Kaczma Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 Krótkie pytanie, krótka odpowiedź. Która sprężyna lepsza? Guarder czy Promyk, i dlaczego? Założył bym w zielonych, ale już nie mogę. ;-) Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 Polecam guardera bardzo długo FPS utrzymuje się na jednym poziomie . Quote Link to post Share on other sites
Kaczma Posted April 13, 2009 Author Report Share Posted April 13, 2009 A ile już kulek na niej przemieliłeś? :) Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 Guarder jest też trochę mocniejszy od innych sprężyn :) zawsze dają to kilka fps więcej :D Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 Guarder trzyma fps bardzo długo. 20 k spokojnie bez większych rewelacji da radę. Madbull trzyma po prostu świetnie. Quote Link to post Share on other sites
Antol Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 poza tym Guardera odznaczenia tak naprawdę orientacyjnie trzeba czytać w ten sposób: SP100 = M105 SP110 = M115 SP120 = M125 ... Prometheusz robi świetnie części ale ich springi to ich kula u nogi, szybko się ubijają. Quote Link to post Share on other sites
Kaczma Posted April 13, 2009 Author Report Share Posted April 13, 2009 Aha, dzięki. Myślę że wezmę guardera. Do wyrzucenia, i jeszcze raz dzięki za pomoc. :) Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 Ludzie! skoro temat jest przydatny to dlaczego niby do wyrzucenia... ehh Quote Link to post Share on other sites
Kaczma Posted April 13, 2009 Author Report Share Posted April 13, 2009 Bo już się dowiedziałem tego co chciałem? Quote Link to post Share on other sites
pablo79 Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 Dragunow, to Madbull ma lepsze springi od Guardera? Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 (edited) Kaczma a nie pomyślałeś że jak ktoś będzie miał podobny problem to wpisze w szukajce i nie trzeba będzie znowu pisać bo temat już jest a jak zostanie skasowany to trzeba będzie pisać znowu. Ja polecam Guardery bardzo długo trzymają. Z oznaczeniami to jest różnie. Miałem M130 guardera i Systemy i dawały idealnie tyle samo ok 444fps później po uszczelnieniu ok 470fps bez borka, w innej replice ok 490fps ale już z borkiem. A za to M120 systemy była słabsza od guardera. Edited April 13, 2009 by KicpA Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 Dobrymy springami też są G&G. Zawsze ładnie, prosto wykończony drut. Guarder ma lepszy materiał. Systema też dobra. Wystrzegałbym się natomiast Madbull'a. Włożone do GB daje dziwny dziwny dźwięk, do tego schodzi z niej jakaś dziwna farba, do niczego jest też drut z którego jest zrobiona. Quote Link to post Share on other sites
Kaczma Posted April 13, 2009 Author Report Share Posted April 13, 2009 Kaczma a nie pomyślałeś że jak ktoś będzie miał podobny problem to wpisze w szukajce i nie trzeba będzie znowu pisać bo temat już jest a jak zostanie skasowany to trzeba będzie pisać znowu. Ja polecam Guardery bardzo długo trzymają. Z oznaczeniami to jest różnie. Miałem M130 guardera i Systemy i dawały idealnie tyle samo ok 444fps później po uszczelnieniu ok 470fps bez borka, w innej replice ok 490fps ale już z borkiem. A za to M120 systemy była słabsza od guardera. Aaa zwracam honor. Nie wpadłem na to :) Dobra już zdecydowałem, biorę guardera. Jeszcze raz dzięki za pomoc ;-) Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 No racja z tym G&G osiągi nieco słabsze niż na Guarderze, ale czasem takie właśnie są potrzebne... Dzięki AnR jesteś wspaniały! Już wiem co mi hałasuje w GB! Madbull daję bardzo dobre osiągi ale ... widocznie to przez niego jest trochę hałasu. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 Antol to ja mam jakiegoś nietypowego promyka ;-). Strzela i strzela i się nie chce ubić, a kulek przemieliło spokojnie ze 20k. Co do Guarderów miałem inny przypadek, ale może po prostu wystąpił błąd w pakowaniu, z SP110 trudno było wykrzesać 340 fpsów. Ta sama replika, zmiana springa na 110 promyka i 380. Madbulla pewnie dziedzicznie ten hałas mają ;-), jak Specszop opisuje: Przeznaczona do tuningu replik ASG sprężyna o niejednostajnym skoku wykonana pierwszorzędnej jakości niemieckiego drutu używanego także przy produkcji strun do pianin i fortepianów. Po prostu wszystko ma "grać" ;-). Quote Link to post Share on other sites
FragleS Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 Antol to ja mam jakiegoś nietypowego promyka ;-). Strzela i strzela i się nie chce ubić, a kulek przemieliło spokojnie ze 20k. Co do Guarderów miałem inny przypadek, ale może po prostu wystąpił błąd w pakowaniu, z SP110 trudno było wykrzesać 340 fpsów. Ta sama replika, zmiana springa na 110 promyka i 380. Madbulla pewnie dziedzicznie ten hałas mają ;-), jak Specszop opisuje: Po prostu wszystko ma "grać" ;-). GUARDER, jak piszą inni, długo trzyma parametry. Miałem PROMYKA... ubił się szybciej niż stockowa spreżyna CA, aż niewiarygodne. Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 Ale springi promyka te niskie są dobre. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 Ja nie napisałem, że ten Guarder nie trzyma parametrów. Nie mam niestety jak zmierzyć sensownie tego springa ile tak naprawdę toto może mieć. W sumie potrzebowałbym dwie takie, drugą w celach porównawczych, niestety producenci nie podają takich wartości np. jak strzałka ugięcia, tylko ile mniej/więcej ma mieć kulka .2g która opuszcza jakąś tam lufę. Napisałem wydaje mi się, że nastąpił błąd przypakowaniu, po prostu słabszy spring znalazł się w opakowaniu silniejszego. Co do mojego to mam 120 promyka w FAL-u, nie pamiętam dokładnie kiedy, ale jakoś zaraz po Tomaszowie wkładałem w niego tą sprężynę. Z miesiąc temu robiłem pomiar, było lekko mało, okazało się, że puszcza uszczelka na tłoku, po wymianie uszczelki, nadal na tej samej sprężynie jest ponad 400 więc nie narzekam. Przebieg jak napisałem wcześniej spokojnie ponad 20k i nic się nie ubija, ani nie słabnie. Aczkolwiek może być tak jak napisał Kolega powyżej, że słabsze promyki są w miarę trwałe, a silniejszym już może trochę brakować. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 Akurat Promyk M120 jest idealny. Też go mam w G36E JG dobrze trzyma fps. Poza tym jest miękki i dobrze się naciąga. Jak do 400fps to jest idealny. M140 Systemy przy Borku daje mi 520fps więc wydaje mi się, że to dobry wynik. Pozdrawiam serdeczne. Quote Link to post Share on other sites
Antol Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 Antol to ja mam jakiegoś nietypowego promyka ;-) Moje springi promyka których ożywałem przekrój od 100 do 130 się dosyć szybko ubijały. Przy Guarderach jeszcze tego nie uświadczyłem. Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 400 fps na m120 to conajmniej 15-20 fps za mało :P Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 To nic nie szkodzi... Ważne, że Grzechotnik ją ma... :D Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 Ej! Nie śmiejcie się z grzechotnika! Przecież on ma H&K 416 Long Sniper Rifle Semi Only ! :D Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 (edited) 400 fps na m120 to conajmniej 15-20 fps za mało :P Matko, Jackobi... Sprężyna M120 ( 120 m/s ) powinna nominalnie dawać 390 fps - poza replikami TM. Tam ok. 420 fpsów! Pozdrawiam, Lambert Edited April 17, 2009 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 I po za dobrze złożonym Starem ;) 440fps Na M120 Guardera bez BU oczywiście. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts