Filiop Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Nowy, wyjątkowo śliczny (jak na chińczyka :P) AKM od CYMY pojawił się dzisiaj w ofercie sklepu krakman. http://www.taiwangun.com/shop,show,1415 430 fps'ów, stal, drewno (wyjątkowo ładne) ciekawe co jest w środku... W opisie innej nowej repliki AK od CYMY krakmani napisali że zębatki wytrzymują bez problemu sprężynę 130... Quote Link to post Share on other sites
Wyborowiec Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Mało tego Krakmani nigdy nie opisywali żadnej repliki w takich superlatywach (wg. mnie) ale co mnie zadziwiło METALOWA KOMORA HOP UP - super :) czyżby śmierć replikom japońskim była dzisiaj xD czy jeszcze trochę musimy poczekać żeby za nie wielkie pieniądze można było kupić coś porządnego? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Filiop Posted February 5, 2009 Author Report Share Posted February 5, 2009 metalowa komora hop-up jak dla mnie jeszcze nic nie znaczy, bo liczy się jej wykonanie a plastik jest zdecydowanie łatwiej obrabiać... czy ktoś nie wie jaki typ baterii pasuje? stick pod pokrywę czy coś większego do kolby? Quote Link to post Share on other sites
Wyborowiec Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Okablowanie jest w kolbie świadczą o tym te fotki - http://www.taiwangun.com/gallery,details,31 Quote Link to post Share on other sites
Roberto o_o Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Ciekawe czy do tej komory HU będą pasowały precki bo do wcześniejszych modeli ak cymy z tego co się orientuje żeby zamontować lufę prec trzeba było komorę wymienić. Jeśli uda mi sie sprzedać moją starą replikę mam zamiar kupić tego ak i obiecuje jakąś recenzje zrobić :) Quote Link to post Share on other sites
Wyborowiec Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Co do tej niestandardowej komory to były one stosowane dawno temu w starych cymach tych z plastikowym korpusem gdzie gb miał zaledwie 290fps. Teraz już od jakiegoś dłuższego czasu w cymach z plastikowym jak i metalowym korpusem mamy standardową komorę hop up także nie ma czego się bać :) Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Ciekawe czy do tej komory HU będą pasowały precki bo do wcześniejszych modeli ak cymy z tego co się orientuje żeby zamontować lufę prec trzeba było komorę wymienić.Tak jak Wyborowiec napisał - obecnie wszystkie kałachy Cymy mają komorę w standardzie TM. AKM CM.036 kupiłem jako jeden z pierwszych w Polsce i miał standardową komorę, więc i w tym przypadku nie ma się o co martwić :uśmiech: Nowy AKM drewna ma dobre, sklejkowe i na pewno lepsze od "boazerii" serwowanej w CM.036A. Łoże jest trochę dziwne, bo powinno być bez "sprężyny" (takiej jak w łożu AK-74). Szkoda też, że nie opracowano nowej formy dla magazynków "bakelitowych" i wciąż mają żeberka i brak zgrubienia z przodu. Ale mimo wszystko wygląda świetnie. Na pewno lepiej od poprzednich AKMów (036), a kosztuje tylko dwie dychy więcej. Trzeba zbierać kasę ;-) Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Jeśli ktoś to cudo będzie miał lub inne giwery z nowej serji cymy proszę o mała recenzje . Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Szkoda też, że nie opracowano nowej formy dla magazynków "bakelitowych" i wciąż mają żeberka i brak zgrubienia z przodu. Szkoda ze dają plastikowy magazynek, bo to przecież replika AKM a nie AK-74. Quote Link to post Share on other sites
Filiop Posted February 5, 2009 Author Report Share Posted February 5, 2009 Do akm'ów też są jak to nazwałeś "plastikowe" magazynki z tym że chodzi o to jak ten magazynek który jest dodawany w zestawie wygląda... Quote Link to post Share on other sites
Wyborowiec Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 a wygląda tragicznie... Quote Link to post Share on other sites
Filiop Posted February 7, 2009 Author Report Share Posted February 7, 2009 Mogliby też w końcu zmienić śrubę mocującą selektor, to co jest teraz wygląda średnio, w boyi jest to znacznie lepiej rozwiązane... Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Dodajcie do tematu jeszcze cm,040 i cm.045 bo to praktycznie to samo jeśli chodzi o bebechy różnią się tylko wyglądem . Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 (edited) Co do tej niestandardowej komory to były one stosowane dawno temu w starych cymach tych z plastikowym korpusem gdzie gb miał zaledwie 290fps. Mylisz się, kolego ;). W roli sprostowania - "stare cymy z 290 fps na pokładzie", to pierwsza generacja replik wypuszczanych pod oznaczeniami CM.028 oraz CM.031 . Co nie zmienia faktu, że zarówno CM.022 jak i I generacja CM.028 mają niestandardową komorę hop-upa. Jeśli chodzi o cymowe kałachy z plastikowym gearboxem - jest tylko CM.022 i ma on nie więcej niż 200 fps (na początku ;)). stick pod pokrywę czy coś większego do kolby? Jeśli już jest stała kolba, to pewnie podobnie jak w reszcie cymowskich kałachów ze stałą - bateria będzie montowana właśnie tam. Są to jednak tylko moje domysły więc pomyłka możliwa. Pozdrawiam. Edited February 8, 2009 by Bajeczny1990 Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Mylisz się, kolego .Nie, kolega się nie myli- istotnie te niestandardowe komory były w pierwszych AK47 i AK74 Cymy. Chodziło o plastikowe body, a nie GB.Tak gwoli uzupełnienia- była też wersja przejściowa CM031, jeszcze bez metalowego body, ale już ze standardową komorą. CM.022 jest plasticzaną repliką i z powyższymi nie ma nic wspólnego, nie wiem po co go przytaczasz. Quote Link to post Share on other sites
melon Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 była też wersja przejściowa CM031, jeszcze bez metalowego body, ale już ze standardową komorą. eee... od kiedy CM031 ma metalowe body? I z 031 jest tak samo jak 028, pierwsza generacja miała niestandardowe komory HU, następne normalne, ale metal body nie było. Chyba że mówisz o jakichś odmianach z krótszym frontem o innych oznaczeniach, ale to już jest co innego Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Bo od tych oznaczeń kodowych można osiwieć- chodziło mi oczywiście, jak piszesz- o późniejsze generacje AK47 i '74. Quote Link to post Share on other sites
Wyborowiec Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Kolego Bajeczny pragnę zauważyć że już odpowiedziałem na pytanie gdzie mieści się bateria ;) A co do komory hop up to być może się pomyliłem - nie wiem ale w zasadzie moja pomyłka nic nie zmieni jeśli chodzi o karabin o którym toczy się dyskusja ponieważ komora jest w nim na pewno normalna :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
melon Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Wracając do tematu - miał ktoś okazję pobawić się tym i pomacać u Krakmana? Quote Link to post Share on other sites
Wyborowiec Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Myślę że gdyby ktoś to miał albo się tym bawił podzielił by się swoją opinią ale puki co pozostaje nam czekać na recenzję Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Czekam na dostawę. Jak przybędzie i nikt wcześniej tego nie zrobi wrzucę fotki i podzielę się wrażeniami. Quote Link to post Share on other sites
Wyborowiec Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 no to czekamy z niecierpliwością ;) Którą wersję zamówiłeś AKM czy AK74? Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 AKM Bo (nie chcę nikogo urazić) AK74 mi się nie podoba. I mam sentyment do AKM :-) Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 10, 2009 Report Share Posted February 10, 2009 No i się doczekałem. Dostawa dość szybka - wysyłka była wczoraj, dzisiaj już kurier zadzwonił do drzwi. Na początek pudełko: Po otwarciu widzimy jego zawartość: Po wyjęciu z pudełka i włożeniu magazynka AKM prezentuje się następująco: Mały rzut oka ( a raczej obiektywu) na rurę gazową: niestety rura gazowa, podstawa szczerbinki, muszka i lufa zewnętrzna wykonane są ze ZnAl'u Za to kolba prezentuje się naprawdę nieźle i co najważniejsze - w dotyku jak oryginał :-) No i w końcu najważniejsze - STALOWE body : i po kolei: Lufa: Cały karabinek: Selektor: METALOWY Hop-up: Widok od spodu: Wnętrze kolby ze złączką baterii mini: Bateria - Krakman miło uprzedza że pomimo napisu 1400 mAh wg nich ma 1200: Boczny montaż: No i jak dla mnie najfajniejsze - wygląd ze stalowym magazynkiem: Teraz o wrażeniach. Bardzo przyzwoicie wykonana replika. Trzymając ją w ręku ma się wrażenie oryginału (a mam porównanie). Drewno to prawdziwa sklejka. Generalnie karabinek musi przejść trochę strzelanek, w celu dotarcia. Mnie osobiście razi brak wcięć w rurze gazowej oraz brzydki magazynek załączany do zestawu. Waga zbliżona do oryginału. Generalnie w tym egzemplarzu zamontowano preckę i gumkę Systemy oraz kable niskooporowe. Będę także używał innych magazynków. Prawdopodobnie także zmienię baterię na 9,6V. Co do wrażeń z użytkowania - to niestety jeszcze ich nie posiadam. Przy okazji proszę o pomysły na jakiś ludzko wyglądający kolimator do tej repliki - montaż na szynę RIS. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Wyborowiec Posted February 10, 2009 Report Share Posted February 10, 2009 Dobra choć krótka recenzja czekamy na testy w boju ;) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts