Mec Posted May 11, 2009 Report Share Posted May 11, 2009 Mój model to: http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i...PMK2_cat_Reddot Scopes Problem natomiast: Kropka czasem znika. Problem nie występuje jeśli dociskam palcem pokrętło od regulacji jasności. Dopiero teraz zwróciłem na to uwagę, ale odstaje ono odrobinę- jakiś 1 mm. Czy w normalnie funkcjonujących kolimatorach taka szpara nie występuje? Czy wie ktoś jak sobie z takim problemem poradzić, nie szpecąc i nie ograniczając funkcjonalności aimpointa? Quote Link to post Share on other sites
tomekpl Posted May 11, 2009 Report Share Posted May 11, 2009 Najpewniej doszło do poluzowania nakrętek, które znajduję się na śrubie wewnątrz samego pokrętła od regulacji jasności. Przy pomocy nożyka do tapet możesz delikatnie podważyć zaślepkę na pokrętle. Po jej zdjęciu powinieneś zobaczyć ww. śrubę + nakrętki. Dokręć je delikatnie kombinerkami i po problemie ;-) Quote Link to post Share on other sites
Mec Posted May 11, 2009 Author Report Share Posted May 11, 2009 Myślisz, że byłbyś w stanie poratować mnie jakimś zdjęciem już ściągniętej zaślepki? Nie jestem pewien czy odpowiednio zrozumiałem Twoją terminologię- próby podważenia nic nie dały, a boję się zrobić coś z przesadną mocą żeby na amen się z kolimatorem nie pożegnać. Quote Link to post Share on other sites
tomekpl Posted May 11, 2009 Report Share Posted May 11, 2009 odezwij się do mnie na gadu ;-) Quote Link to post Share on other sites
Stalovy Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 Czy mógłbyś podzielić się również ze mną tą wiedzą odnośnie sposobu naprawienia tej przypadłości? W moim kolimatorze wystąpiło coś podobnego niestety. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted July 4, 2009 Report Share Posted July 4, 2009 Najlepiej, jakby któryś z was wrzucił foty+opis tutaj bo u mnie koli w ogóle przestał działać. Quote Link to post Share on other sites
eso Posted July 11, 2009 Report Share Posted July 11, 2009 (edited) trzeba się pozbyć tego pina wbitego z jednej strony. Trzeba nawiercić pokrętło z drugiej aby móc wybić pina i zdjąć ją. W ten sposób dostaniemy się do styków Edited July 11, 2009 by eso Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 27, 2009 Report Share Posted July 27, 2009 Walczę z taki problemem w kolimatorze Guardera i nijak nie mogę podważyć zaślepki na pokrętle. Ona jest przyklejona? Jak ją ruszyć? Czy lekkie podgrzanie pomoże? Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted July 27, 2009 Report Share Posted July 27, 2009 Teoretycznie powinno pomóć, ale nie przesadź bo nie wsadzisz z powrotem. Jeśli chcesz podgrzewać usunoł bym wszystko ze środka. Ja ostatnio podważałem bardzo drobnym srubokrętem płaskim. Quote Link to post Share on other sites
Stalovy Posted July 28, 2009 Report Share Posted July 28, 2009 (edited) Co do tego pina to nie jestem taki hop siup optymistyczny - po nawierceniu i nawet rozwierceniu tego rzekomego pina nie było żadnej zmiany. Tak jakby tam żadnego sworznia nie było tylko otwór nawiercony jako atrapa ;). Za to ja podważyłem dość szerokim płaskim śrubokrętem z obu stron (potrzebna pomoc drugiej osoby) bardzo ostrożnie i w końcu puściło. Wygląda na to że chińczyki poprostu nakleiły pokrętło na tuleję. Zdjęcie słabej jakości ale daje pogląd sytuacji Miło będzie jak ktoś napisze sposób dalszego demontażu, na razie mam problem z odkręceniem pierścienia wewnętrznego (brak klucza w kształcie widełek ;P) który trzyma płytkę ze stykami. Edited July 28, 2009 by Stalovy Quote Link to post Share on other sites
extension Posted August 7, 2009 Report Share Posted August 7, 2009 Mam ten sam problem z kolimatorem G&P typu Aimpoint. Również mi gasła kropka, ale po lekkim dociśnięciu pokrętła palcem działała prawidłowo. Zdjąłem więc to pokrętło do regulacji, które było przyklejone do tulei. Wewnętrzna nakrętka dociska się poprzez pierścień gumowy do płytki ze stykami lecz całe pokrętło razem z płytką się rusza. 1. Jak usunąć luzy między płytką a stykami? 2. W jaki sposób wyjmuje się tą tuleję z obudowy kolimatora? Mój problem jest w 95% taki sam jak Stalovego, lecz nikt się nie interesuje tym tematem już więc ponawiam prośbę :] Proszę o jak najszybszą odpowiedź! Quote Link to post Share on other sites
Stalovy Posted August 13, 2009 Report Share Posted August 13, 2009 No to jak juz usunales te dziadowska nakretke z tulei to widzisz okragla zielona plytke ze stykami. Jest ona ustalona pierscieniem z gwintem zewnetrznym i trza to odkrecic (specjalnym kluczem do optyki albo szczypcami do pierścieni osadczych). Następnie plytke wyciagasz podwazajac ja jakims cienkim drucikiem (po drodze jest jeszcze uszczelka, o ktorej lepiej nie zapomniec przy montazu ;P) . Twoim oczom ukaza sie 3 styki, ktore sa dociskane do obudowy tulei 4 wkretami - wkrety trzeba mocno dociagnac. U mnie te wkrety byly skrzywione i przez to powstal luz. Quote Link to post Share on other sites
extension Posted August 13, 2009 Report Share Posted August 13, 2009 dokładnie tak jak napisałeś... trzeba się namęczyć z tą wewnętrzną tuleją.. potem wyjąć płytkę i taką blaszkę miedzianą (ja ją miałem całą powyginaną ) kombinerkami ładnie wyprostować i dobrze skręcić 4-rema śrubkami, złożyć i śmiga aż miło.. dzięki Ci bardzo Stalovy :) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 13, 2015 Report Share Posted September 13, 2015 Odświeżam. Mam M2 G&P GP121 i o ile sprawę włącznika rozgryzłem (będzie tutek z fotami na wumazgu, bo nigdzie w internecie o tym nie ma), to teraz potrzebuję porady, jak wyjąć ze środka koli tuleję ze zwierciadłem. Z tyłu soczewki nie da się wyjąć i tylko zabepieczona jest gumką. Z przodu po odkręceniu przedniej soczewki i pierścienia za nią jest jeszcze za nim jakiś luźno włożony pierścień. Soczewka razem z tuleją siedzą twardo. Mam to drzeć na chama, czy co? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts