operator Posted October 4, 2008 Report Share Posted October 4, 2008 Witam Jaka formacja wojskowa lub policyjna używa karabinków LR300? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted October 4, 2008 Report Share Posted October 4, 2008 Żadna. Jeśli taka odpowiedź Cię nie satysfakcjonuje, zawsze możesz zapytać producenta: zm@zmweapons.com Quote Link to post Share on other sites
Muert3 Posted October 6, 2008 Report Share Posted October 6, 2008 (edited) "The LR-300 is a one of the versions of the M4 carbine intended for special operations." No w każdej kwestii jest to karabinek lepszy od m15, np. posiada tryb strzelania zarówno ogniem ciągłym i jak i seriami po 3 strzały. Posiada system odprowadzania gazów przez co można bez problemu strzelać w niesprzyjających warunkach. Kolba jest składana (2 rodzaje: nieregulowana, i regulowana w 5 pozycjach). Jak określenie specjalistyczny jest nie odpowiednie to ja już sam nie wiem. http://www.enemyforces.com/firearms/lr300.htm http://www.gewehr.ru/2007/04/12/lr300.html Edited October 6, 2008 by Muert3 Quote Link to post Share on other sites
Chopin Posted October 7, 2008 Report Share Posted October 7, 2008 Posiada system odprowadzania gazów przez co można bez problemu strzelać w niesprzyjających warunkach. WHAT??? Quote Link to post Share on other sites
Muert3 Posted October 7, 2008 Report Share Posted October 7, 2008 (edited) Pisze jak byk: The main difference of the LR-300 comparing with the M4 is an improved gas operating system. Owszem zjadłem jeden wyraz, ale to nic nie zmienia :] Powinno być usprawniony system odprowadzania gazów. Edited October 7, 2008 by Muert3 Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted October 7, 2008 Report Share Posted October 7, 2008 Akurat w kontekście zmienia wiele. Quote Link to post Share on other sites
Muert3 Posted October 7, 2008 Report Share Posted October 7, 2008 No tu masz rację, mój błąd. Tak czy inaczej wystarczy poczytać linki, które podałem ;) Quote Link to post Share on other sites
uzi43 Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 A jak w LR300 jest rozwiązany problem ze sprężyną powrotną? Gdzie ona jest, bo w kolbie to na bank nie ;) Quote Link to post Share on other sites
hary934 Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 http://www.gewehr.ru/2007/04/12/lr300.html W tym linku jest filmik, na którym pan pokazuje jak wygląda suwadło, dla mnie to w zupełności starczyło ;-) Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Swoją droga jeżeli to nie problem to może Remov mógłbyś choć z grubsza i na szybko rozjaśnić ten problem z pozbyciem się "rury" w tym karabinku? Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Przecież dostałeś już pdf., więc ossochosi? Quote Link to post Share on other sites
xyzak Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Swoją droga jeżeli to nie problem to może Remov mógłbyś choć z grubsza i na szybko rozjaśnić ten problem z pozbyciem się "rury" w tym karabinku? Skrócone suwadło oraz sprężyna powrotna umieszczona z przodu. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Jak juz cytujesz Wikipedię, to choć dokładnie... Quote Link to post Share on other sites
xyzak Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Jak juz cytujesz Wikipedię, to choć dokładnie... pisalem na podstawie http://world.guns.ru/assault/as97-e.htm Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 OK, ale tam też stoi: In this modified system, the gas key is extended forward to form the tube, that protrudes forward from the receiver and into the handguard. The protruding part of the gas key tube is used to host the bolt return spring, which is placed between the front receiver wall and the collar at the front of the gas key tube. Quote Link to post Share on other sites
xyzak Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Witam Jaka formacja wojskowa lub policyjna używa karabinków LR300? Pozdrawiam Tak jak napisał youngee - żadna. ZM Weapons wyprodukował, wg. ATF, 26 kompletnych karabinów w 1999 (http://www.atf.gov/firearms/stats/afmer/afmer1999.pdf) oraz 6 kompletnych karabinów w 2000 (http://www.atf.gov/firearms/stats/afmer/afmer2000.pdf). Firma, przede wszystkim sprzedawała konwersje (upper receiver) a te nie są objęte statystyką ATF lecz te w większości przeznaczone były na rynek cywilny (brak auto). Spekulując, LR300 to taki DE wśród karabinów - wiecej replik i egzemplarzy ostrych w rękach cywilnych niż w służbach mundurowych. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Przecież dostałeś już pdf., więc ossochosi? No ale pytanie zadałem jakieś 10 godzin wcześniej ;) W każdym razie raz jeszcze dzięki ;) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Firma, przede wszystkim sprzedawała konwersje (upper receiver) a [...] te w większości przeznaczone były na rynek cywilny (brak auto).Od kiedy upper reciver może być samopowtarzalny lub automatyczny? Quote Link to post Share on other sites
xyzak Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Od kiedy upper reciver może być samopowtarzalny lub automatyczny? Nie, nie może. Napisałem szybciej niż pomyślałem - chciałem od razu przejść do faktu, że ostrych LR 300 z trybem auto jest niewiele. Nie jestem pewien na 100% ale chyba w większosci stanow nie można posiadać broni umożliwiającej strzelanie ogniem ciągłym bez dodatkowych uprawnień - stąd połącznie tematów 'konwersja' i 'brak auto'. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 Co ciekawe, obecnie ta broń jest oferowana przez Para Ordnance jako TTC-556 (Tactical Target Rifle), ale na lewej stronie komory zamkowej nadal są bicia ZM 300. Jak się jutro trochę ogarnę i wyśpię, to podrzucę zdjęcia TTC z SHOT Show. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts