jakubskate Posted May 7, 2009 Report Share Posted May 7, 2009 Proszę filmik: Z opisu wynika że to tłumik gemtecha. A przecież w każdym opisie AKSU jest jak wół że albo urządzenie wylotowe albo PBS-4 bo gazy nie będą miały wystarczającej siły by pchnąć suwadło (ale koleś strzela amunicją naddźwiękowa, więc może dlatego to działa). Czyli z filmu wynika że AKSU + zwykły tłumik to nie do końca profanacja... Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted May 7, 2009 Report Share Posted May 7, 2009 Ciekawe ile w łapę dostał producent, żeby napisać w instrukcji "tylko i wyłącznie coś takiego od tego producenta" ;-) A może to po prostu zaprzyjaźnione firmy? Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 Z opisu wynika że to tłumik gemtecha. A przecież w każdym opisie AKSU jest jak wółTak z ciekawości, jaki to jest Twoim zdaniem "każdy opis", co? Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 na mój gust Kuba ma na myśli instrukcję... :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 Może pozwól się autorowi wypowiedzieć, dobrze? Quote Link to post Share on other sites
jakubskate Posted May 8, 2009 Author Report Share Posted May 8, 2009 "Modyfikacje wynikają ze skrócenia lufy, co wiązało się z koniecznością skrócenia tłoczyska i zastosowania specjalnego urządzenia wylotowego zapewniającego działanie broni pomimo skrócenia lufy, a także pełniącego rolę tłumika płomieni." z wiki Skoro tłumik płomienia specjalny to i tłumik dźwięku musi być specjalny. Coś musi zwiększać ciśnienie gazów wylotowych za pociskiem. Kurcze, nie mogę znaleźć tego tekstu o AKR (wiem, że to niepoprawna nazwa) gdzie było napisane właśnie o PBSie 4 i o AKSU. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 z wikiAaa... czyli wikipedia w magiczny sposób awansowała w Twoich oczach do roli "każdego żródła"? I wierzysz we wszystko, co tam napisano? ;) Skoro tłumik płomienia specjalny to i tłumik dźwięku musi być specjalny.Interesująca logika. To twierdzisz, że każda broń z "specjalnym" tłumikiem dźwięku musi mieć w magiczny sposób specjalny tłumik? Bo tak i już? Coś musi zwiększać ciśnienie gazów wylotowych za pociskiem.Doprawdy? Musi? Kurcze, nie mogę znaleźć tego tekstu o AKR (wiem, że to niepoprawna nazwa) gdzie było napisane właśnie o PBSie 4 i o AKSU.Naturalnie, że nie możesz ;) Quote Link to post Share on other sites
jakubskate Posted May 8, 2009 Author Report Share Posted May 8, 2009 REMOV, nie możesz spokojnie wyjaśnić bez zbędnych ironii? Jak widać na filmie jest to możliwe że aksu działa z innymi tłumikami. Wydało mi się to interesujące i chciałem potwierdzić moje domysły. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 REMOV, nie możesz spokojnie wyjaśnić bez zbędnych ironii?Przecież to Ty zacząłeś, twierdząc, że rzekomo w każdym źródle są jakieś dziwaczne informacje. Ponieważ kilka źródeł mam, ale żadne nie potwierdza Twoich słów, więc grzecznie zapytałem, skąd bierzesz swoje mądrości na temat subkarabinka AKS-74U. Jak widać na filmie jest to możliwe że aksu działa z innymi tłumikami.A dlaczego ma nie działać? Pomijając fakt, że pokazane na filmie tłumiki mocowane do subkarabinka mają mniej więcej takie samo znaczenie, jak piąte koło u wozu. Quote Link to post Share on other sites
gadzinka Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 Jakub skate, w opisie filmiku wyraźnie pisze: The owner was using a Gemtech 5.56 suppressor. Quote Link to post Share on other sites
Germ Posted May 18, 2009 Report Share Posted May 18, 2009 Nie widziałem nigdy PBS-4 na AK-74 (czyli wersji z długą lufą). Ani PBS-2 na AKS-74U. Więc coś w tym jest. Nie znam budowy tłumika Gemtech 5,56, więc o nim się nie wypowiem. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 A ja mam pytanie nieco odbiegające od tematu, ma ktoś zdjęcia AK74 z tłumikiem?? Albo zdjęcia tłumika PBS-2?? Bo nigdy w życiu nie widziałem ani AK74 z tłumikiem ani tłumika do AK74. Quote Link to post Share on other sites
Keltuzar Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 Dlaczego tłumik zmniejsza energię gazów prochowych ? Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Bo nigdy w życiu nie widziałem ani AK74 z tłumikiem ani tłumika do AK74.Mało podróżujesz po świecie - na zdjęciu lufa AK-74 z tłumikiem dźwięku TGP-A-5,45 (masa 0,685 kg, długość 190 mm) ;) Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 A jesteś może w stanie zidentyfikować tłumik widoczny na poniższych zdjęciach? (źródło zdjęć: http://krashevsky-sf.com/ ) Wygląda on bowiem nieco inaczej niż TGP-A-5,45, a jak widać też jest używany z 74ką. PS. Za podanie kto jest producentem powyższego tłumika też byłbym wdzięczny. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts