Robson Posted April 27, 2004 Report Share Posted April 27, 2004 witam mam takie pytanko bo nie jestem do konca pwien.... poniewaz z tego co widzialem/czytalem/slyszalem to takowy pulk nalezy do SF, jednak inne zrodla jak np niektory stronki w necie mowia wrecz odwrotnie czyli nie sa zadni specjalni.... nie wiem juz... widzialem jak cwiczyli z innymi SF ale czy oni sami naleza do SF????????????? widzialem luczki RANGER obok luczka SF na raminiu oficera, i sam juz nie wiem jak to jest .... pomocy!! Link to post Share on other sites
Cybul Posted April 27, 2004 Report Share Posted April 27, 2004 Co do łuczków: - Łuczek Ranger oznacza szkolenie Ranger nie przynależność to tej jednostki - Łuczek SF oznacza szkolenie SF Link to post Share on other sites
Robson Posted April 28, 2004 Author Report Share Posted April 28, 2004 aha... no dobra... no to w takim razie czy 75 pulk nalezy do SF?? bo ponoc cwicza z nimi... zreszta na militaryphotos sa ich fotki na trningu US SOCOM... Link to post Share on other sites
Kapral Posted April 28, 2004 Report Share Posted April 28, 2004 hooyah, a zajrzec tak na chociazby www.army.mil to nie laska? Jak sama nazwa wskazuje rangersi to rangersi, Special Forces to Special Forces Group Airborne. Ci pierwsi istnieja od dawna, brali udzial w II wojnie swiatowej(desant w Point du Hoc, Nromandia, 2nd Rangers) Sa to po rpostu oddzialy Armii do szybkiego reagowania, zwiadu, walki niekonwencjonalnej, w terenien zabudowanym, ratowania zakladnikow itp. Stacjonuja w Fort Bragg, GA wraz z calym 18tym korpusem w ktorego sklad wchodza. Wchodza tez w sklad JTF i USSOCOM, co tlumaczy ich obecnosc podczas terningow. Zdobycie kwalifikacji ranger, oznacza pewien stoppien wyszkolenia, ktory jest mile widziany w innych jednostkach specjalnych(Vide: Wojcik, POlko, Petelicki, Drewniak...) Chcesz wiecej info, www.sfhq.com www.militaryphotos.net www.google.com pozdrawiam kapral Link to post Share on other sites
Chochla Posted April 28, 2004 Report Share Posted April 28, 2004 Fort Bragg, GA ekhm, ekhm. czy aby na pewno w Fort Bragg? Link to post Share on other sites
Kapral Posted April 28, 2004 Report Share Posted April 28, 2004 Benning kuzwa Benning :) Mea Culpa, dzieki za poprawienie. Link to post Share on other sites
kris3k Posted April 29, 2004 Report Share Posted April 29, 2004 W Fort Bragg, to raczej napewno SPOD-D stacjonuje :) Pozdrawiam Link to post Share on other sites
Robson Posted April 29, 2004 Author Report Share Posted April 29, 2004 ooooooo dzieki... tego mi brakowalo, czyli sa wiecej niz wojskiem aeromobilnym ale mniej niz SF... chyba jakos tak... :P tak tak fort bragg to SFOD-D a benning to rangers :D dzieks Link to post Share on other sites
Kapral Posted April 29, 2004 Report Share Posted April 29, 2004 nie tylko d-boys. W Bragg mamy tez 82nd czy SFGA. Co do rangerso, chlopaki tez stacjonuja na Alasce :) Link to post Share on other sites
Hoplita Posted April 29, 2004 Report Share Posted April 29, 2004 Spokałem się z określeniem, że Rangers to "doskonalsza piechota" i jest to o tyle słuszne określenie, że nie dokońca są to wojska PowDes. (choś oczywiście są spadochroniarzami), nie są to też w dosłownym sensie zwiadowcy... są za to świetnie przygotowańi do walki w sile plutonu (jak i większej) i potrafią (w założeniu) współdziałać/współpracować z wojskami specjalnego preznaczenia (SF, D-Dach itp.)... poza tm strasznie dostają w dupę, więc ogólnie są twardsi niż chlopaki z dywizjii piechoty... Link to post Share on other sites
Kapral Posted April 29, 2004 Report Share Posted April 29, 2004 no wlasnie o to chodzi. Sily specjalne musza miec jakies przygotowane przedpole i nie moga wspolpracowac z zwyklymi szwejami. Dlatego tez wysyla sie rangerswo, zeby wspomagaly i zabezpeczaly akcjie sil specjalnych, ostatni przyklad to chyba uratowanie Jessicy Lynch. Robili to rangersi z SFOD D chyba. Link to post Share on other sites
Hoplita Posted April 29, 2004 Report Share Posted April 29, 2004 Co do Pani Lynch to nie jestem pewien, ale podobna sytuacja miala miejsce podczas oblezenia twierdzy synow Husaina - Udaja i Kusaja (?)... budynek szturmowali SF (i to chyba rezerwisci nawet), a chlopaki z 75 Pułku zamykali kocial wokol rezydencji... hehe... idealny przyklad na to po co tak naprawde Rngs trenuja tak ciezko ;)... Link to post Share on other sites
Kabzior Posted April 29, 2004 Report Share Posted April 29, 2004 Udaja i Kusaja przejęła 101st Airborne we współpracy z Task Force 20 http://media.militaryphotos.net/photos/Bat...d_Qusay_Hussein http://www.globalsecurity.org/military/wor...d/iraq/uday.htm Link to post Share on other sites
Kapral Posted April 29, 2004 Report Share Posted April 29, 2004 101st maja tez swoje oddzialy specjalne- a rangersi nie wszedzie byc moga... Link to post Share on other sites
Kabzior Posted April 30, 2004 Report Share Posted April 30, 2004 Tak, te oddziały też brały udział w tej akcji. Nie wiem dokładnie jak się nazywają ale to było coś w rodzaju 101st Airborne Combat Strike Team czy jakoś tak :) poprawcie mnie jeśli sie myle :) Link to post Share on other sites
Hoplita Posted April 30, 2004 Report Share Posted April 30, 2004 101st Airborne Combat Strike Team?!?!?!?!?! wow! musze nadrobic zaleglosci... Link to post Share on other sites
Kabzior Posted April 30, 2004 Report Share Posted April 30, 2004 hmm chyba żem głupote pieprznął :) czytałem o tym gdzies w necie ale 101st Airborne Combat Strike Team to pewnie było w kontekscie grupy specjalnej 101szej a nie jak to wynika z mojego postu nazwa jednostki :) po prostu tak to w tym artykule było sformułowane 8) Link to post Share on other sites
Hoplita Posted May 1, 2004 Report Share Posted May 1, 2004 Kumam... a juz myslalem ze ominela mnie rewolucja w oddzialach aeromobilnych USArmy :D ... z ciekawosci: gdzie o tym czytales? Link to post Share on other sites
Kabzior Posted May 2, 2004 Report Share Posted May 2, 2004 Czytałem o tym gdzieś w sierpniu/wrzesniu 2003 roku mialem link do tego artykulu zapisany w ulubionych ale jestem po formacie :? sprobuje poszukac Link to post Share on other sites
Kapral Posted May 2, 2004 Report Share Posted May 2, 2004 moze nowosc dla was, a moze i nie. 101st nie jest juz aeromobilna, Airborne znaczy sie. Jakis czas temu zostala przetransformowana na dywizje Air Assault, czyli kawalerie powietrzna. Ma teraz najwieksza flota smilowcow w armii. Luczek Abn jest juz tylko tak dla picu. jednostaki Abn zostaly juz tylko 173rd ABD w Vincenzo i 82nd Abn Div w fort Bragg Link to post Share on other sites
Hoplita Posted May 2, 2004 Report Share Posted May 2, 2004 Ruh a czy Areromobilna nie oznacza walasnie Air Assault? (nie doslowanie oczywiscie)... jak nasza 25 jest aeromobilna wlasnie dlatego ze porusza/przemieszcza sie smiglowcami... czy sie myle? chyba tym razem przesadziles posadzajac nas o to ze nieodrozniamy armobile od airborne :twisted: a luczek airborne nie jest dal picu tylko wynika z cheraldyki dywizji... hehe wiec oznacza nie tyle charakter dywizji co jest kontynuacja jej historii i tradycji (duzo "ii" oraz "ji" hehe)... Link to post Share on other sites
Kapral Posted May 3, 2004 Report Share Posted May 3, 2004 czyli dla picu. Ktos kto nie skacze a nosi abn to pedal jest :wink: A jak dla mnie wojska aeromobilne, to powietrzno desantowe. Moze w polsce to sie nie rozni. Ale w US Army Air Assaul od Airborne zasadniczo. i wcale was o to nie posadzilem :) stwierdzilem k'woli ciekawosci ze status 101st sie zmienil Link to post Share on other sites
Hoplita Posted May 3, 2004 Report Share Posted May 3, 2004 niezrozumielismy sie: armobile = air assault a jesli cos wynika z historii i tradycji to slowo "pic" jest chyba przesada... ale ok niech bedzie ze to pic... Link to post Share on other sites
Psycholog Posted May 3, 2004 Report Share Posted May 3, 2004 Choroba, a myślałem, ze sobie tu poczytam o 75th.... trudno :), poszukam gdzie indziej :) Pozdr. Link to post Share on other sites
Hoplita Posted May 3, 2004 Report Share Posted May 3, 2004 to moze napiszesz cos ciekawego?! Link to post Share on other sites
Recommended Posts