CyberKozA Posted March 29, 2004 Report Share Posted March 29, 2004 Wiem że temat był już wałkowany w nieskończoność, ale ostatnio zdobyłme troszku własnych doświadczeń z tłumikami dźwięku i postanowiłem się nimi podzielić. Otóż ostatnio dorobiłem sobie tłumik do mojego AUG'a SR. Jest to prowizoryczna, ręczna robota. Szczegóły konstrukcji w dziale artykuły na stronce RGSA już niedługo. W porównaniu do MC-51 z Socomem, mój AUG brzmiał wyraźnie ciszej. Wciąż słyszalny był stukot tłoka w gear-box'ie, jednak tłumik na prawdę dużo dawał. Kilkakrotnie byłem w sytuacji kiedy znajdując się bliżej przeciwnika niż Chopin (odległość od przeciwnika około 25-30 metrów, chopin około 30-35m) i wszyscy koncentrowali się na ogniu prowadzonym przez Chopina, podczas gdy ja oddawałem 5-10 niecelnych strzałów na które nikt nie zwracał uwagi. Dopiero gdy ktoś został trafiony i pochwalił się przez kogo, ludzie zaczynali się za mną rozglądać. Często było widać zaskoczenie że jestem tak blisko. O czymś to musi świadczyć. Z resztą ludzie wielokrotnie potwierdzali że jest znacznie cichszy. Warto równierz wspomnieć że sam dźwięk wystrzału jest znacznie niższy i "krótszy". Brzmi jak niskie "pfut" niż typowe wysokie "pop". Tak więc uważam że tłumik to dobry pomysł, ale najlepiej zrobić go samemu. Jak tylko na stronie RGSA pojawi się artykuł i zdjątka to napiszę. Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted March 29, 2004 Report Share Posted March 29, 2004 to ja dodam ze u kumpla z m4a1tm rowniez tlumik wlasnej roboty wyraznie zmienia dzwiek wystrzalu :) Za to ten sam tlumik przy mojej mp5a4 tez tm juz nie wplywa na dzwiek.. przynajmniej ja tego nie slysze :) Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted March 30, 2004 Author Report Share Posted March 30, 2004 Hmmm... Zjawa: daj komuś innemu swoją giwerkę, stań z 5 metrów dalej i poproś żeby strzelił kilka razy bez tłumika i kilka razy z tłumikiem. Gwarantuje ci że będzie różnica. Gdy ja strzelam z AUG'a to też nie słyszę różnicy. Trzeba pamiętać o tym że mając tłok tuż przy uchu jego stukot zagłusza dźwięk kulki opuszczającej lufę. Zupełnie inaczej brzmi to z odległości. Quote Link to post Share on other sites
Lukzari Posted March 31, 2004 Report Share Posted March 31, 2004 Hmm aż mi się wierzyć nie chce :) też miałem kiedyś tłumik własnej roboty i jakoś nie było różnicy no chyba, że w wyglądzie. Owszem również posiadałem tłumik Socom i tu przyznaję, że była różnica w dzwięku. Mam pytanie do Ciebie Koza wyścieliłeś wewnętrzną stronę tłumika jakimś materiałem tłumiącym? Quote Link to post Share on other sites
Chopin Posted March 31, 2004 Report Share Posted March 31, 2004 Odpowiem za Kozę skoro już piszę: Wnętrze tłumika jest wyścielone pierścieniami o różnej średnicy wykonanymi z pianki do ocieplania rur... A teraz to co chciałem napisać Jestem zmuszony potwierdzić, tłumik sprawdza się rewelacyjnie... Samego strzału właściwie nie słychać. z 5-8 metrów nie widze możliwości zlokalizowania strzelca "na słuch". Mieliśmy porównanei z tłumikiem socom (kupił od nas jeden gostek i zamontował do MC51) i trzeba przyznać że socom typadł bardzo blado... Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
LD_cynik Posted March 31, 2004 Report Share Posted March 31, 2004 Hmm pokazcie jakies foto tej samorobki... Quote Link to post Share on other sites
rezul Posted April 1, 2004 Report Share Posted April 1, 2004 hmm, jakos mi sie nie chce wierzyc zebym nie uslyszal z takiej odleglosci dzwieku silnika i udezenia glowicy tloka :twisted: ale jezeli bylbym zajety kims innym to by bylo chyba normalne :? Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted April 1, 2004 Author Report Share Posted April 1, 2004 Zdjęcia giwerki będą niedługo na stronce RGSA (powiadomię o tym fakcie), a miniaturke macie w moim avatarku :D Ewentualnie na wmasg.pl jest nieco większa wersja. Zaznaczam tylko że tłumik jest na prawdę długi. Aha. Nie wiem czy to tylko wrażenie czy fakt, ale wydaje mi się że tłumik poprawił nieco celność. Skąd to zjawisko opisze w artykule. Do końca przyszłego tygodnia wszystko powinno być na stronce (a uzbierało sie tego :D) EDIT: Rezul: Faktycznie opisywana przezemnie sytuacja odnosi się do momentów kiedy Chopin hałasował swoją aluminiową głowicą tłoka :D Quote Link to post Share on other sites
Chopin Posted April 1, 2004 Report Share Posted April 1, 2004 Nie twierdze że nie słychać tylko że ciężko zlokalizowac strzelca "na ucho". Biorąc pod uwagę planowaną cichą głowicę tłoka - będzie bardzo fajnie :) Quote Link to post Share on other sites
Chopin Posted April 1, 2004 Report Share Posted April 1, 2004 Z tymi "cichymi bebechami" gearbox'a to pewnie przyjdzie do grudnia czekać... Koza ma urodziny wtedy i pewnie coś tam dostanie :] :lol: Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted April 2, 2004 Author Report Share Posted April 2, 2004 Spoko. Do końca maja powinienem już mieć głowicę tłoka a w ciągu kolejnego miesiąca kupię głowicę cylindra. Może uwinę się szybciej, ale nie chcę nic obiecywać bo nie odemnie to zależy. Stronka juz jest w finalnej fazie aktualizacji. Jeszcze tylko zdjatka obrobie i w poniedziałek, max we wtorek w pracy aktualizuje :D. Oczywiście będzie wiadomość na forum podkarpackim. Quote Link to post Share on other sites
Lukzari Posted April 2, 2004 Report Share Posted April 2, 2004 No fakt tłumik jest zaje.. długi :) też z chęcią poczytam co i jak odniośnie niego :) Mam tylko ostatnie pytanie możesz mi zdradzić z czego jest wytłoczony? metal or what ever? Quote Link to post Share on other sites
Edo Posted April 2, 2004 Report Share Posted April 2, 2004 hmm, jakos mi sie nie chce wierzyc zebym nie uslyszal z takiej odleglosci dzwieku silnika i udezenia glowicy tloka :twisted:ale jezeli bylbym zajety kims innym to by bylo chyba normalne :? No właśnie - nawet przy hałasie na świeżym powietrzu typu wiatr i szum roślin, z reguł mogłem się uchylić przed kulkami będąc uprzedzonym dźwiękiem silnika strzelającego przeciwnika. Przy odległości od ofiary powyżej paru metrów taki tłumik wydaje mi się zbędny - silnik i tak jest wystarczająco głośny. A na odgłosy wylatujących kulek jakoś specjalnie nie zwracałem uwagi wobec zagłuszającego je dźwięku silnika. Wyciszony tłok chyba nie wystarczy, choć redukcja hałasu jest pewnie znacząca. Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted April 6, 2004 Author Report Share Posted April 6, 2004 Hmm... Edydar. Ty wiesz swoje a ja swoje. No .. stronka już stoi... brakuje kilku fotek, ale sam artykuł jest cały. Zapraszam http://www.rgsa.prv.pl lub bezpośrednio http://republika.pl/rgsa_scorpios/art/tlumik.htm Quote Link to post Share on other sites
PiterM Posted April 7, 2004 Report Share Posted April 7, 2004 A'propos tłumików, to jak sądzę pokrywają się one w sporej mierze z tłumikami do pneumatyków... http://www.guns.com.pl/silencers.html Quote Link to post Share on other sites
Minimal Posted April 7, 2004 Report Share Posted April 7, 2004 Ktos wie moze jak wykonac napisy na tlumik(takie jak np. na socomie sa)?? Bo recznie pedzelkiem nie za bardzo widzi mi sie to robic :/ Moze ktos widzial gdzies gotowe kalkomanie czy cos w tym stylu?? Quote Link to post Share on other sites
Sielny Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Witam. Mam pytanie. Czy jest taka możliwość aby budowa tłumika miała wpływ na prędkość wylotową kulki? Zakładając że kulka swobodnie przelatuje przez tłumik, podczas lotu wewnątrz tłumika nie muska i nie dotyka niczego. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Sprawdzałem na camo rally na chronometrze wyniki były takie same z tłumikiem jak i bez niego. Quote Link to post Share on other sites
żylet Posted April 27, 2005 Report Share Posted April 27, 2005 Hmm no nie wiem CyberKoza może w twoim augu ten tłumik się sprawdza ale w moim MK1 wychodzi totalna kaszana. :? Może wpływa na to moc bo starałem się zrobić dokładnie wg opisu na stronce. Jednak nadal pozostanę na swoich sprawdzonych wersjach tłumika 8) Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted April 28, 2005 Author Report Share Posted April 28, 2005 Napisz jaki masz problem. U mnie się sprawdziłdo tego stopnia że w Łańcucie kolesie na bazie mojego projektu robili swoje. I wszystkim działało. Czekam na info. Może pomoge. Quote Link to post Share on other sites
Headshot Posted April 28, 2005 Report Share Posted April 28, 2005 z czego jest ta otulina?? Quote Link to post Share on other sites
gribshift Posted April 28, 2005 Report Share Posted April 28, 2005 Co do spadku prędkości wylotowej kulki przy zastosowaniu tłumika, to jest to zależne od rodzaju tłumika. Jeżeli jest to tłumik z materiałem tłumiącym i wewnętrzną rurką, to różnice powinny być niewielkie, jeśli byłyby w ogóle. Natomiast prosty tłumik tłumiący samymi komorami może spowodować zauważalny spadek prędkości kulki. Sam zamontowałem na Glocku moją totalną prowizorkę (robiony 10 min.) i tłumił nieźle, tzn. "zmiękczał" i wyciszał o ok. połowę dźwięk strzału, ale zmniejszał moc o ok. 1/3. Quote Link to post Share on other sites
żylet Posted April 29, 2005 Report Share Posted April 29, 2005 Natomiast prosty tłumik tłumiący samymi komorami może spowodować zauważalny spadek prędkości kulki. Sam zamontowałem na Glocku moją totalną prowizorkę (robiony 10 min.) i tłumił nieźle, tzn. "zmiękczał" i wyciszał o ok. połowę dźwięk strzału, ale zmniejszał moc o ok. 1/3. A sprawdzałeś to jakoś czy brałeś na ucho :wink: A teraz poważnie. Co do tego że ten typ tłumika zmniejsza osiągi to też już gdzieś słyszałem ale czy jest to słuszna opinia nie wiem bo sam nie wykonywałem pomiarów, natomiast muszę przyznać że w wypadku mojego Rugera MK1 Carbine tłumik z rurką w środku w wykonaniu według projektu publikacji "HITMAN":twisted: (ponoć książka napisana przez płatną morderczynię - miała w Stanach proces i została wycofana z obrotu) spisuje się znacznie lepiej a moc jak i celność na teście puszki nie uległa zmianie. PS: Na marginesie : Słynny swojego czasu tłumik wykorzystywany przez Izraelskich szpiegów (Mosad) sładał się jedynie z zewnętrznych osłon, podkładek i sprężyny a podobno spisywał się znakomicie. Chociaż fakt faktem używano go jedynie do strzałów z bliskiej odległości z broni kal. 6mm a broń dodatkowo wyciszała specjalnie przygotowana amunicja. (Z łuski usuwano połowę ładunku prochowego) co już samo w sobie zmiejszało znacząco huk wystrzału. Quote Link to post Share on other sites
gribshift Posted April 29, 2005 Report Share Posted April 29, 2005 Z łuski usuwano połowę ładunku prochowego Czyli jak sądzę amunicja poddźwiękowa. A sprawdzałeś to jakoś czy brałeś na ucho Na ucho :) Dlatego napisałem około. A ten mój tłumik zmniejszał osiągi z cała pewnością. Z kilku metrów bez tłumika bez problemów przebijałem karton, z tłumikiem kulka zostawała w ściance.I jeszcze raz podkreślam, że był totalną prowizorką. W czasie testu na Ingramie rozleciał się na kawałki. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts