Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kabura udowa vs. Kabura na pas

Recommended Posts

Już był podobny temat ale niestety nie był zbytnio wyczerpująco przedyskutowany.

Mam taki dylemat - jak na razie skłaniam się ku kaburze na pas.

Kabura będzie używana okazjonalnie, tj. większość strzelania pistolet będzie w niej schowany.

Głównie strzelanki leśne, czasem jakieś czołganie no i trochę biegania.

Bardzo popularne są kabury udowe, lecz wydaje mi się że w moim przypadku lepiej będzie się sprawdzać kabura na pasie.

Czy jesteście mi w stanie pomóc w tej kwestii? Ogólnie nie wygodnie biega mi się z pistoletem na udzie (czy w kieszeni) i jestem bardziej przekonany do kabury na pas.

Lecz może się mylę i kabura udowa jest o niebo lepsza?

Proszę o wszelkie wypowiedzi na ten temat (oby konstruktywne).

Miałem kabure na udo. No i nie zbyt mi się podobała. W czasie biegu moja metalowa beretta latała, i miało się lekkie wrażenie że ma się u nogi kulę. Po drugie kabura miała tendencje do rozwiązywania się w biegu. Była to jakaś z tych tańszych kabur na udo. Niestety nie mam jej jak porównać do drożych modeli, lub do kabury na pas. Ale wydaje mi się że kabura na pas, będzie bardziej stabilna, i mniej dokuczliwa w ruchu.

wlasnie rodzaj kabury zalezy od wielu czynnikow. jesli bron bedzie uzywana okazjonalnie (tj. w Twoim przypadku) moim zdaniem lepiej zakupic kabure na pas gdyz:

-nie przeszkadza podczas biegu

-bron w niej podczas czolgania sie raczej nie wypadnie (tj na udzie:/)

-na udzie mozna umiescic wowczas wiele rzeczy ktore bardziej Ci sieprzydadza (ladownice).

oczywiscie takie rozwiazanie ma tez minusy np. trudno dostepna bron w sensie braku wygody w dobywaniu.

jesli masz do dyspozycji okolo 100zl to polecam Ci kabure profesionalna z tajguna ktora jest mamocowanie do pasa, na udo i pod pache (na szelkach)

http://tajgun.pl/opis.php?lp=119

posiadam takowa i musze przyznac ze spisuje sie znakomicie. jest bardzo trwala i ma mozliwosc regulacji zapiecia praktycznie pod kazda bron krotka.

Kabura udowa nie jest za wygodna do "zielonej" poza tym jeśli nie jest zakryta łatwo zabrudzić broń - jesli jest zakryta traci jeden ze swoich atutów- szybkość dobywania broni.

Jesli broń ma być używana "od święta" ja brałbym kaburę na pas. (która powinna też być tańsza :P )

Pozdrawiam

KZ

Kabura udowa potrafi sie przekrecic na udzie (nawet najlepsze kabury ;/) wygodniej sie siega po bron, ale tutaj nie tylko o to chodzi... kup kabure na pas, umiescisz sobie ja gdzie chcesz (bok 1, bok 2 , tyl) na 100% Ci sie nie obsunie, nie przekreci :), moim zdaniem lepiej kupic porzadna kabure (tak jak izraelskie plastiki do glockow) niz kabure udowa.

P.S.

Urzywalem przez pewien czas kabury przy pasie, kabury na szelkach, kabury na udo oraz kabury w kamizelce na klatce piersiowej. (teren zurbanizowany) najlepsza okazala sie byc kabura na pas.

dobra kabura na udo - mowimy w tym momencie o kaburze klasy front line, safariland , czy uncle mike nie bedzie ci sie przekrecac - nie spotkalem sie z takim faktem u siebie ani zadna osoba z ktora rozmawiala nie potwierdzala tego. jednakze posiadanie kabury otwartej w lesie wiaze sie z zapiaszczeniem repliki, zamoczeniem oraz globalnym zasyfieniem. jak chcesz brac do lasu to najlepszym wyborem jest zamknieta - na przyklad bianchi M84 ew zamknieta kabura na panelu udowym.

wnioski poparte doswiadczeniem:

do lasu - zamknieta na pas. ( zapiecie rzep + nap ) rzadko dobywasz replike z niej wiec istotniejsze jest to zeby byla bezpiecznie przenoszona i w biegu transportowana. pistolet jest traktowany jako "ostateczna obrona"

do czarnej roboty - dobrej klasy otwarta udowa z zatrzaskiem kciukowym a nie bedzie ci sie przekrecac.tak samo NIE WYPADNIE ci magazynek.

a i tak korzystam z kieszenie w kamizelce na magazynki M4.

do tego mozesz zastosowac smycz do pistoletu.

siema

ta kabura jest mozliwa do nabycia w sklepie z bronią za około 30 zeta; ma mozliwosc zaczepienia na pasie, lub na szelkach (pod pachą) "stockowo" ma szelki na udo.

Ale orginalne szelki do uda mozna odrazu wypier...lić i wszyc grubą gume z zatrzaskami (typu fast ex, czy jak to sie zwie), to samo co do głownej "szelki" następnie trzeba popracowac igłą, nitką i kombinerkami nad stabilnoscią. i mamy na prawde wystarczającą kabure do ersoftowego cekube. Jasne ze mozna kupic firmową za grubą kase i bedzie lepsza ale, podaje tutaj tańszą alternarywe.

a co do zielonej to bierz na pas / kamizelke i zakrytą, piach, igły i ogólny syf o ktorym wspominali już przedmowcy nei bedzie az tak upierdliwy i szkodliwy dla giwery jak w przypadku odkrytej udowej

pozdr.

wilku

----------

edit: literówki, link

No jak już wiele osób wspomniało to zależy do jak często będziesz używać broni przybocznej. Ja osobiście mam robioną kaburę na udo w sposób customowy, tj. miałem na pas, ale nie było mi z nią wygodnie, więc tanim sumptem przerobiłem na udową i mi jest wygodniej. Także walczę w warunkach leśnych, ale pistoletu używam bardzo często (mamy lasek ze skałami gdzie często zdarzają sie bliskie kontakty, ale i amunicja szybko się w karabinach kończy). Udowa ma ten plus, że broń jest na wyciągnięcie ręki, przez co łatwiej sie wyciąga, jednak na pas jest wygodniejsza do biegania troche (nie zarzuca).

Guest Kret

Słusznie mówi. Jak możecie pisać o kaburach, które kosztują mniej niż 350 USD? Śmiech na sali...

<Ja sam mam taką, na którą żadnego z Was by stać nie było i nie przekręca się, nie obraca, nie śpiewa falsetem, mogę do niej włożyć co zechcę i trzyma pistolet jak powinna. Ale OK, za 250 EUR spuszę chętnemu, bo Was lubię.>

Generalnie wniosek wytoczony przez kol. Gunnera przytoczę, bo rację ma ten mąż światły - nie da rady kupić taniej i dobrej kabury. W kwestii tych dobrych i drogich pytajcie się kol. Gunnera, bo jeszcze mi się wymsknie że widziałem fajną tylko za 200 USD a on taką samą widział za 400 USD - i będzie faux pas i mnie objedzie. I słusznie...

A nieco bardziej na poważnie...

Standardowo kupowane kabury dobrze jest poprawić - wszyć stopery zapobiegające przekręcaniu się. Najlepiej robi miękka i nie za gruba guma podeszwowa. Niektórzy stosują ostrzejszą stronę rzepa, ale to niszczy materiał spodni.

Co do innych przeróbek, Wilku napisał chyba wszystko. A co do wyboru, to zdałbym się na post Alexa. W lesie faktycznie udową wyrzuciłem bardzo szybko.

Pozdrawiam

Kret

Przerabianie spodni żeby kabura się nie majtała, to już lekka przesada. :wink:

Dzięki Alex, najbardziej mi pomogłeś.

Więc, zdecydowałem że uszyje sobię kaburę podobną do Bianchi UM84.

http://www.bianchi-intl.com/downloads/UM84III.jpg

Lecz niestety nie wiem jak wygląda mocowanie pasa, oraz sposób zapinania "klapki" osłaniającej pistolet.

Czy może mi ktoś pomóc? :wink:

Mogą też być nawet odręczne rysunki jaki zrobić montaż do pasa i klapki.

Kmieciu.... tiaaa... slicznie przerobiona kabura... a powiedz mi jak SZYBKO wyciagnac bron z takim paskiem obejmujacym caly chwyt? to juz jest niemal kabura pelna a nie otwarta wiec do d*...

PS co to jest "kondura"?

Przerabianie spodni żeby kabura się nie majtała, to już lekka przesada. :wink:

Dzięki Alex, najbardziej mi pomogłeś.

Więc, zdecydowałem że uszyje sobię kaburę podobną do Bianchi UM84.

http://www.bianchi-intl.com/downloads/UM84III.jpg

Lecz niestety nie wiem jak wygląda mocowanie pasa, oraz sposób zapinania "klapki" osłaniającej pistolet.

Czy może mi ktoś pomóc? :wink:

Mogą też być nawet odręczne rysunki jaki zrobić montaż do pasa i klapki.

No jasne, że przerabianie spodni to przesada. Co jak mam dziesięć par spodni to mam wszystkie przerobić?? :roll:

Ja mam kabure Bianchi M12 więc chyba jestem w stanie Ci pomóc.

Do pasa ta kabura mocowana jest za pomocą specjalnego zaczepu, takiego samego jak w bagnetach M9 tu masz link jak to wyglada: http://www.quarterbore.com/knives/m9bayonet.html

Natomiast klapa zapinana jest za pomocą haka zamocowanego na gumce. Do tego haka podczepiony jest właśnie ten palstikowy D-ring który widac pod klapa. Ten metalowy hak zapinany jest o gumowy zaczep. W necie jest dużo zdjęć poszukaj a napewno bedzięsz wiedział jak to zrobić.

jasne, że przerabianie spodni to przesada

Doszycie dwóch szlufek - też mi wielkie przerabianie...

Nie przesadzacie z tą przesadą??

-

Powtarzam się, ale co tam.

Czy jak mam dziesięć (10) par spodni to mam wszystkie przerabiać?? :?

Już wolę przerobić kaburę.

Czy jak mam dziesięć (10) par spodni to mam wszystkie przerabiać??

Myślę że jak masz 10 par spodni to stać cię na porządną kaburę. Swoją drogą samą kaburę też warto przerabiać np. bodszywajac szersze i sztywniejsze paski w miejsce starych(ja zamierzam tak zrobić w kaburze uniwersalnej z tajguna tylko pasków szerszych brak).

P.S. Od razu zaznaczam: nie mówię że by kupić tanią kaburę, trochę przy niej pomajstrować i będzie ultra super kiper a nawet lepsza od tych po 300 zł. Po prostu jak ktoś potrzebuje kaburę np. do sprężyny do może dosyć łatwo zrobić przysłowiowego bata z gówna.

Puzdro!

Kazda metoda moze byc dobra, o ile bedzie skuteczna. A przymocowanie kabury do szelek i tak powinno byc latwiejsze niz do uda, gdyz "podstawa" montazu juz z natury rzeczy istnieje, a sam sposob mocowania, no cóż... Moze nie bedzie to az tak duzy problem jak dla kolegi Alexa, heh :wink: