smigiel Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 Witam Mam małe pytanie odnośnie zrobienia imitacji płyt sapi czy jak to się nazywa. Chodzi mi o to żeby te ,,wkłady,, były w miarę ciężkie i giętkie. Nie chce kupować nowych ponieważ wydawanie gotówki na takie rzeczy mija się z celem ale to jest moja opinia. Jeśli podobny temat już był to z góry przepraszam ale podobnego nie znalazłem. :wink: Z góry dziękuje i pozdrawiam Smigiel Quote Link to post Share on other sites
eMAGie Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 (edited) Repliki wkładów można kupić na Aledrogo. Chyba kolega Krathor nie obrazi się jak podam do niego mail: krathor(at)post.pl W swojej ofercie ma dwa rozmiary M i L oraz w dwóch wagach lekkie i ciężkie. Ciężkie ważą podobnie jak oryginalne. Wkłady są sztywne wykonane z jakiejś żywicy (chyba). Cena za 2 sztuki niecałe 100 złoty. Osobiście polecam. Edited May 20, 2009 by eMAGie Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 Także mam, "dobre są !" Można brać :] Quote Link to post Share on other sites
smigiel Posted May 20, 2009 Author Report Share Posted May 20, 2009 Ale napisałem ze po prostu wydanie 100zl na ,,wkłady,, mija się z celem, Chodzi mi o to żebym je sobie sam zrobił z jakiegoś materiału który jest giętki i ciężki Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 Sapi giętkie? A w jakim celu, skoro już chcesz ciężkie? Quote Link to post Share on other sites
PeePee Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 Wypchaj miejsce na wkłady porządną ilością papieru (oczywiście wcześniej odpowiednio przyciętym, najlepsze są gazety typu "czasopisma" (ja swoje miejsce na wkład mam wypchany BiA/Raport/Strzał/NTW) ale książka telefoniczna też powinna być ok). Papier możesz owinąć taśmą. Jak będą za lekkie to wytnij sobie otworek i nawrzucaj złomu. Teraz ciekawostka - tak zrobiony wkład, jeżeli będzie miał odpowiednią ilość stron/będzie odpowiednio gruby, ma szanse zatrzymać jakiś słaby kaliber (: Quote Link to post Share on other sites
smigiel Posted May 20, 2009 Author Report Share Posted May 20, 2009 Dzięki wielkie PeePee o to mi Chodziło. A tym czasem wpadłem na pomysł zrobienia formy takiego wkładu i zalania tej formy silikonem lub (nie wiem jak to się nazywa) takiej gumy co utwardza się gdy spotka się z powietrzem, ta guma jest dosyć ciężka i elastyczna. Quote Link to post Share on other sites
eMAGie Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 Ja myślałem, że kupienie oryginalnych wkładów mija się z celem ;) Kolega zrobił z foli murarskiej (czy jak się ona zwie). Takiej co okłada się fundamenty. Tylko to też kosztuje. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 Nie no, z tym papierem to dobre :lol: Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 Papier? Żywica? Czemu nie materiał? Wpiszcie w google hasło "home made micarta" lub "micarta tutorial". Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 Pierwsze primo, że wkłady powinny być sztywne, drugie - powinny ważyć odpowiednio. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 (edited) Właśnie to sugeruję. Dowiedz się co to micarta zaś jakie doje możliwości dociążenia sobie wyobraź. Edited May 20, 2009 by Wukasz Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Co sie porobilo z tym swiatem. Imitacje wkladow twardych, ktore maja byc elastyczne :/ Nie ma co, jak tak dalej pojdzie, to na ludzi takich jak ja, noszacych prawdziwy kevlar i ceramike beda niedlugo patrzec jak na jakis relikt PRL'u Quote Link to post Share on other sites
MrHK Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 (edited) Z betonu odlać? Dawno temu robiłem beton we wiadrze :-F i odlewałem z niego różne wzory, zrób z czegoś formę(ja robiłem z drewna) i zalej betonem. Będziesz miał ciężki wkład. A jak chcesz giętki to włóż do środka książkę. BTW. Nie uważasz że Twój avatar jest trochę... Edited May 21, 2009 by MrHK Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Gratuluję posta wiele wnoszącego do tematu :roll: Quote Link to post Share on other sites
smigiel Posted May 21, 2009 Author Report Share Posted May 21, 2009 Zrobiłem formę ze styroduru, i zalałem ją (nie wiem jak to się nazywa ale jest pakowanie w takie niby duże parówki) gumy i ona zaschnie za parę dni. Ta guma jest elastyczna i ciężka, ale miałem jej tylko na jeden wkład. drugi zrobię z karimaty i szmat lub papieru. P.s. Ten avatar ma się podobać mi, a nie Tobie :D Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 a ja gratuluje betonu ;) Jeżeli kopie płyt sapi można kupić za 50zł, wyprofilowane i nawet sensownie wyglądające to ciężko mi zrozumieć czemu niektóre osoby lubią sobie komplikować życie. No chyba, że ktoś ma chińskiego plate carriera ale wtedy bym się bał, że taki kawałek plastiku może spowodować widowiskowe odpadnięcie połowy kamizelki. :) Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 (edited) To Tobie chodzi o kevlar, a nie ceramikę (chyba). Edited May 21, 2009 by british Quote Link to post Share on other sites
smigiel Posted May 21, 2009 Author Report Share Posted May 21, 2009 Z tego co widziałem niektóre ,,chińskie,, sprawują się lepiej od renomowanych marek, a tak po za tym to z tym plate carrierem celnołeś w 10 :D Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Z tego co widziałem niektóre ,,chińskie,, sprawują się lepiej od renomowanych marek Dobry żart tynfa wart. Quote Link to post Share on other sites
shellshock Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 (edited) chińskie,, sprawują się lepiej od renomowanych marek :wink: Chesz mi powiedzieć, że taki jakiś chiński wyrób marki X (tu wstaw se firme), który nie przypomina tego czym ma być, jest lepszy niż produkty np. Eagle, Diamondblack czy Paraclete ? :wink: :wink: EDIT: Chyba że dla Ciebie renomowaną marką jest Mil-tec, wtedy gratuluje. Edited May 21, 2009 by shellshock Quote Link to post Share on other sites
smigiel Posted May 21, 2009 Author Report Share Posted May 21, 2009 Ał ał ał Nie aż tak ,,renomowane,, chodziło mi o G&P itp. To jest różnica skromnych 200 zł ale jak dla ,niektórych nie obdarzonych spadkiem po dziadkach lub wygranej w totka,, jest do duża różnica i kamizelka która kosztuje o 200 zł mniej a oferuje praktycznie to samo co ta za 300-400 jest okazją, ale dla niektórych liczy się tylko ,,marka,, i to co jest ,,chińskie,, zawsze jest złe. Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Dobra, dobra, nie pitol, tylko lepiej powiedz, ile ważą te Twoje wkłady, i czy są w miarę giętkie. Quote Link to post Share on other sites
smigiel Posted May 21, 2009 Author Report Share Posted May 21, 2009 (edited) Na razie schną i nie mam jak ich zważyć bo pewnie podczas procesu suszenia nabiorą trochę powietrza w siebie ale wagę oceniam od 3-5kg jeden. Wykonane są z tworzywa podobnego do gumy więc giętkość będzie zadowalająca. P.s. ,,Gdy zwracasz się do drugiej osoby w grzeczny sposób ona powinna okazać to samo dla ciebie,,:/:/:/ Edited May 21, 2009 by smigiel Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 No to trochę przesadziłeś z wagą ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts