Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

JG G36E

Recommended Posts

Witam

To mój pierwszy post na forum, choć z ASG miałem już kontakt zdecydowanie wcześniej - z różnych powodów po prostu nie pisałem/nie chciało mi się zarejestrować itd.

Otóż w doś przypadkowy sposób stałem się posiadaczem repliki JG G36E ze sklepu Gunfire.

Co otrzymałem:

Replikę (z bipodem)

Bateria 8,4/1100

Ładowarka (od razu dokupiłem ładowarkę mikroprocesorową)

Kilka paczek różnych kulek GFC

Instrukcja od G36C ;)

Na certyfikacie 370 fps - pożyjemy zobaczymy

W praniu - czytąlem o ruszającym się przednim chwycie wersji G36K - tutaj chwyt siedzi mocno i pewnie. Co mnie wkurzyło to niedokręcona lufa zewnętrzna. Latała jak głupia (replika ponoć po przeglądzie zerowym).

Co do strzelania - ciężko powiedzieć bo tylko próby w domu były ;) Na 10m przez celownik optyczny bez problemów i to nawet w rękach laika (żona).

Wcześniej miałem XM177E2 od TM i było gorzej... (Tarcza żelowa, więc żona miała radochę jak w "10" trafiała-co prawda celowała leżąc, bo masa ok 4 kg robi swoje na żeńskich rączkach)

I kilka pytań technicznych:

Czy te podzespoły będą pasować

1. Gumka

2. Komora

3. Lufa

Ewentualne inne propozycje mile widziane, byle nie majątek.

Jeśli będą chętni to mogę zdjęcia wrzucić, choć replika zbytnio od innych G36 JG nie różni się.

• Replies 196
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Podzespoły:

1. Tak, ew. pomyśl o systemie czarnej (wytrzymalsza) Guarder ma bardzo fajną czarną gumkę silikonową do mocniejszych replik. Ta przeźroczysta jest niezła, ale bardzo łatwo ją uszkodzić i dość szybko się zużywa.

2. To jest sam szkielet, a nie kompletny zespół komory, ale powinien - nie sprawdzałem z tą repliką.

3. Tak.

Gdybyś poczytał, wiedziałbyś, że to nic innego jak zwykłe G608 w innym ubranku. Są dwa tematy o gietkach , a tam mnóstwo informacji - zapraszam.

Jeśli chodzi o szkielet to wystarczy przełożyć części ze stockowej i powinno być dobrze.

Edited by Azur

Problem w tym, że jeśli chodzi o lufy i komory do g36e to jest ich jak na lekarstwo. Byłbym wdzięczny za ewentualne linki. Szukałem w różnych sklepach i niewiele znalazłem. To co podlinkowałem to były najlepsze produkty.

@Azur zdaję sobie sprawę, że to tylko inne ubranko. Przeczytałem uważnie tamte tematy (sporo tego). Uznałem, że nowej i przynajmniej dla mnie ciekawej replice należy się nowy temat.

Replika owszem , jest ciekawa, ale to tylko inne ubranko, bebechy te same, więc jakby nie patrzeć 3 temat są o tym samym ;)

Tak jak powiedział kolega - nie zajrzałem do linku - ale lufy CA nie są specjalnie polecane, ostatnio Systemki robią karierę niezłą.

Komory do G są dwie - ProWina i CA. CA nie pasuje do Marui, nie wiem jak z JG. ProWin - zero wiedzy na ten temat. Lufy są, i to od groma.

Nie do końca takie same. Najpewniej inny cylinder, może dysza, lufa na pewno (494).

Są lufy, ale nie tej długości co trzeba. Tych o długości 494mm znalazłem właśnie tylko jedną CA i Element (tyle, że brak). A nie kupię dłuższe, żeby ją piłować. Może źle szukam, ale jakby mnie ktoś naprowadził.

Komorę hopup znalazłem tylko CA i ten wskazany przeze mnie szkielet...

Jakby ci to napisać.

Jest pin przy rączce (standard) i solidny zaczep ("U")na końcu uchwytu, który łapie za bolce na body. Czyli są 2 punkty podparcia. Wszystko siedzi solidnie. Innych punktów podparcia nie znalazłem.

Fotki

7ff70ce92888cbe0m.jpg

b13902ffa89ec3e0m.jpg

656dd485562c795em.jpg

i mocowanie gripa

c6ed4d5dcbc8ed95m.jpg

Inne fotki na stronie gunfire.

A właśnie...czy luneta ma jakieś przyrządy do ustawiania jej?

No nawet jak na 10m coś mozna trafić przy jej pomocy to juz na dalsze odległości moze byc problem bez jej ustawienia.

A jeśli luneta jest stała i ni da sie jej w zaden sposób wykalibrowac to bede strasznie nie pocieszony. :-F :cry:

Jest pin przy rączce (standard) i solidny zaczep ("U")na końcu uchwytu, który łapie za bolce na body. Czyli są 2 punkty podparcia. Wszystko siedzi solidnie. Innych punktów podparcia nie znalazłem.

O to mi chodziło, czyli nic nie zmienili w stosunku do wersji "K". Największa wada tj. brak trzeciego punktu podparcia chwytu pozostała....

Edited by Maciej0011

Jak pisałem. Siedzi pewnie i mocno. Jest bipod umocowany na końcu gripu i też po rozłozeniu siedzi mocno. Najwyraźniej ten najdłuzszy grip najlepiej spasowany w porównaniu do wersji K i C. Swoja droga 2 punkty podparcia powinny dawać wystarczające usztywnienie.

Co do części do Gietek, to jest to temat wielokrotnie przerabiany na różnych forach.

Więc dla jasności i ku pokrzepieniu wielu zainteresowanych dodam że w środku drzemie standardowy Gearbox V. 3 Do którego jest cała masa części Tuningowych/zamiennych na rynku. Od podkładek przez wzmocnione szkielety i dziesiątki prowadnic ,głowic, tłoków , cylindrów, aż po kompletne profesjonalne zestawy Bore up , i Tun. Generalnie różnicą jest tylko dłuższa nie standardowa dysza która tez jest na rynku, oczywiście oznaczona jako G36.

Co do komory, lufy oraz gumki , to analogicznie jak w większości modeli Pasuje prawie wszystko.

Najbardziej polecanym zestawem na początek jest Precka systemy i gumka silikonowa systemy.

Stosunkowo łatwo ją wymienić w domowych warunkach, nawet laikowi, o ile ma jakiekolwiek zdolności manualne , kilka podstawowych narzędzi i instrukcje.

Więcej informacji o Tuningu liftingu , żywotności, podzespołach do Replik serii G 36 JG , znajdziecie w temacie o modelu G 608 (G36C) bo to dokładnie to samo, tylko cylinder inny i dłuższy zespół lufy.

http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=33656&st=1120

Pozdrawiam!

Edited by kombat69

Tak z ciekawości to gdzie widziałeś lufę systemy do g36 o długości 494mm? Ja znalazłem tylko CA i Element. Co do gearboxa to ok cześci jest sporo. Komory hop-up też tylko 3. Z tego 1 to stock CA.

Dyszę znalazłem tylko w Machinegun (jak i metalową komorę hop-up)

I przy okazji przyznać się kto wykupił ostatnią komorę pro-wina ze sklepu Capri ;)

Jeszcze taka fotka tarczy po strzelaniu z 15m serią i pojedyńczo. Średnica 4 i 5 to ok 5 cm i w to pole szło ok 85% kulek. Przy strzelaniu serią część kulek odbijała się od już przyklejonych do tarczy. Dodam, że wcześniejsze strzelanie ze sprężyny TM Colt XM177E2 nie zostawiało żadnych śladów na tarczy. To co widać totrwałe uszkodzenia warstwy żelowej

2c6af09cc64c6d6bm.jpg

• 3 weeks later...

Witam!

Mam kilka pytań odnośnie G608-4:

- jaka jest długość lufy, tudzież jakiej długości precka (najlepiej Systemy) daje się w tej replice zamontować;

- jaki cylinder jest stokowo zamontowany;

- czy TAKA bateria się zmieści - pytam bo taką posiadam, a że jest niesamowita to nie chciałbym jej zmieniać ;-)

Pozdrawiam

Żelu

Z tego, co pisano już w tym temacie to miejsce na baterie nie powinno sieróżnić od CA, którym dysponuję, więc sie wypowiem. Powinna sie zmieścić. 3,5cm x 1,8 cm wchodzi więc 3,5 x 1,6 tym bardziej powinno. Z długościa też nei powinno byc problemu, bo ten chwyt ma sporo miejsca. Ale wynik może byc mylący, ponieważ ja wyjąłęm ten kawałek kabla z bezpiecznikiem. Nigdy nic sie nei stało wiec w razie co też polecam. Pozdrawiam.

Ja w swojej gietce musiałem wyregulować tą lunetę. Teraz strzela tam gdzie wyceluje, ale testowane w domu na odległość jakichś 10m.

Co do lunety to u mnie jest coś takiego, że jeżeli się puknie w lunetę to traci kontrast i wszystko widać rozmazane. Jeżeli się po puka kilka razy to wszystko wraca do normy...

Co do lufy... W gietce jest 493mm. W ASGShopie jest precka GUARDERA 500mm. 7mm to nawet centymetra nie ma więc nic nie będziesz musiał piłować...

Pewnie tak, ale tak jak mówiłem... Chciałem sprawdzić jak działa regulacja optyki... Niestety w warunkach domowych bo przecież nie będę stał z repliką na podwórku i napierdzielał w kartkę czy gdzie tam... Co powiedzą sąsiedzi xD

Jedyne co mnie męczy dalej to to że jak walne w lunete to się wszystko rozmazuje... Po następnym walnięciu wszystko wraca do normy