Jey85 Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Witam, wpadly w moje rece polskiebuty wojskowe, skorzane czarne ladne doskonale do wz93 Jednak sa na styk, i wydaja sie byc twarde, obcieraja w czasiebiegu moga byc tragedia.. Czy jest jakis sposob zeby taka skore zmiekczyc?, woda, jakis plyn? Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 idz do szewca jakiegokolwiek i go spytaj. Quote Link to post Share on other sites
SonicX Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Jak są nowe to się rozchodzą, ale najlepiej przy zakupie brać jeden rozmiar większe na skarpetę. A co do sposobów to lepiej nic nie kombinuj do szybciej się zniszczy niż to zrobisz jakimiś chemikaliami. Najlepiej porozchodzić, a jak są całkiem za małe to nie oszukujmy się, sprzedaj. Quote Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Desanty rozchodzą Ci się tak o numer - półtora. Póki co, posmaruj je na noc przed strzelanką (długim spacerem) wazeliną. Quote Link to post Share on other sites
HustleR Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Polecam artykuł o konserwacji obuwia na www.fia.com.pl: http://www.creitwel.pl/joomla/index.php?op...88&Itemid=1 Quote Link to post Share on other sites
Guto_Bandito Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Potraktować gorącym octem ;-) Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Podstaw pod ciężarówkę i przejdź po nich. Na opinacze działało. ;F Quote Link to post Share on other sites
Damotr Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Wysmarować denaturatem :lol: Quote Link to post Share on other sites
Pyza94 Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Zagotuj wrzatek, wlej go do naczynia w ktorym zmieszcza sie wyzej wymienione buty. Zanurz ja w nim i trzymaj przez ok minute. Odstaw do wyschniecia. Po minieciu 24 godzin powtorz to. Powinny sie troche powiekszyc. Znalazlem gdzies w internecie (co zlego to nie ja :D ) Quote Link to post Share on other sites
Wint Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Każdy ma swoje sposoby. Ja proponuję tak: Weź trochę waty namocz w spirytusie. Wysmaruj tym buty. Potem nałóż na nogi dwie pary skarpet i wio. Musisz trochę trochę te buty rozchodzić. Powinno wystarczyć. Quote Link to post Share on other sites
frankness Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 W moim przypadku młotek mi pomógł :) Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted December 20, 2008 Author Report Share Posted December 20, 2008 A skuteczna okazala sie woda. Jeszcze moze poprawie im wrzatkiem, ale jestem zadowolony :D Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 Cóż, Desanty nie wymagają specjalnych zabiegów do rozchodzenia :) Na wcieleniu (jako ze kiedyś wyczytałem gdzieś odpowiednie info o tych butach) wciąłem o półnumeru za małe, tak, żeby lekko uciskały. Po pierwszym wyjściu w pole, kiedy było mokro, przestały uciskać. Po 9 miesiącach służby (cud że wytrzymały :D ) były to już kapcie, luźne nawet kiedy miałem dwie grube skarpety na nodze :) Quote Link to post Share on other sites
Jakub_K Posted January 16, 2009 Report Share Posted January 16, 2009 Hmmm... metoda z wojny jest taka : "Naszczaj w buty i odstaw przez noc" - nie są to dokładne słowa ale ten sam sens ;-) Aha! - Nie biorę odpowiedzialności za skutki :-D Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 Można też położyć na nie szmatę polaną wrzątkiem. W każdym razie wszystkie metody polegają na zmoczeniu buta wodą w odpowiedniej temperaturze. PS Polskie józefy to jedyne buty które dostosowują stopę do swojego kształtu. Zaleca się je wymienić na porządne. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 Wyrzuć to g.. i kup normalne, dobre buty. Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted January 19, 2009 Author Report Share Posted January 19, 2009 Normalne dobre buty przyjda z czasem, te sa z woja od ojca, bylo kilka par, te najwygodniejsze. A w okresie zimowym latanie dodatkowo w nich po sniegu sprawilo ze juz nic nie jest za male czy obciera. Quote Link to post Share on other sites
tytus_5 Posted January 22, 2009 Report Share Posted January 22, 2009 U mnie na kompanii - młody nalał do butow na noc - mówił że pomogło ale smród był przedni :) ech gdzie te czasy Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts