Wilq_pl Posted December 8, 2010 Report Share Posted December 8, 2010 (edited) Ktoś kiedyś powiedział, że Lipo na tamiyi jest jak silnik od Ferrari w maluchu :D Można wymienić na deansy (T) ewentualnie. Jeszcze co do stereotypu o wrażliwości lipolków . I jak możesz to bierz jakiegoś modelarskiego lipolka - lepsze parametry za niższą cenę. Turnigy są bardzo OK. Ja jadę bez miernika i jakoś żyję. Edited December 8, 2010 by Wilq_pl Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted December 8, 2010 Report Share Posted December 8, 2010 (edited) Jeśli masz możliwość wymiany okablowania na modelarskie - zrób to. Tak samo z końcówkami. Deansy to są właściwe końcówki do baterii. Dodam jeszcze filmik porównujący tamije i deansa. http://www.youtube.com/watch?v=_6UvBAnJaTQ Edited December 8, 2010 by zwierzu93 Quote Link to post Share on other sites
Guest Psikus Posted December 8, 2010 Report Share Posted December 8, 2010 Czy magazynki gp takie jak poniżej pasują do akm 039U ?Specshop napisał że nie mają możliwości sprawdzenia a pilnie potrzebuje tej informacji, proszę napiszcie czy ewentualnie trzeba je jakoś przerabiać. http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_98_101_202&products_id=2057&name=Magazynek_Mid-Cap_-_AK_47_-_150_-_G&P http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/cm_039u_cm-266.html Quote Link to post Share on other sites
KubonMan Posted December 8, 2010 Report Share Posted December 8, 2010 Jak widać te dzięki tym końcówkom zwiększył się ROF, skoro są takie dobre to z pewnością je wymienie :) . Dostałem taką odp od panów ze zbrojowni ,,Wymiana okablowania nie ma wpływu na gwarancję (pod warunkiem, że zostanie ono dobrze zamontowane). W przypadku AK Cymy nie ma konieczności wymiany okablowania.'' Co wy na to ? Quote Link to post Share on other sites
Wilq_pl Posted December 8, 2010 Report Share Posted December 8, 2010 Ja bym na początek same konektory wymienił (+ jakiś mosfecik). UWAGA! W AKM są dwa złącza: jedno przy baterii, a drugie głęboko w kolbie, więc trzeba wymienić oba albo skrócić kable. Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted December 8, 2010 Report Share Posted December 8, 2010 (edited) mimo wiadomości ze zbrojowni wymieniłbym kable. Koszt nie duży, a można dopasować długość i usunąć dodatkowe konektory. W mosfeta bym się nie bawił. Edited December 8, 2010 by zwierzu93 Quote Link to post Share on other sites
KubonMan Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 Dzięki wszystkim za zainteresowanie i za pomoc, już niedługo również jak wy stanie się posiadaczem tego AKM , już sie nie moge doczekać :D . Ciekawe jak bedzie chodzic na tym LiPO, Rof chyba nie spadnie nie ? Quote Link to post Share on other sites
Wilq_pl Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 A jakie Lipo w końcu wziąłeś? Ja w stocku na GE Power 7,4V 1300 mAh 20C czułem niedobór mocy... Quote Link to post Share on other sites
KubonMan Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 Dopiero wezme LiPo 7,4 2200mah 20c GePower Quote Link to post Share on other sites
Wilq_pl Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 (edited) Jak Ci będzię odpowiadał taki mały ROF to ok. Tyle, że sporo przepłacisz... Za tą samą cenę masz np. TO i możesz sobie od razu z Deansem zamówić. Choć ja bym i tak w 11.1V szedł. Edited December 9, 2010 by Wilq_pl Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 Nie wiem czy te 5000mah wejdzie do kolby. Jaitak bym poszedł w 7.4 2200mah 25c. ROF dla stocka będzie bardzo zadowalający. Quote Link to post Share on other sites
Wilq_pl Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 (edited) Nie wiem czy te 5000mah wejdzie do kolby. Jaitak bym poszedł w 7.4 2200mah 25c. ROF dla stocka będzie bardzo zadowalający. Fizycznie takiej batki nie miałem, ale jak sobie tą kolbę pomierzyłem to powinna wejść. Ok, może być 7.4V 25C tylko nie od GE za 115zł. Po co przepłacać? I myślę, że temat baterii można już zakończyć, jest do tego odpowiedni dział. Mam pytanko - czy u was górna część łoża też jest z jakby innego drewna niż dolna? Edited December 9, 2010 by Wilq_pl Quote Link to post Share on other sites
M4riusz Posted December 10, 2010 Report Share Posted December 10, 2010 Wilq tak całość ze sklejki a góra z jakiegoś lipnego drewna =) Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted December 13, 2010 Report Share Posted December 13, 2010 ... czasami jak trzeba używam krótkich serii po 300-400 kulek ... @Zwierzu padłem :hahaha: A żeby OT nie robić. Ja używam już prawie DWA lata stokowej batki. Jak do tej pory ani razu mnie nie zawiodła. Nie używam oczywiście stokowej ładowarki tylko od pierwszego naładowania jadę na mikro. Batka w moim wypadku wystarcza spokojnie na wywalenie 1 - 1,5 paczki kulek (więcej mi się jeszcze nie zdarzyło więc nie wiem gdzie jest granica braku prądu). Tyle że kabelki niskooporowe. Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted December 13, 2010 Report Share Posted December 13, 2010 @ AlLABASTER taka jest prawda. m150, lipo 11.1v 2200mah 35c i DRUM. 300-400 kulek na prawdę szybko schodzi. Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted December 14, 2010 Report Share Posted December 14, 2010 (edited) Co prawda ten wątek ma dotyczyć tylko 48-mki, ale myslałem nad CM.040, bo potrzebuję bazy do budowy Cobra + Camo. Pytanie tylko jakie żeby wstawić, żeby na m140 mieć reakcję natychmiastową używając lipola 11.1 i ograniczając tym samym rofa do 650rpm. Chyba ITU kupię. Edited December 14, 2010 by decigner12 Quote Link to post Share on other sites
KubonMan Posted December 20, 2010 Report Share Posted December 20, 2010 Dzięki wszystkim za porady, karabin dotarł do mnie cały i zdrowy- Jest cholernie fajny , wszystko co fabryka dała wystarcza mi w zupełności.Jest tylko jedna wada czyli lekko chybocząca kolba , ale od czego jest taśma izolacyjna :D Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted December 20, 2010 Report Share Posted December 20, 2010 spróbuj podkładkę metalową wcisnąć między kolbę a mocowanie, do tego porządna śruba i nie ruszysz. Izolka jest dobra na jakiś czas. Quote Link to post Share on other sites
KubonMan Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Ok spróbuje , do tego jeszcze szczerbinka chodzi w boki tam raczej też podkładki powinny załatwić sprawe. A co do baterii to ROF jak dla mnie bomba :D, na stocku 8,4v z cm 0,28 już było w miare dobrze. Quote Link to post Share on other sites
KubonMan Posted December 23, 2010 Report Share Posted December 23, 2010 Podkładka zdaje egzamin kałach sztywny jak pal z Afryki :P Na lipolku co wcześniej go podałem, wyładowałem +/- 600 kulek i napiecie z 4.20v spadło do 4.12v więc mi w zupełności wystarczy ;) Quote Link to post Share on other sites
JaiLpl Posted December 23, 2010 Report Share Posted December 23, 2010 Za 10 min będę miał cm.040 w domku :) PSO-1 pasuję do tej repliki ? A może coś innego ? A Li-polek + M150 wytrzyma ta replika ? Oczywiście na semi. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted December 24, 2010 Report Share Posted December 24, 2010 To w 10 min znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania na tym forum. Wesołych. Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted December 24, 2010 Report Share Posted December 24, 2010 ja troche się w ten temat wczytałem, ale mnie męczy mało miejsca na akumulator i tu moje pytanie bo chce se ją kupić. Czy można wymienić kolbę na inną o większej "pojemności" np na kolbę od cm.036 Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted December 24, 2010 Report Share Posted December 24, 2010 A nie myślałeś o jedynym właściwym akumulatorze - lipolku ? Ciężko jest wstawić większą kolbę. Inne standardy (036 TM a 048 VFC). Lipol 2200mah trzyma mi jakieś 5000 kulek na luzie i bez problemu mieści się w kolbę. Quote Link to post Share on other sites
Tom92 Posted December 27, 2010 Report Share Posted December 27, 2010 Witam, Niestety moja podstawa szczerbinki uległa awarii wiec mam zamiar kupić nową. Zapewne ktoś z was montował już w swojej replice podstawę szczerbinki od ostrego akm'a. Czy Ta podstawa pasuje do cm.048m bez modyfikacji? I czy wie ktoś gdzie można takową kupić (nie licząc allegro). Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts