grlskce Posted January 8, 2009 Report Share Posted January 8, 2009 oto prosty sposób na sprawdzenie ss naszych broni: bierzemy karton po butach, deskę do krojenia/zeszyt i mikrofon podłączony do kompa, wszystko zamykamy w pudle na pc instalujemy jakiś edytor audio np CoolEdit 2000, włączamy nagrywanie i zaczynamy pruć do kartonu :D wracamy do kompa liczmy ilość strzałów w danym ostępie czasu i gotowe;D czyli np tu szybkostrzelność ss=23/(12,87-11,46) [bb/sek] ps im dłuższa seria tym dokładniejszy wynik Link to post Share on other sites
Zambezi Posted January 8, 2009 Report Share Posted January 8, 2009 A jeżeli ktoś ma mocną replikę i kulka po uderzeniu w deskę będzie jeszcze raz uderzać w podłoże wydając także głośny dźwięk? już lepiej przyłożyć ten mikrofon do repliki i policzyć uderzenia tłoka.... Link to post Share on other sites
grlskce Posted January 8, 2009 Author Report Share Posted January 8, 2009 A jeżeli ktoś ma mocną replikę i kulka po uderzeniu w deskę będzie jeszcze raz uderzać w podłoże wydając także głośny dźwięk? już lepiej przyłożyć ten mikrofon do repliki i policzyć uderzenia tłoka.... nie da rady, przykładałem mic do gb nic z tego, nie można na wykresie odczytać wyraźnych wystrzałów, mic zbiera dźwiek uderzenia kulki o to, co wsadzimy do kartonu, reszta dźwięków nie jest tak widoczna na wykresie (rykoszety, odpicia itp) jak regularne uderzenia kulek o zeszyt/deskę Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 8, 2009 Report Share Posted January 8, 2009 A ja stawiałem po prostu lapka pół metra od gnata, włączałem nagrywanie i zaczynałem walić za okno. I po problemie. Link to post Share on other sites
MaxXxi47 Posted January 8, 2009 Report Share Posted January 8, 2009 A ja walę na pusto do mikrofonu. Jeszcze nie miałem problemu żeby czegokolwiek nie policzyć :P Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 8, 2009 Report Share Posted January 8, 2009 Przypomnę tylko, że stosując metodę Poldeck'a ustawiająć mikrofon w znanej odległości od wylotu lufy (np 1m) można policzyć takze prędkość wylotową kulki ;) Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 8, 2009 Report Share Posted January 8, 2009 Niemal Thorze_. Zapomniałeś o celu w znanej odległości. W końcu różnicę czasu trzeba policzyć od strzału do trafienia ;-) . Liczyłem kiedyś tak. Tylko najpierw musiałem oko wykalibrować by nauczyć sie odczytywać odpowiednie momenty z fali dźwiękowej. Do kalibracji oka i tak musiałem użyć chronografu... :-F . Link to post Share on other sites
0L0 Posted January 9, 2009 Report Share Posted January 9, 2009 Ale to już było... ;) Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 9, 2009 Report Share Posted January 9, 2009 Wiadomo, że było... Ale kolega chciał błysnąć a my w przypływie dobrej woli daliśmy mu jego 5 minut :-F . Link to post Share on other sites
grlskce Posted January 9, 2009 Author Report Share Posted January 9, 2009 Wiadomo, że było... Ale kolega chciał błysnąć a my w przypływie dobrej woli daliśmy mu jego 5 minut :-F . uoh... dzięki... Link to post Share on other sites
hitman87 Posted January 10, 2009 Report Share Posted January 10, 2009 ciekawy pomysł:) Link to post Share on other sites
Zielo_94 Posted February 23, 2009 Report Share Posted February 23, 2009 (edited) A jeżeli ktoś ma mocną replikę i kulka po uderzeniu w deskę będzie jeszcze raz uderzać w podłoże wydając także głośny dźwięk? już lepiej przyłożyć ten mikrofon do repliki i policzyć uderzenia tłoka.... Mi się wydaje że uderzenie kulki w deskę i w karton można połączyć w jeden cykl i policzyć ilość tych cykli w określonym czasie. Ten podział jest łatwy gdyż uderzenie w deskę jest krótkie, a dźwięk kartonu jest dłuższy więc nie widzę problemu Edited February 23, 2009 by Zielo_94 Link to post Share on other sites
Ukesu Posted February 23, 2009 Report Share Posted February 23, 2009 Kolejny nowy, który chciał zabłysnąć, a pokazał tylko, że uprawia plagiat. Artykuł o mierzeniu fps i szybkostrzelności za pomocą takich pomiarów już od dawna jest na stronie głównej WMASG. Link to post Share on other sites
Recommended Posts