McKnight Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 http://media.militaryphotos.net/photos/jizzmonkey/aet Pytanko moje jest takowe: Jaką kamizelkę ma na sobie ten wojak? Jakie to ładownice i jakowy hełm? Z góry dzięki ;-) Quote Link to post Share on other sites
hary934 Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 IBA, Mich. Quote Link to post Share on other sites
McKnight Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 Dzięki wielkie :) Quote Link to post Share on other sites
MwMichal Posted October 22, 2009 Report Share Posted October 22, 2009 (edited) podsumuję, jeżeli coś źle napiszę to poprawcie mnie (większość z tego co napiszę to wynik oglądania zdjęć, więc mogę się mylić): Głowa: PASGT, pokrowiec, cat eyes, gogle ESS, mount, żuraw PVS rhino mount, AN/PVS-7 (wydaje mi się również, że widziałem zdjęcia na których mieli stroboskopy MS-2000(M) - jeżeli się mylę to poprawcie) Tłów: IBA+ładownice (nie mam pojęcia jakie ładownice ani ile więc może ktoś napisze dokładnie co noszono na IBA), czasami IBA+LBV+pas LC2 - na pasie 2 manierki, nadupnik, 2 ładownice na 3 magi, saperka "łamana" w dwóch miejscach (przy rączce i łyżce) nazwy nie znam ale łatwo znaleźć w sieci w różnych sklepach, bagnet m9. Plecak: cfp90, patrol pack w molle II i ktoś tu napisał, że Alice choć co do tego nie jestem przekonany (nie widziałem na zdjęciach) Nogi: leg extender, bianchi m12, torba na maskę i maska m40, nakolanniki ALTA bijan's, buty - jungle, belleville 790, o innych nie wiem ale z pewnością było tego więcej mundur: woodland albo three colour Edited October 22, 2009 by MwMichal Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted October 22, 2009 Author Report Share Posted October 22, 2009 No z większością trafiłeś, wprowadzę małą korektę Do głowy możemy dodać ACHa Do tułowia FLC i masę różnorakich chestrigów, ładownice przeróżnej marki od nie/kontraktowych z SDS do Tactical Tailor i SpecOpsa. Mało kto nosił klocek M9, zazwyczaj jakiś multi-tool wspierany folderem Plecak, patrol pack i assault z MOLLE II jak najbardziej osobiście nie spotkałem się z cfp90 i alicjowym. Nogi jeżeli chodzi o panele udowe to tak samo jak w przypadku ładownic, kto co w sklepie zobaczył i pomyślał że mu się przyda to kupił. Co do butów, klasyczne desert bootsy na bieżniku panama a jeżeli chodzi o bellki, to najlepiej rozwiewa wątpliwości: http://www.bellevilleshoe.com/stylesall.php?categ=1 i ich odpowiedniki u innych producentów oraz zakupy prywatne np batesy M6 desert Mundur: BDU, DCU w mniejszym odsteku CCU i RAIDy Quote Link to post Share on other sites
MwMichal Posted October 22, 2009 Report Share Posted October 22, 2009 Plecak, patrol pack i assault z MOLLE II jak najbardziej osobiście nie spotkałem się z cfp90 i alicjowym. cfp90 na 100% był używany przez kilku żołnierzy w Kuwejcie, natomiast co do Alice to też mam wątpliwości no ale Sokół w poście 8 twierdzi, że były więc trzeba to ustalić żeby nikogo w błąd nie wprowadzić :) Quote Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted October 22, 2009 Report Share Posted October 22, 2009 Z tego co wiem to Alicje Large są nadal używane np przez Rangersów. Armia chyba tez z nich korzysta. Quote Link to post Share on other sites
MwMichal Posted November 1, 2009 Report Share Posted November 1, 2009 Do tułowia FLC przeglądałem zdjęcia US Army z 2002-2004 i nigdzie nie zauważyłem FLC (zaznaczam, że były to zdjęcia z Kuwejtu i Iraku). Mieli na sobie jednie IBA z LBV lub IBA z ładownicami molle II. Więc rodzi się pytanie czy FLC było na pewno używane przez armię czy może raczej przez marines czy innych nadludzi z super jednostek:P. Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted November 1, 2009 Author Report Share Posted November 1, 2009 Widywane są na zdjęciach ale bardzo rzadko, każdy dostawał rifleman seta w którego skład wchodzi FLC i konfigurował jak mu było wygodnie. Tutaj przykład: http://i35.tinypic.com/9rkhhu.jpg Najczarniejszy Gi, na lewo od środka Tak przy okazji, Mosul 2004 - okres który mnie interesuję ;-) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted November 5, 2009 Author Report Share Posted November 5, 2009 Jest ktoś w stanie rozpoznać co za polar ma czarny żołnierz, 100, 300? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Kurtka-ocieplacz z ECWCSa 2 generacji, z polarteca 300. Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Co do FLC MOLLE II to polecam: Ogólny pllik: http://www.baesystems.com/BAEProd/groups/p..._indv_molle.pdf "Instrukcja" systemu MOLLE (Modular Lightweight Load-Carrying Equipment) - jak ktoś jeszcze jeszcze nie widział, a uważam to za podstawę dla początkujących ludzi zajmujących się US Army: http://www.campingsurvivalgearreviews.com/...are_and_use.pdf ;-) Quote Link to post Share on other sites
kamik Posted November 14, 2009 Report Share Posted November 14, 2009 (edited) Z jakiego materiału nosili przeważnie żołnierze w Iraku i Afganistanie mundury BDU 3 colour? PolyCotton, NyCo, RipStop 100% Cotton?? Edited November 14, 2009 by kamik Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted November 14, 2009 Author Report Share Posted November 14, 2009 NYCO Ripstop Quote Link to post Share on other sites
MwMichal Posted December 21, 2009 Report Share Posted December 21, 2009 (edited) Jakie kabury były w masowym użyciu w 2004r.? Wiem o bianchi m12 ale nigdzie nie mogę znaleźć więcej informacji o innym sprzęcie. Edited December 21, 2009 by MwMichal Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted December 21, 2009 Author Report Share Posted December 21, 2009 (edited) Raczej sprowadzało się to do prywatnego zakupu ale i tak rzadko kto ją nosił nawet jeżeli mu przysługiwała, oczywiście nie opieram tej wiedzy o całą Armię a o jeden batalion więc tym się nie sugeruj :D Safariland 6004? Edited December 21, 2009 by Wzorek Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted December 21, 2009 Report Share Posted December 21, 2009 (edited) Tak to jest 6004. PS. Wie ktoś czy warto ładować w taką kaburę kase? http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=1215 Bo bianchi dość drogo i mało w Polsce. A w świętach chudo.;) Edited December 21, 2009 by Kalashnikov Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted December 21, 2009 Author Report Share Posted December 21, 2009 Nie warto, lepiej poczekać i dozbierać te kilka złotych na Bianchi, rzadko się pojawiają fakt ale wcale nie są takie drogie, przy okazji warto wymienić starą klapę. Quote Link to post Share on other sites
MwMichal Posted December 22, 2009 Report Share Posted December 22, 2009 Wzorek, twoje rozumowanie wydaje się być poprawne, ponieważ 82 powietrzno - desantowa w Kuwejcie też prawie bez kabur biegała ew. jeśli ktoś coś miał to już u drugiej osoby się to rzadko powtarzało - każdy biegał w tym co mu pasowało (oczywiście najczęściej spotykaną kaburą jest tam bianchi m12, ale jakoś nie mogę się do niej przekonać + jej cena nie należy do najniższych, za tą sumę mogę mieć coś wygodniejszego i nowocześniejszego). P.S.Cena safarilanda mnie zabiła, nie ma ktoś używki na sprzedaż? :D Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted December 22, 2009 Author Report Share Posted December 22, 2009 Jeszcze tak odnośnie komunikacji. Spotkał się ktoś z czymś innym ? Radio; AN-PRC 148 (MBITR) Headsety; MSA Sordin, Peltor ComTac II Quote Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted December 31, 2009 Report Share Posted December 31, 2009 MSA Sordin to używa 75th z tego co wiem Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted December 31, 2009 Author Report Share Posted December 31, 2009 Regularna Armia również. Quote Link to post Share on other sites
Filq Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 Czolem, Wszedlem w posidanie ciekawego chesta. Uzywany w Aganistanie przez 173rd ABCT 1-91 Cav A-troop. Nigdzie nie moge znalesc kszty informacji o tym sprzecie, ani nawet firmie. Moglby ktos pomoc? Link do aukcji: KLIK Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Manufakturka z Kandaharu, siedzi pan krawiec i szyje różne dziwa. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 W tym przypadku zainspirował się chestem BHI :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts