Kubiz Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Jeżeli było to byłbym wdzięczny za link i zamknięcie tematu- nie mam czasu szukać, a potrzebny mi czas Moje pytanie: Jaki Borek lepszy? Guarder, czy systema? Spotkałem się z rozbieżnymi opiniami. Tutaj również gra rolę ceną- 100 zł przewagi Systemy to jednak trochę jest. Proszę o wypowiedzi i z góry dziękuje. Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Ja osobiście polecam guardera, bardzo dobre osiągi prezentuje: http://asgshop.pl/sklep/catalog.php?cat=87&mid=25 dałem ogólnie bo nie wiadomo do jakiego karabinu Quote Link to post Share on other sites
Antol Posted March 18, 2009 Report Share Posted March 18, 2009 Guarder vs Systema: W skrócie: Wykonanie i właściwości 1:1 Cena 1:0 Guarder 2:1 Systema W rozbiciu: Wykonanie i jakość tych produktów stoi na tym samym poziomie, i dlatego bez problemu można brać Guardera, zaoszczędzisz przy okazji. Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted March 21, 2009 Report Share Posted March 21, 2009 (edited) Z tego co widzę to nie koniecznie jest tak to co tańsze musi być lepsze. Systema ma najdłuższe dyszy w porównaniu do innych firm - co przedkłada się na szczelność połączenia dysza-gumka hop-up. Czasami te dziesiąte części milimetra mogą się przekładać na parę fpsów więcej. Edited March 21, 2009 by kermit Quote Link to post Share on other sites
adrIan Posted March 21, 2009 Report Share Posted March 21, 2009 Ale może to powodować też to, że kulki nie będą podawane. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted March 21, 2009 Report Share Posted March 21, 2009 Antol, a jak z wytrzymałością? Nie różnią się między sobą głowice tłoka? Quote Link to post Share on other sites
Antol Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 Powiem tak, miałem wiele odpowiedników BU Systemy i Guardera, i obydwa zestawy są szczelne, są bardzo dobrze wykonanie, i odpowiadając na Twoje pytanie Viamoris posłużę się własnym przykładem miałem rok borka Guardera w M4G&P ze springiem SP130 Guardera, podczas moich przeglądów "od czasu do czasu" nie zauważyłem śladów zużycia. Dlatego brałbym w ciemno Guardera przed Systemą ponieważ efekt identyczny a cena o 100zł mniejsza. Można kupić dodatkowo springa, smar i podkładki ;) @Kermit w pewnym sensie nie sposób się z Tobą nie zgodzić, ale zgadzam się w 100% z Adrianem w tym przypadku. Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 Guardera mogę śmiało polecić , rok w M16 z M120 , ok 3-4 miesięcy w M249 sprężyny od M120 do M140 , a na koniec poszedł do M4 z M130 , przebieg ogromny , pewnie by nadal działał ale pęknięcie GB wyłączyło z użycia głowice tłoka , dyszę i cylinder . Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 A nawet pod koniec ładnie Ci wszystko uszczelniało tj na początku? Quote Link to post Share on other sites
tomekpl Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 Również polecam Guardera. Śmigam od września bez jakichkolwiek problemów. Samo wykonanie elementów stoi na bardzo wysokim poziomie co przekłada się na szczelność całego układu. Na systemie m130 przy lufie 363 powtarzalne 470fps Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted March 23, 2009 Report Share Posted March 23, 2009 U mnie jest M150 i BU Guarder'a, na samym początku było 565-570fpsów. Teraz po roku ok 540fpsów. Składany w asgshopie. Strzelał na auto i nic mu nie dolega. Ogólnie polecam! Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted March 23, 2009 Report Share Posted March 23, 2009 A nawet pod koniec ładnie Ci wszystko uszczelniało tj na początku? Tak , zawsze była strzykawka , przy M130 guarder średnia z 10 strzałów to 464 o ile dobrze pamiętam , trochę czasu minęło . Quote Link to post Share on other sites
Rzuf_ Posted March 23, 2009 Report Share Posted March 23, 2009 Guarder niezły jest. U mnie też asgshop składał, przy M130 Guardera i jego borku + promyk 469mm = ok 470fps. Teraz zmienili mi spreżyne na M120 guardera a ja lufe na 363 km head i mam ok 400fps (na promyku było ok 420fps). Może coś się zużyło albo im się pomyliło. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted March 23, 2009 Report Share Posted March 23, 2009 Ja mam Systemkę do lufy Promyka 590mm/6.03 i spring M140 Systemy + reszta bebechów czyli łożyskowania itp. Na chrono miałem wyniki koło 515fps. Jadę tylko na semi. Ale kilku znjaomych ma Guardery i też śmigają. Jednak jak się nie bawisz w tuningi >M140 to Guarder będzie oki. Pozdro. Quote Link to post Share on other sites
Katana Posted March 24, 2009 Report Share Posted March 24, 2009 Trzeba pamiętac przy zakładaniu Guardera o rozciągnięciu o-ringa głowicy tłoka na cylidrze, bo sąnieszczelności. Ja kupiłem w hydraulicznym uszczelkęciut większą, nawet na siłę tłoka przy zatkanej dyszy nie da się docisnąć. Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted March 24, 2009 Report Share Posted March 24, 2009 Co Ty mówisz, jest szczelny tylko trzeba bardzo szybko tłokiem ruszyć przy teście strzykawki;] Quote Link to post Share on other sites
Kubiz Posted March 24, 2009 Author Report Share Posted March 24, 2009 (edited) Mój docelowy set to będzie M130 Guardera, do tego Borek tej samej firmy, no i lufa Promyk 469. Widzę pozytywne opinie, w takim razie nic mnie już nie wstrzymuję =). Pozostawmy temat do dyskusji. Btw- Czy zębatki Super Torque UP z CA uciągną M130 bez problemów? Jak z Kulturą pracy? Może inne zębatki byście polecili? Zależy mi na wydaniu max 250 zł, niezawodności i nienajgorszej kulturze pracy (tak porównywalnie do stocku G&P) Piszę ponieważ nie chce zakładać nowego teamu, a widzę że dyskusja gorzeje. Edited March 24, 2009 by Kubiz Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted March 25, 2009 Report Share Posted March 25, 2009 Powinny uciągnąć, aczkolwiek mi padła zębatka silnikowa STU z CA przy m140. Co dziwne: nie urwał się żaden ząb, tylko zęby stykające się z silnikiem chodziły luźno względem tych stykających się z zębatką środkową. Po wymianie silnikowej na nową, zębatki chodziły jeszcze długo, a potem replikę sprzedałem. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 25, 2009 Report Share Posted March 25, 2009 Mam Bu systemy i guardera. W systemie troszeczkę ładniejszy dźwięk jest bo guma jest troszkę miększa. A reszta bez różnic jak dla mnie. Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted March 26, 2009 Report Share Posted March 26, 2009 (edited) Ale kilku znjaomych ma Guardery i też śmigają. Jednak jak się nie bawisz w tuningi >M140 to Guarder będzie oki. A która część zestawu rozpada się przy mocniejszych? Mam głowicę tłoka od Guardera w borku CA i jadę tak od 1,5 roku na M170, wszystko działa jak trzeba. Głównie pojedynczy ogień, ale serie też bywały. ;-) Pozdro Edited March 26, 2009 by zdzisiu Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted March 28, 2009 Report Share Posted March 28, 2009 (edited) Ktoś pisał, że głowice. Najczęściej cylindra przy springu ponad M150, ale to wyższa strefa. Nie wiem po co ludzie kładą M170-M190 w AEGU skoro ja na M140 i innych kosmicznych technologiach mam 520fps? Dla tego 650fps ludzie wydadzą 10k? Później teksty w sygnaturach tylko: Mam 650fps i ROF 30k/sek i ciężki palec i nie potrzebuję więcej... mówią same za siebie. Pozdro. Edited March 28, 2009 by grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Jak już to M170 i MS190. Dla tego 650fps ludzie wydadzą 10k? Później teksty w sygnaturach tylko: Mam 650fps i ROF 30k/sek i ciężki palec i nie potrzebuję więcej... mówią same za siebie. Pozdro. Daruj sobie. Już było tyle dyskusji na ten temat i żadna nic nie wniosła. Tak samo mogę powiedzieć o tobie, paro miesięczny staż i już masz 520. Pamiętaj że to co tobie wydaje się dziwne dla innych jest normalne. Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Racja, głupotą jest nadrabiać skilla fpsami Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 (edited) Tak samo mogę powiedzieć o tobie, paro miesięczny staż i już masz 520. A jaki z niego ekspert... :roll: Edited March 29, 2009 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Myślicie, że zabawę w ASG zaczyna się hasłem: wmasg.pl? BTW: Przynajmniej nie tak jak inni nie sypię z 500fps z druma na 3500 kulek. Pozdrawiam serdecznie wszystkich negatorów myślenia Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts