Arturro1 Posted March 8, 2013 Report Share Posted March 8, 2013 Witam, jestesm szczęśliwmy posiadaczem AK74S w systemie VFC, i mam pytanie, czy ma ktoś na sprzedaż mechanizm od EBB? I czy dałoby się go zamntować w moim kałaszku. Jak to wygląda i na jakiej zasadzie to działa ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Grim_Warrior Posted March 23, 2014 Report Share Posted March 23, 2014 Czołem. Odkopię trochę temat. Czy ktoś z was próbował wyciszyć ten karabinek? Ogólnie interesuje mnie maksymalne wyciszenie i zmiana komory oraz lufy ( zero precyzji po 30m ). Quote Link to post Share on other sites
Rejovski Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 Siemka. Chciałbym lekko odkopać ten temat. Tylko mam inne pytanie, ale dalej o Cymie 050A. czy mógłbym z tego cacka zrobić bron w stylu Rpk - 74 / PKP PECHENEG itp? Ponieważ kupiłem tą broń ze świadomością, że jest to CKM. Lecz się myliłem. Mogę wydać max 500 zł. Podkreślam NIE MUSZĘ ZWIĘKSZAĆ MOCY BRONI. Z górki dziękuje, oraz pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 Pecheneg? Ktoś tu sie za dużo w battlefielda nagrał, wyczuwam trolla. Nie, nie zrobisz z tego peczenga a żeby zrobić rpk to musisz wymienić kolbe, lufe, drewna i korpus co by koszer był. CKM...-,- Quote Link to post Share on other sites
Rejovski Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 Okej. A czy W ogóle opłaca się kupować Ckm'y asg? Czy się nie opłaca bo wychodzą duże koszty eksplatacyjne? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 (edited) Jedziesz na jakąkolwiek poważniejszą imprezę i zazwyczaj w regulaminie masz punkt mówiący o tym, że z hicapów/drumów mogą strzelać tylko repliki broni, która w "realu" wali z magazynków bębnowych/pudełkowych. Często też takie repliki mają liberalniejsze limity fps do walenia na auto. Chcesz być żołnierzem wsparcia-dźwigaj. Edited September 1, 2014 by Nath Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 (edited) Pewnie się kolega Rejovski pomylił, bo cyma cm050 to replika AIMS, a RPK-74 to CM.051 :icon_smile: Przeróbka AIMSa na PKP czy nawet PKM była by na tyle skomplikowana i droga, że nie powinieneś nawet jej brać pod uwagę. Natomiast doprowadzenie do wyglądu mniej więcej RPK nie będzie aż tak trudne. Na Twoim miejscu zastanowił bym się nad rumuńską odmianą RPKS: Jeżeli interesuje Cię tylko luźna stylizacja, to w takim przypadku mógłbyś załatwić sobie jedynie dłuższą lufę z dwójnogiem i uzyskałbyś bardzo oryginalny rkm, a zmiany byłby by w pełni odwracalne. No chyba, że koniecznie musisz mieć rosyjska/radziecką odmianę... Co sensowności zakupu rkm. W tej chwili, to najbardziej opłaca Ci się zrobić tego rumuńskiego RPKS i zakup elektrycznego magazynka bębnowego. Gearbox V3 pozwala uzyskać duże fps przy wysokiej niezawodności. Po za tym RPK jest lekkie i w miarę ergonomiczne(jak na rkm), a lżejsza replika, to większy sens w jej użytkowaniu (gdy strzela tak samo jak cięższe M249, M60 czy PKM) Jeżeli chodzi o ogólny sens użytkowania rkmów w airsofcie to moje zdanie jest takie; najmocniejszy argument przeciwników rkm brzmi następująco: "po co Ci RPK/M60/M249/PKM jak w mp5k możesz mieć takie same fps, taki sam rof i magazynek bębnowy". Niby twierdzenie to na ręce i nogi, ale w praktyce kończy się na gadaniu - ile widziałeś zwykłych replik (Ak, M4 MP5), które waliły po 500-550 fps na automacie z elektrycznego boxa? To są jednostkowe przypadki, a często nikogo takiego nie uświadczysz. Choćby dlatego, że wsparcie ze zwykłego hi-capa jest bezsensowne, bo dłużej podkręcasz, niż strzelasz. Elektryczny bęben jest ciężki(załadowany prawie 1,5kg, czasami jest to połowa masy karabinka), hałasuje(w połowie opróżniony gra jak werbel) i jest niewygodny(zmienia wyważenie broni, gdy karabinek jest na zawieszeniu to box wbija się w nery) i za jego cenę można dostać kilka low- lub mid-capów, dlatego większość go sobie odpuszcza. A jak chcą robić za "wsparcie" to nie powinni. Jak weźmiesz pod uwagę to, co Nath napisał, to rola rkm jest jeszcze bardziej sensowna. Edited September 1, 2014 by Zachar Quote Link to post Share on other sites
robur21 Posted April 29, 2016 Report Share Posted April 29, 2016 (edited) witam mam pytanie do posiadaczy CM.050a - a mianowicie jaką polecacie gumkę Hop-up oraz jaką lufę precyzyjną do stockowej cymy ? przy okazji jaką je wymienić akurat w tej replice bo niestety na yt brak instrukcji do tego modelu . Edited April 29, 2016 by robur21 Quote Link to post Share on other sites
Jkay Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 witam mam pytanie jaka dysza jest w środku długa czy krótka? Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 krótka stokowo jest. Quote Link to post Share on other sites
RED (Lone Wolf) Posted April 16, 2018 Report Share Posted April 16, 2018 Cześć. Poradźcie proszę jakie midcapy/lowcapy macie sprawdzone, podające bez zacinek kulki powyżej 0,25g? Stokowy Hicap radzi sobie z wszystkim ale nienawidzę hicapów. Midcapy cymy, odpowiednio "sformatowane" i wystrzelane po x magazynków na 0,25 (bez problemów) tną się losowo już na 0,28g G&G, nawet jak załaduje po 50bb. Mam 6 takich midcapów i z wszystkimi jest problem na kulkach cięższych niż 0,25g, więc szukam magazynków innych firm (lowcapy / midcapy). Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam R Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts