szczor777 Posted April 15, 2009 Report Share Posted April 15, 2009 zwykla siatka maskujaca,troche juty,jakies kolorki...i +, -...jakies smieci na miejscu(trawa,sloma,co kolwiek) :wink: :mrgreen: niestety jeszcze trzeba to dopracowac... Quote Link to post Share on other sites
KorczO Posted April 15, 2009 Report Share Posted April 15, 2009 A jakim sposobem pomalowałeś?? Spróbuj jutę popsikać farbą w spray'u to nada jucie taką hmmm... sztywność. Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Blaszko- wpadłem na pomysł. Może by tak doczepić farsz do odpowiedniej wielkości i kształtu kawałków siatki i doszyć na nią od spodu parę 4/6 cm pasów Velcaro/Hevy duty hocks. To samo na mundur. Może nie będą zbyt piękne takie pasy na mundurze, ale za to da się "zdemontować" ghilla ;) Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 @Hawk14: Właśnie o tym samym myślałem, Twój pomysł także przemyślałem. Jeżeli chodziło Ci o taśmy Velcro to one odpadają, będą za słabo trzymać i po pewnym czasie będą pełne roślinności i nie będą wogóle się czepiać. Dlatego lepsze były by napy. Chyba że pasy Velcaro/Hevy duty hocks to co innego, w takim razie wyjaśnij ;) Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 http://gunsmokearmyshop.com/fastex/ykk.htm Pewnie trochę mocniejsze, ale faktycznie- napy były by lepsze. Z drugiej strony może byś problem, żeby umocować napa na siatce z gihillem. Chyba że co kilka oczek wszyjesz kawałek materiału ;) Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Myślę, że na dłuższą metę Velcro odpada. Mój pomysł był taki, żeby siatka miała bazę z taśm materiałowych, a do tych taśm nap - druga część na mundur. Kiedyś spróbuję, najpierw zwykły ghilak :). Quote Link to post Share on other sites
Krzysi3KOo Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 Przepraszam czy mogłbyć (PA) ten twój opis bo jakoś stronka mi nie działa :/ bardzo prosze o podanie prawidłowego lub jakiś inny link. Pozdrawiam dzięki z góry. ;p Dołączam się do prośby... Czy ktoś z czytających ten wątek posiada może opis który zamieścił PA ... jeśli tak to podzielcie się z Nami plz :killer: plz Quote Link to post Share on other sites
Dozer Posted April 26, 2009 Report Share Posted April 26, 2009 Mam pytanie czy ktoś używał do robienia Ghillie włókniny?? (używa się jej do owijania żeby nie przemarzły rośliny w zimę) Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted April 26, 2009 Report Share Posted April 26, 2009 no cos nie halo z tą stroną. poszukałem troche ale nic. napisz do niego na pw jak zaczynałem to bardzo mi sie przydały rady tam zawarte, oczywiscie nie wszystko wykorzystałem ale jako podstawa wiedzy na start to polecam Quote Link to post Share on other sites
Krzysi3KOo Posted April 26, 2009 Report Share Posted April 26, 2009 mogłbym tylko... to nic nie da Ost. zalogowany: 07-02-2008, 15:12 Pana PA nie bylo tu już chwile. Dlatego licze że jakiś użytkownik ma przypadkiem(albo nie) materiały które załączył autor. BTW jakich kolorów użyć do barwienia jutry. Znaczy się jakie proporcje -/+. Napewno z 60% to bedzie zielony. Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted April 26, 2009 Report Share Posted April 26, 2009 (edited) no niestety nie pamiętam proporcji mieszanek. Przede wszystkim, potrzebne są Tobie kolory farby: brąz, zieleń, czarny razy dwa oraz juta niefarbowana. reasumując: proponuje zabarwić przykładową ilość juty z każdego koloru(ja tak zrobiłem), patrząc przy tym jak dany kolor wygląda w tzw. misce. I tu jest nam potrzebny kolor czarny, ponieważ należy wziąć poprawkę, że po pofarbowaniu i spłukaniu kolor będzie o co najmniej 1/3 bledszy. Gdy już pofarbujesz 3/4 juty na odpowiednie kolory po 1/4 z każdego. a 1/4 juty zostawisz w naturalnym kolorze, nie przejmuj się, że wygląda to jak nie wiadomo co(bo i ja miałem takie wrażenie). następnie tworzymy ghilli (co zajmuje pare ładnych roboczogodzin). no i na koniec nieuniknione jest przetargać całe ghilli po lesie. czyli się nie pierdzielić - błoto, ściółka, piach, wysuszyć i w razie potrzeby powtarzamy. należy pamiętać, że ghilli to tylko podstawa maskowania. PS.:a jeśli czujesz o co kaman to dojdziesz o co kaman bo na to nie ma konkretnego przepisu. AA, i paski z różnych materiałów mogą Ci się przydać.(ostatnio użyłem paski z mopa używango - pięknie się sprawdziło). pozdro Edited April 26, 2009 by GERALT Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted April 27, 2009 Report Share Posted April 27, 2009 Strona rzeczywiście długo nieaktywna. Ale ja kiedyś znalazłem gdzieś to, być może nawet w tym temacie. Ten artykuł wygląda mi na pisany przez PA, styl pisania i wszystkie metody i rozwiązania są takie same jak w tym, co było na stronce. Link: http://www.pliczek.net/index.php?p=19009 Quote Link to post Share on other sites
kotpolska Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 GERALT; Kiepską propozycje farbowania dajesz!!! bo gdyby to było by takie proste to niemiałbym teraz problemu z farbowaniem tego wszystkiego by wyglądało naturalnie. Po za tym, NIGDY NIE UŻYWAJCIE CZARNEGO!!! najlepsze kolory: -khaki -oliwka -brąz -jasna zieleń -naturalny kolor juty Jesienne: -lekki brąz -khaki -naturalny kolor juty Najlepszy sposób na utarcie ghillie, po leśnej piaszczystej drodze przeciągnąć całość. DOZER; Zalecam worki albo sznurki jutowe :) Quote Link to post Share on other sites
kampfhund Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 GERALT; Kiepską propozycje farbowania dajesz!!! bo gdyby to było by takie proste to niemiałbym teraz problemu z farbowaniem tego wszystkiego by wyglądało naturalnie. Po za tym, NIGDY NIE UŻYWAJCIE CZARNEGO!!! najlepsze kolory: -khaki -oliwka -brąz -jasna zieleń -naturalny kolor juty Jesienne: -lekki brąz -khaki -naturalny kolor juty Najlepszy sposób na utarcie ghillie, po leśnej piaszczystej drodze przeciągnąć całość. DOZER; Zalecam worki albo sznurki jutowe :) Kotpolska chyba zle cos zrozumiales, czarny jest poto zeby zlamac (przyciemnic) inny kolor barwnika. Zawsze dodaje odrobine czarnego przy farbowaniu, kolory prosto z torebki sa niezbyt naturalne, zolty z kolei elegancko poprawia kolory w druga strone. Sorki za brak polskich znakow, klikam z Rzeszy Quote Link to post Share on other sites
kotpolska Posted May 4, 2009 Report Share Posted May 4, 2009 No może i rozpędziłem się. Ale co do czarnego ciągle jestem odrzucony, wole bawić się żółtym. Po za tym pamiętajcie ghillie to zaledwie 30% farszu, reszta to materiał naturalny. Quote Link to post Share on other sites
Dozer Posted May 5, 2009 Report Share Posted May 5, 2009 KOTPOLSKA; to ile bym potrzebował metrów np tego sznurka ?? Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted May 5, 2009 Report Share Posted May 5, 2009 Najlepiej uzyskać ten "sznurek" w wyniku rozplątywania worków jutowych. A raczej najbardziej dostępny dla śmiertelnika ;) Quote Link to post Share on other sites
kelo Posted May 6, 2009 Report Share Posted May 6, 2009 nie do końca można kupić sznurek jutowy w sklepach z farbami itp kupuje się go na kilo ja zużyłem około 3 kilo sznurka Quote Link to post Share on other sites
Krzysi3KOo Posted May 6, 2009 Report Share Posted May 6, 2009 no pewnie, że można ale... to wychodzi "zdeczka" drożej na allegro kupisz worek za 1,50 zl albo taniej :] dotego worki z juty są dużo wygodniejsze i uzyskasz lepszy efekt podczas ich barwienia. Quote Link to post Share on other sites
kotpolska Posted May 6, 2009 Report Share Posted May 6, 2009 Próbkę ghillie hat ze sznurków jutowych dałem już dawno tutaj na forum. A to zależy ile tego sznurka potrzebujesz od; 30% 70% natura //ok. 3-4kg na ghillie jacket 50% 60% 80% Ja miałem większy darmowy dostęp do sznurka jutowego niż do worka. Ale jak masz dostęp do tego i do tego to pomieszaj ale z 85% plecionką z worka. Quote Link to post Share on other sites
Filq Posted May 25, 2009 Report Share Posted May 25, 2009 Pytanie kieruje do grupy uzytkownikow ghille. Ciekawi mnie jedna rzecz, czy uzywacie karabinku(m4, g36c, mp5) jako broni bocznej i/czy jak przenosicie go? Nie koliduje to z farszem ghille? Tak samo, gdy macie karabin snajperski na plecach(?)-nie przeszkadza? Quote Link to post Share on other sites
kelo Posted May 26, 2009 Report Share Posted May 26, 2009 Ja osobiście często podczas czołgania zakładam karabin na plecy nie przeszkadza mi gdyż zrobiłem zamiast pasu szelki z grubej i szerokiej taśmy nylonowej. A co do bocznej no cóż uważam ze wszystko co jest większe od mp5 k już jest za duże dla snajper gdyż zdarzają się sytuacje gdzie tylko wystawisz rękę pamiętaj jak obstawisz pozycje to karabin niemal jet nieruchomy a wróg może przechodzić za twoimi plecami bądź bokiem wtedy wystarczy wyciągnąć rękę i strzelić nie dekamuflując się. Quote Link to post Share on other sites
adam1 Posted May 27, 2009 Report Share Posted May 27, 2009 Hm na ostatniej akcji Wraz z Kleo trochę się przeczołgaliśmy . Ja swoja GR300 zarzuciłem na plecy (na 2 punkcie) dosyć luźno karabinek sam swoim ciężarem trzymał się. Jak chciałem zdjąć go na leżąco to porostu przechililem sie na bok i sam sie ladnie zsunął . Ale polecam też trzymanie broni w rękach i czołganiu sie na łokciach:D Można tez trzymać go za mocowanie pasa nośnego (trzymanie w okolicach tego mocowania) Quote Link to post Share on other sites
kelo Posted May 27, 2009 Report Share Posted May 27, 2009 Mały up. Mianowicie mam zamysł by do moich szelek zamontować klamry podobne jakie są w plecakach. Mam to w zamyśle by łatwiej zdejmować broń z pleców. osobiście lubię cię czołgać z gronia na plecach ale to oczywiście zależy od terenu by w razie kontaktu (a on musiał by być bliski bo dalekiego przy współpracy z Adamem nie spodziewam się) strzelić z broni bocznej. P.S. Jestem Kelo a nie Kleo :D ale to tylko pomyłka na klawiaturze. Quote Link to post Share on other sites
Harrkonen Posted May 28, 2009 Report Share Posted May 28, 2009 do autora tematu....a można jeszcze raz prosić o ten link, bo ten ze strony pierwszej to ma komunikat "nie można wyyświetlić adresu" :roll: pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts