Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Która sprężyna?

Recommended Posts

Kaczma a nie pomyślałeś że jak ktoś będzie miał podobny problem to wpisze w szukajce i nie trzeba będzie znowu pisać bo temat już jest a jak zostanie skasowany to trzeba będzie pisać znowu.

Ja polecam Guardery bardzo długo trzymają. Z oznaczeniami to jest różnie. Miałem M130 guardera i Systemy i dawały idealnie tyle samo ok 444fps później po uszczelnieniu ok 470fps bez borka, w innej replice ok 490fps ale już z borkiem. A za to M120 systemy była słabsza od guardera.

Edited by KicpA

Dobrymy springami też są G&G. Zawsze ładnie, prosto wykończony drut. Guarder ma lepszy materiał. Systema też dobra. Wystrzegałbym się natomiast Madbull'a. Włożone do GB daje dziwny dziwny dźwięk, do tego schodzi z niej jakaś dziwna farba, do niczego jest też drut z którego jest zrobiona.

Kaczma a nie pomyślałeś że jak ktoś będzie miał podobny problem to wpisze w szukajce i nie trzeba będzie znowu pisać bo temat już jest a jak zostanie skasowany to trzeba będzie pisać znowu.

Ja polecam Guardery bardzo długo trzymają. Z oznaczeniami to jest różnie. Miałem M130 guardera i Systemy i dawały idealnie tyle samo ok 444fps później po uszczelnieniu ok 470fps bez borka, w innej replice ok 490fps ale już z borkiem. A za to M120 systemy była słabsza od guardera.

Aaa zwracam honor. Nie wpadłem na to :)

Dobra już zdecydowałem, biorę guardera. Jeszcze raz dzięki za pomoc ;-)

No racja z tym G&G osiągi nieco słabsze niż na Guarderze, ale czasem takie właśnie są potrzebne...

Dzięki AnR jesteś wspaniały! Już wiem co mi hałasuje w GB! Madbull daję bardzo dobre osiągi ale ... widocznie to przez niego jest trochę hałasu.

Antol to ja mam jakiegoś nietypowego promyka ;-). Strzela i strzela i się nie chce ubić, a kulek przemieliło spokojnie ze 20k. Co do Guarderów miałem inny przypadek, ale może po prostu wystąpił błąd w pakowaniu, z SP110 trudno było wykrzesać 340 fpsów. Ta sama replika, zmiana springa na 110 promyka i 380.

Madbulla pewnie dziedzicznie ten hałas mają ;-), jak Specszop opisuje:

Przeznaczona do tuningu replik ASG

sprężyna o niejednostajnym skoku

wykonana pierwszorzędnej jakości

niemieckiego drutu używanego także

przy produkcji strun do pianin i fortepianów.

Po prostu wszystko ma "grać" ;-).

Antol to ja mam jakiegoś nietypowego promyka ;-). Strzela i strzela i się nie chce ubić, a kulek przemieliło spokojnie ze 20k. Co do Guarderów miałem inny przypadek, ale może po prostu wystąpił błąd w pakowaniu, z SP110 trudno było wykrzesać 340 fpsów. Ta sama replika, zmiana springa na 110 promyka i 380.

Madbulla pewnie dziedzicznie ten hałas mają ;-), jak Specszop opisuje:

Po prostu wszystko ma "grać" ;-).

GUARDER, jak piszą inni, długo trzyma parametry. Miałem PROMYKA... ubił się szybciej niż stockowa spreżyna CA, aż niewiarygodne.

Ja nie napisałem, że ten Guarder nie trzyma parametrów. Nie mam niestety jak zmierzyć sensownie tego springa ile tak naprawdę toto może mieć. W sumie potrzebowałbym dwie takie, drugą w celach porównawczych, niestety producenci nie podają takich wartości np. jak strzałka ugięcia, tylko ile mniej/więcej ma mieć kulka .2g która opuszcza jakąś tam lufę. Napisałem wydaje mi się, że nastąpił błąd przypakowaniu, po prostu słabszy spring znalazł się w opakowaniu silniejszego.

Co do mojego to mam 120 promyka w FAL-u, nie pamiętam dokładnie kiedy, ale jakoś zaraz po Tomaszowie wkładałem w niego tą sprężynę. Z miesiąc temu robiłem pomiar, było lekko mało, okazało się, że puszcza uszczelka na tłoku, po wymianie uszczelki, nadal na tej samej sprężynie jest ponad 400 więc nie narzekam. Przebieg jak napisałem wcześniej spokojnie ponad 20k i nic się nie ubija, ani nie słabnie. Aczkolwiek może być tak jak napisał Kolega powyżej, że słabsze promyki są w miarę trwałe, a silniejszym już może trochę brakować.