Marnus Posted June 12, 2009 Report Share Posted June 12, 2009 Zakupiłem tą ładowarkę http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=149 i mam pytanie dotyczące funkcji rozładowywania. Czy po zakończeniu trybu rozładowywania ładowarka automatycznie przestaje rozładowywać baterię/sygnalizuje diodą "READY" zakończenie operacji po czym trzeba odłączyć batkę "ręcznie"/rozpoczyna tryb ładowania (i czy to wszystko jest i jak jest oznaczone diodami). Z instrukcji według mnie wynika, że przechodzi w tryb ładowania, ale dla pewności spytam bo po 1. mój angielski nie jest perfekcyjny. 2. szkoda baterii 3. wiem, że na tym forum znajdę właściwą odpowiedź. Pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
Marnus Posted June 13, 2009 Author Report Share Posted June 13, 2009 A może ktoś wie ile powinna rozładowywać się batka 3300 8.4? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 Wzór na ładowanie to: mAh aku / mA ładowarki * 1,4 = ilość czasu w godzinach ładowania Do rozładowywania również ten wzór możesz użyć, znając prąd rozładowywania. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 AUTOMATYCZNIE po rozładowaniu baterii, ładowarka zaczyna ją ładować. Bez żadnego klikania, odpinania itd. Po zakończeniu ładowania, zapala się zielona dioda i bateria jest naładowana. (Bateria jest na prądzie podtrzymania) Quote Link to post Share on other sites
Marnus Posted June 14, 2009 Author Report Share Posted June 14, 2009 Ok, dzięki bardzo :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
_Mnichu Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 Wzór na ładowanie to: mAh aku / mA ładowarki * 1,4 = ilość czasu w godzinach ładowania Do rozładowywania również ten wzór możesz użyć, znając prąd rozładowywania. No nie tak do końca. To 1.4 bierze się z tego, że sprawność procesu ładowania wynosi ok 60%. Akumulator już raczej oddaje energię bez strat ;) Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted June 15, 2009 Report Share Posted June 15, 2009 No nie tak do końca. To 1.4 bierze się z tego, że sprawność procesu ładowania wynosi ok 60%. Akumulator już raczej oddaje energię bez strat ;) A wiesz - nie wiem, pewnie masz rację bo z elektryką nie jestem za pan brat. Zawsze mi się wydawało, że ta stała 1,4 idzie na opór całego układu (kable,wtyczki itd.), dzięki za oświecenie ;). Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted June 15, 2009 Report Share Posted June 15, 2009 AUTOMATYCZNIE po rozładowaniu baterii, ładowarka zaczyna ją ładować. Bez żadnego klikania, odpinania itd. Po zakończeniu ładowania, zapala się zielona dioda i bateria jest naładowana. (Bateria jest na prądzie podtrzymania) Potwierdzam. Mam ten kombajn i działa świetnie. Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Xeratus Posted November 7, 2010 Report Share Posted November 7, 2010 Dopytam użytkowników :) Czy po naładowaniu pakietu zielona dioda LED miga ? czy powinna się palić światłem ciągłym ? Quote Link to post Share on other sites
buszmen82 Posted November 7, 2010 Report Share Posted November 7, 2010 Dopytam użytkowników :) Czy po naładowaniu pakietu zielona dioda LED miga ? czy powinna się palić światłem ciągłym ? Bezpośrednio po naładowaniu dioda świeci ciągle, natomiast gdy zacznie mrugać to znaczy że przełączyła się w tryb podtrzymania. Quote Link to post Share on other sites
Xeratus Posted November 7, 2010 Report Share Posted November 7, 2010 Dziękuje :) Jeszcze jedno pytanie: Jak długo może trwać rozładowanie pakietu Akumulator NiCd 8.4V 1900mAh Sanyo ? Miałem naładowany pakiet i włączyłem funkcję rozładowania, pali się dioda żółta ale trwa to już około 10 godzin :/ Quote Link to post Share on other sites
buszmen82 Posted November 8, 2010 Report Share Posted November 8, 2010 Dziękuje :) Jeszcze jedno pytanie: Jak długo może trwać rozładowanie pakietu Akumulator NiCd 8.4V 1900mAh Sanyo ? Miałem naładowany pakiet i włączyłem funkcję rozładowania, pali się dioda żółta ale trwa to już około 10 godzin :/ To normalne przy w pełni naładowanym pakiecie. Prąd rozładowania jest bardzo maly w tej ładowarce i dlatego to tyle trwa. Quote Link to post Share on other sites
Xeratus Posted November 8, 2010 Report Share Posted November 8, 2010 okej, Mam jeszcze jedno pytanie: w instrukcji jest napisane, że przy rozładowaniu prze 1 minutę miga zielona dioda LED (test), mi miga ona cały czas :/ to znaczy podczas pierwszego rozładowania nie migała a przy drugim miga :/ ? Quote Link to post Share on other sites
buszmen82 Posted November 8, 2010 Report Share Posted November 8, 2010 okej, Mam jeszcze jedno pytanie: w instrukcji jest napisane, że przy rozładowaniu prze 1 minutę miga zielona dioda LED (test), mi miga ona cały czas :/ to znaczy podczas pierwszego rozładowania nie migała a przy drugim miga :/ ? Powinna migać za każdym razem jak podłączysz baterię do ładowania lub rozładowania, to miganie oznacza "rozpoznawanie baterii". Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts