saillupus Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 miałem to samo w m700 kjw po dokręceniu tej sprężyny w bolcie wszystko wraca do normy, ale postaraj się ją mocno dokręcić bo inaczej znów będzie się luzować a te wahania fps nie mogą usprawiedliwiać tak dziwnego działania Hu może podkręcać za bardzo lub za słabo ale nie na boki sprawdź czy gumka się nie przekręciła... pozdr. Quote Link to post Share on other sites
Cien Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 Gumka jest w porządku. Sprężyna również. Wygląda, że Japończycy serio mieli na myśli słabszy gaz ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 zasmarowany hopek? Tak to wyglada... Albo zanieczyszczone/ tandetne kulki...? Quote Link to post Share on other sites
Yautja Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 Hey, Ma ktoś może zdjęcie z zaznaczoną tą śrubą do regulacji ilości gazu? (PCS) Jeszcze nie pogardziłbym informacją co daje, albo co może popsuć odkręcenie/dokręcenie tej śrudy, która znajduje się w magu. Pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
wolf83 Posted April 5, 2009 Report Share Posted April 5, 2009 Nie powiem że mnie też kręci ta Tanaka. Boje się tylko tch opisów ze stratą mocy. Co forum to inaczej. Jedni piszą, że na 50 metrach celując w słupek wysokiego napięcia trafiają 3/10 a to nie jest zbytnio zachęcające. Tutaj zaś czytając bardziej mnie to nastawia do Tanaki :) Quote Link to post Share on other sites
Airking Posted April 5, 2009 Report Share Posted April 5, 2009 Azu na powtarzalność strzałów w replikach ma wpływ wiele czynników. Wydaje mi się, że z tanaką będziesz miał mniej kłopotów niż z aps-em ;) Quote Link to post Share on other sites
Gumatron Posted April 6, 2009 Report Share Posted April 6, 2009 (edited) Ja tylko napiszę że w tanace właśnie wystrzelałem do końca HFC134a i załadowałem GG. Jest głośniejszy ale widoczną zmianę w prędkości kulki widać już od zaraz. Edited April 6, 2009 by Gumatron Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts