Wyborowiec Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 O ja "wersja z pełną kolbą" spadłem z krzesła... AKM - kolba stała a nie jakaś tam pełna AKMS - kolba składana Żadna rewelacja że AKM nie posiada "ucha" na zawieszenie tam gdzie AKMS bo jest i na odwrót. Dziwne by było gdyby twórcy replik robili jakiś "skok w bok" odnośnie oryginału (dla mnie wręcz było by to potworne i złe :icon_mrgreen: ) Fakt w AKMS jest lepsza opcja odnośnie zawieszenie jednopunktowego ale w AKM robi się tak samo tyle że zamiast ucha od składanej kolby wykorzystujemy ucho na końcu kolby. MoSZna :icon_biggrin: ? Osobiście polecam do tego celu wykorzystanie standardowego zawieszenia do AK (chyba nikomu nie trzeba mówić jak zrobić z tego zawieszenie jednopunktowe? A co dopiero dwu...) Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 O ja "wersja z pełną kolbą" spadłem z krzesła... Fakt, my bad. Ale chyba można domyśleć się o co chodzi. Mam nadzieję, że się nie potłukłeś. AKM - kolba stała a nie jakaś tam pełna AKMS - kolba składana Żadna rewelacja że AKM nie posiada "ucha" na zawieszenie tam gdzie AKMS bo jest i na odwrót. Dziwne by było gdyby twórcy replik robili jakiś "skok w bok" odnośnie oryginału (dla mnie wręcz było by to potworne i złe :icon_mrgreen: ) Nie wiem, AK ze stałą kolbą nigdy mi się niespecjalnie podobało, więc nie przyglądałem się czy ma uchwyt czy nie. Pamiętam za to, że 028 miało ten uchwyt w wersji ze stałą kolbą. Poza tym przecież sam od razu się poprawiłęm, więc nie rozumiem po co takie bicie piany. Quote Link to post Share on other sites
Wilq_pl Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 A widzieliście takiego cusia LINK? Zdaję mi się, że wcześniej takiej wersji nie było, przynajmniej w wariancie .048. Tylko "360-400 fps"... błąd w pomiarach speca, a może tam siedzi jakiś inny GB? Quote Link to post Share on other sites
Crassus Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 A może ma ktoś jakieś pomysły na nieszczęsny selektor ognia, który lata, nie przymierzając jak Arab po pustyni? Dokręcanie kombinerkami pomaga tylko na chwilę. Selektor przestawia się sam z auto na semi po oddaniu kilku strzałów, potrafi się nawet przestawić od samego patrzenia... Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 @Lambert - czekaj zobaczę Cię w koli to wygarnę :wink: @Wyborowiec - no mam oryginalne zawieszenie od AK, ale czasami jest mało wygodne i niekiedy chciałbym móc je wymienić :blush: @Crassus - cieniutka podkładka sprężynowa, dokręcić, używać, nie martwić się, znowu dokręcić :cool: @Gallain - Wyborowiec maniakiem AKMS jest więc mu wybacz :blush: @Wilq a to jakiś "sraktyczny" AK74 - duży rozrzut w tych fps'ach więc licho wie co tam w środku. Się przy okazji zajrzy do Speca to oblukamy co to. Jak będzie :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 Crassus, ja u siebie zrobiłem to tak, że odkręciłem selektor, trochę wygiąłem go kombinerkami w stronębody, przykręciłem kombinerkami i póki co śmiga. Quote Link to post Share on other sites
Wyborowiec Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 ALABASTER Tak myślę skoro chcesz mieć ucho zawieszenia tak gdzie AKMS to najlepiej chyba będzie wymienić kolbę. Może na tą od Tantala wz.88 bo tania i łatwa w przeróbce ale pozostają względy kosmetyczne... Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 @Wyborowiec - a fuj :icon_biggrin: Miałbym mojego kochanego AKM'a oszpecić :wink: Chyba raczej pomyślę o przeróbce zawieszenia na takie, żeby "opasywało" kolbę w miejscu łączenia z body. Pogłówkuję i może coś wymyślę. Quote Link to post Share on other sites
taternik1971 Posted February 5, 2011 Report Share Posted February 5, 2011 Można spokojnie spawać.Problem jest w tym czy podczas stygnięcia body się nie skrzywi. Quote Link to post Share on other sites
M4riusz Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 a nie ma ktoś kolby od beryla może? Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 3 X kolba beryl na Allegro Ale chcesz tak 48M oszpecić :zastanawia: :wink: Quote Link to post Share on other sites
Wilq_pl Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 Jaka gumka dobrze współgra ze stokiem. Przezroczysty Guarder odpada mówię od razu. Jak się sprawują zielona G&G i czarna systemka? Quote Link to post Share on other sites
AdameKOSW Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 Jeśli przeźroczysty Guarder odpada to ja brałbym pod uwagę jeszcze czarnego Guardera. U mnie spisywał się bdb. Quote Link to post Share on other sites
M4riusz Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 @ALABASTER jakiś czas po napisaniu tego posta te aukcje się dopiero pojawiły ale dzięki ;] ps. mam 48 a nie 48m i mam zamiar przerobić go na beryla Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 @Wilq - ja mam czarną Systemy i jestem zadowolony. @M4riusz - powodzenia :icon_biggrin: Ja mam nadzieję doprowadzić moje maleństwo jak najbliżej do oryginału ;-) Quote Link to post Share on other sites
Tom92 Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Witam, czy ten chwyt: http://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesoria_raczki_i_chwyty/chwyt_przedni_z_szynami_ris_do_ak_slr105a1_p_j-717.html pasuje do cm.048m bez modyfikacji? Z góry dzięki. Quote Link to post Share on other sites
DopeHat Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Właśnie zastanawiam się nad kupnem karabinku CM.048M jako broń do taktyki zielonej. Nada się? Ew. co można zamontować na montaż boczny? Czarna gumka Hop-up guardera będzie dobra do tej repliki? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted February 15, 2011 Report Share Posted February 15, 2011 Tom92. Ja mam te okładziny z cm.039 coś tam. Ponoć to samo co te PJy. Mi pasują bezproblemowo, luzów brak. Koledze z cm.050 nie pasowały. trzeba było w szczelinę w korpusie nawsadzać kawałków kabla i działa bez problemu i bez luzów. Możesz brać :) DopeHat Tak, nada się można zamontować wszystko, po uprzednim zainwestowaniu w montaż pod optykę. tak, będzie dobra. Quote Link to post Share on other sites
Tom92 Posted February 15, 2011 Report Share Posted February 15, 2011 zwierzu93. Właśnie krakmani mi odpisali ,że nie pasuje. Mimo to kupie. Wie ktoś gdzie można kupić (lub czy ma ktoś na sprzedaż) pokrywę komory zamkowej do cm.048m? Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 15, 2011 Report Share Posted February 15, 2011 (edited) zwierzu93. Właśnie krakmani mi odpisali ,że nie pasuje. Mimo to kupie. Wie ktoś gdzie można kupić (lub czy ma ktoś na sprzedaż) pokrywę komory zamkowej do cm.048m? Poszperaj w Komisie. Z ostrego raczej nie będzie pasować bez większych przeróbek. Edit: @DopeHat - w Komisie widziałem wystawioną replikę Terenowego - zajrzyj bo warto ;-) Edited February 15, 2011 by ALABASTER Quote Link to post Share on other sites
DopeHat Posted February 15, 2011 Report Share Posted February 15, 2011 (edited) @Alabaster - dzięki wielkie! Bardzo interesująca oferta ;) Jeszcze jedno pytanie - bateria Firefoxa 9,6V 1500mAh utrzyma stockową wersję repliki? Edited February 15, 2011 by DopeHat Quote Link to post Share on other sites
JaiLpl Posted February 15, 2011 Report Share Posted February 15, 2011 Ciekawi mnie ostatnio przerobienie mojego kochanego akacza (cm.040) na para snajpe :) Co by trzeba bylo wymienic zeby zasieg byl duzy zasieg, ale i dobre spojenie. Oczywiscie tylko na singlu :) Przepraszam za ort., cos z klawiatura sie dzieje :/ Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted February 15, 2011 Report Share Posted February 15, 2011 Klasyka: Precka 550mm, gumka,tłumik do zakrycia precki. bore up tłok JBU m150 guardera Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 16, 2011 Report Share Posted February 16, 2011 @DopeHat - nie zrozumiałem pytania. Jeśli miałeś na myśli czy ta bateria uciągnie replikę w podstawowej konfiguracji - tak spokojnie da radę (ja mam jeszcze słabszą i daje radę :-) ) Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted February 17, 2011 Report Share Posted February 17, 2011 Tom92- daj znać jak dojdą Ci te risy jak sprawa wygląda. P.S. Wie ktoś gdzie można dostać orisowaną rurę gazową jaka była w 050? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts