Bart_Forrester Posted February 10, 2011 Report Share Posted February 10, 2011 Paulina ma na giecie (patrząc od lufy) aimpointa, w którego idealnie wchodzi magnifier aimpointa (ten QD, nie jakiś dokręcany). Obraz jest trochę powiększony, ale BARDZO zamazany, plamka jest w nim wielkości człowieka... Do tyłka z takim magnifierem. Quote Link to post Share on other sites
yunac Posted May 2, 2011 Report Share Posted May 2, 2011 Posiadam na swoim SCARze EoTech'a 553 i skadany do boku Magnifier 3x poączenie idealne ... Jak wiedzą wszyscy użytkownicy EoTech'a , lubi on odbijać obraz więc często widzimy swoje czoło zamiast okręgu z plamką , magnifier bardzo ładnie niweluje tą wadę i widać przez niego jasny i wyrażny obraz oraz ostry i wyrażny punkt celowniczy(wbrew pozorom punkt celowniczy jest nawet wtedy wyrażniejszy i wcale się nie powiększa ani nie rozmazuje (jest nawet ciut mniejszy)) ... plusem mojego modelu jest to iż posiada on funkcję szybkiego złożenia do prawego boku (sprężyna i miekki zwalniacz) może wtedy służyć do obserwacji i korzysta sie wtedy z niego tak jakbym sprawdzał komorę przekręcając delikatnie replikę na lewo (pomogło mi to kilkukrotnie zdefiniowac gracza "swój/wróg" z daleka nie widać nawet opaski) a nasz eotech wraca funkcjonalnością szybkego celowania (napewno szybszego niż ACOG) ... Tak więc mamy połączenie szybkiego celowania , precyzyjnego ,oraz lunety obserwacyjnej... Jedyną wadą jest to ,że jest to dodatkowe dociążenie repliki... Pozdrawiam Junak Quote Link to post Share on other sites
PiPES Posted May 3, 2011 Report Share Posted May 3, 2011 (edited) http://img135.imageshack.us/i/dsc06789v.jpg/ Ja też posiadam takie coś. Szczerze to na chwilę obecną nie widzę lepszego rozwiązania. Do asg i tak powiększenie rzadko kiedy się przydaje. W sumie tylko do wypatrzenia czegoś i możesz obserwować tor lotu kulki i widać jak ktoś dostaje. Także do spotowania i jako antidotum na termosów jak najbardziej ok. Co do postów wyżej o tym, że punkt jest niewyraźny. Polecam zmniejszyć jasność punktu. Przy używaniu optyki warto pamiętać, że punkt powinien być na najniższym poziomie, przy którym jest widzialny. Edited May 3, 2011 by PiPES Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted September 27, 2011 Report Share Posted September 27, 2011 Zmieniłem Eo na tego po 160 zeta na alledrogo i.... magnifir zaczął współpracować :] Quote Link to post Share on other sites
jaymz87 Posted October 27, 2011 Report Share Posted October 27, 2011 Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/show_item.php?item=1890196037 jakby kogoś interesowało. Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 (edited) Czy to jest tym samym co to drugie? http://allegro.pl/magnifier-3x-do-aimpoint-montaz-qd-flip-up-2577-i1883240339.html http://allegro.pl/bs-reddot-3x-magnifier-i1895377188.html W opisie jednego jest napisane że współpracuje z Aimpointem. W opisie drugiego że z Aimpointem i Eotechem ( Wiem że różnią się montażem ale czy można je zastosować w obu typach kolimatorów ?) - Tzn wystarczy dobrać wysokość montażu ? Edited October 30, 2011 by Żółwik Quote Link to post Share on other sites
maerik Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 a czy ktos moze mi powiedziec ktore magnifiery posiadaja regulacje ostrosci? Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted November 29, 2011 Report Share Posted November 29, 2011 W replikach się nie spotkałem, ale powiem Ci, że przeglądając filmiki na YT z magnifire'ami RS nie spotkałem się z taką regulacją, co najwyżej regulacje przybliżenia od 2x -5x lub inne, co by było fajne asg:) z 5x wyszukujesz celu a z 2x strzelasz:) Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 29, 2011 Report Share Posted November 29, 2011 Na pewno ten ma regulację ostrości: https://www.taiwangun.com/optyka_lunety/luneta_3x_2000m_do_aimpoint_a_c_m-1230.html Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted November 29, 2011 Report Share Posted November 29, 2011 Sorry za głupie pytanie ale w którym miejscu?:) Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 29, 2011 Report Share Posted November 29, 2011 Okular - wykręcając go i wkręcając zmieniasz położenie soczewki wejścia, co ma wpływ na zmianę ostrości :). Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted November 29, 2011 Report Share Posted November 29, 2011 No fakt, na zdjęciu dokładnie nie widać czy można tym kręcić czy jest to cześć integralna obudowy, pytałem bo miałem kiedyś podobnego i takich bajerów nie miał pomimo wyższej ceny :) Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 29, 2011 Report Share Posted November 29, 2011 (edited) Na pewno ten ma regulację ostrości: https://www.taiwangun.com/optyka_lunety/luneta_3x_2000m_do_aimpoint_a_c_m-1230.html Pozdrawiam. Ni mo na pewno. Swoją drogą, jest to najgorszej jakości luneta, jaką kiedykolwiek widziałem. Bazarowe 2x20 sprawują się o klasę lepiej. EDIT: o, no to widocznie mają jakiś nowy model, bo te sprzed 6-7 miesięcy takich bajerów nie miały. Edited November 29, 2011 by Lesio Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 29, 2011 Report Share Posted November 29, 2011 A z jakiego powodu tak uważasz? Mam dwa magnifiery, jeden to ten, który podałem, a drugi, to ten: http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=2272 I sprawdzają się równie dobrze. I jeśli ten, który podałem nie ma regulacji ostrości, to w jaki sposób ją regulowałem? ;) EDIT: Hmm, mój był kupowany zimą, tak więc też przynajmniej te 7-8 miesięcy temu. Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted November 29, 2011 Report Share Posted November 29, 2011 Ja nie miałem więc wierzę na słowo komuś kto ma:) Nasunęło mi się takie pytanko teraz czy ACOGi mają regulację ostrości? Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 29, 2011 Report Share Posted November 29, 2011 Problem w tym, że wygląda na to, że obaj z Lesiem mamy te same magnifiery, a widocznie różnią się możliwością zmiany ostrości. Z ciekawości poszedłem sprawdzić czy na pewno się nie mylę i okular jest ruchomy. Odkręcając go i dokręcając zmieniamy ostrość obrazu w lunecie i u mnie najlepsza ostrość występuje mniej więcej po połowicznym odkręceniu okularu. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 29, 2011 Report Share Posted November 29, 2011 Problem w tym, że wygląda na to, że obaj z Lesiem mamy te same magnifiery, a widocznie różnią się możliwością zmiany ostrości. U mnie na pewno tego nie było, gdyż był to główny powód sprzedaży - obraz był całkowicie zamazany. I na pewno regulacji nie było. A kupiłem go na pewno te 6-7 miesięcy temu. Więc albo mają różne partie, albo dostałem jakiegoś zalanego klejem/zapieczonego adamantium. :P Quote Link to post Share on other sites
Puchacz79 Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 Wczoraj popołudniu zadałem pytanie: „Witam Czy w tej optyce Luneta 3X/2000M do Aimpoint [A.C.M] jest możliwośc zmiany ostrości?” Otrzymałem odpowiedź: „Nie ma w tym produkcie takiej możliwości. Pozdrawiam.” Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 Jestem w szoku :P. Ktoś chce, abym podesłał filmik jak bawię się ostrością lunety? ;) Ale żebyśmy też mieli jasność - mam nadzieję, że wszystkim nam chodzi o tą samą regulację, czyli korekcję ostrości do oka strzelca. Bo jeśli chodzi Wam o regulację ostrości (wynikającą z regulacji paralaksy), którą ustawia się na obiektywie lunety (w lunetach z taką możliwością, rzecz jasna, zapisywaną skrótem AO), to oczywiście w tym magnifeirze jej nie ma (jak i chyba w żadnym innym). Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 „Nie ma w tym produkcie takiej możliwości. Pozdrawiam.” Czyli pewnie znów sprzedają "moją serię". chodzi o tą samą regulację, czyli korekcję ostrości do oka strzelca. Tak jest, moja była biedniejsza o tę usługę. :P i nie chcemy żadnych filmików, zboczeńcu! Quote Link to post Share on other sites
Puchacz79 Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Witam Właśnie przyszedł do mnie MAGNIFIER 3x do AIMPOINT montaż QD Flip-Up zakupiony od użytkownika only4men (allegro). Chciałem go spasować z Eotech 552 od tomkapl w mojej giecie. Więc pierwsza rzecz – magnifier ma za niski montaż. W momencie gdy go zakładam na koniec szyny RIS (przy kolbie) nie mam możliwości go ściągnięcia (za pomocą flip-up) bo wadzi o muszkę. Druga sprawa – kiedy patrzę przez magnifier obraz jest odcięty od dołu przez Eotech, jednak to nie jest problem, wystarczy założyć dłuższe śruby przy montażu magnifier’a i podłożyć 2mm gumę aby się spasowały na wysokości. Największe obawy miałem ze znakiem celowniczym że będzie rozmazany, ale okazały się zbędne. Znak kolimatora jest ostry i wyrazisty. Bardzo miło się celuje. Po podwyższeniu również ustąpił problem ze ściąganiem magnifier’a. Quote Link to post Share on other sites
Nóżka Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Witam. Jak widać , nie w każdym przypadku takiego zestawu pasuje optyka do siebie idealnie. Opisałem mój przypadek w wątku "Kolimator + Magnifier " - też musiałem pewne elementy zmienić. Quote Link to post Share on other sites
Krysiek Posted May 31, 2012 Report Share Posted May 31, 2012 Witam Mam pytanie o kompatybilnośc magnifiera i Eotecha, czy ten magnifier http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=7184&name=BFT_-_RedDot_Magnifier_X3 wraz z tą szyną http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=5647#!prettyPhoto będą współgrać z Eotechem 552 ? Quote Link to post Share on other sites
Puchacz79 Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 Wreszcie dorwałem aparat, oto jak wygląda u mnie magnifier (lekko podniesiony) + eotech 552. Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 Dorzucę coś od siebie względem magnifier'ów a regulacji ostrości. Może o tym wiecie ale nie widziałem aby było wspomniane. Za przykład weźmy magnifier x3 właśnie od Only4Men z alledrogo...czyli to co wyżej w zestawie ma puchacz. Większość tego typu urządzeń powinna dać się regulować. W tym modelu nie ma fabrycznie ruchomego okularu ani żadnej części aby szybko dostosować ostrość obrazu do oka. Ale wystarczy dobrać się do "przedniej" soczewki, wpierw odkręcamy pierwszą obręcz, potem ściągamy gumę/sylikon w której jest utopiona soczewka tak aby ją uwolnić i ją wyciągamy, dalej oczyszczamy pozostałości gumy gdzie na samym końcu siedzi 2ga obręcz. Teraz wystarczy ją albo wkręcać albo wykręcać co raz przystawiając soczewkę co pozwoli nam sprawdzać jak zmienia się ostrość. Na koniec gdy otrzymamy to co chcieliśmy zostawiamy soczewkę jak było dokręcając pierwszą, wyjętą wcześniej obręczą i mamy zakończoną regulację. Swoją drogą to co wyżej opisałem niweluje też nie tylko nieostry obraz ale przypadki kiedy mamy rozmyte brzegi co tez jest efektem niewyregulowanej odległości soczewek. Sprawdzone też na kopii Specter'a DR 1-4x i kopii lunety ACOG x4 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts