Pablo140 Posted July 4, 2009 Report Share Posted July 4, 2009 Coś słaba ta luneta :F Blog 3.5-10x40 :killer: Kulki tak zasuwają i są ciemnego koloru, a strzelałem w opuszczonej świniarni, więc trochę ciemnawo było. Zastanawiam się na ile "zero" ustawić-60m? Donośność ma jakieś 100 (+/- 2m). Max skuteczny nie wiem, lunety nie mam dobrze jeszcze z karabinem zgranej, ale myślę, że 80m da rade wyciągnąć :lol: Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 Co będzie lepsze przy około 550-600 fpsów, Czarna systema czy czerwony promyk? I kolejne pytanie czy dystanser "H" rzeczywiście coś daje?(co i dlaczego?) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 czarna systema. Daje i to dużo. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 Ja bym brał czerwonego Promyka, chociaż z gumkami Promyka to różnie bywa. Mi lepiej podkręcał niż Systema aczkolwiek u kogoś innego może być odwrotnie. Dystansery H dają i to bardzo dużo. Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 Błe, bawiłem sie takim promykiem i mam raczej takie se odczucia. Systema dobra zawsze i u każdego, basta :P. Quote Link to post Share on other sites
ctxpl Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 a stosował ktoś docisk http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=3318 ? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 To jest takie "bezdystanserowe" coś... Ja bym nie brał, efekt zapewne ten sam co przy dystanserze typu H. A ile to kosztuje! Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 Eee, chłyt marketingowy. Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
opt1c5 Posted July 7, 2009 Author Report Share Posted July 7, 2009 Założyłem gumkę systemy i czarny dystanser deep fire. Jakiegoś szoku nie ma w stosunku do 6 wcześniej testowanych hopków. Zakładał ktoś ten biały dystanser (na poprawę zasięgu niby)? Jest różnica? Quote Link to post Share on other sites
ctxpl Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 Eee, chłyt marketingowy. "Niestety nie jestem wstanie określić czy dany docisk wyraźnie poprawia celność. Według producenta tak. Niestety nie mieliśmy okazji przetestować." poczekamy ... Wydaje mi się że w emkowych komorach docisk nie dociska cały czas ze stałą siłą .... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 A jak? Giba sie w te i wewte? Quote Link to post Share on other sites
ctxpl Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 ogólnie ... jest do dupy kombinuje jak zrobić aby docisk regulować jakimiś imbusem bo pomiędzy tymi plastikami jest sporo luzu .... Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted July 15, 2009 Report Share Posted July 15, 2009 Coś w tym musi być, bo w mojej komorze żaden dystanser nie był tak dobrze wykonany, że nie miałby luzu z prawej i lewej strony. I przez to pewnie jest ta słaba powtarzalność strzałów. Quote Link to post Share on other sites
pyskacz Posted July 15, 2009 Report Share Posted July 15, 2009 (edited) Powiedzcie mi w tajemnicy - jak montujecie dystanser typu H w komorze PDI - przecież jest zbyt krótki i ustawienie go na środku graniczy z cudem (bynajmniej moim zdaniem - oczywiście jeżeli rozmawiamy o tych dystanserach od gumek madbula). Edited July 15, 2009 by pyskacz Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 16, 2009 Report Share Posted July 16, 2009 A kto tu mówił o montowaniu dystansera w komorze PDI? Quote Link to post Share on other sites
Ravenkan Posted July 16, 2009 Report Share Posted July 16, 2009 Chyba chodziło o sam fakt jego montażu. H do PDI nie wsadzisz. Ja do PDI dałem dwa "normalne" dystansery z długopisowego wkładu. Ewentualnie możesz sobie samemu wystrugać coś na wzór dyst. H - ale dłuższy. Quote Link to post Share on other sites
ryuzok Posted August 9, 2009 Report Share Posted August 9, 2009 takie pytanie z innej beczki odnośnie HU... tzn, jak go ustawiacie? już mówie o co mi chodzi, o ile w zwykłych karabinkach szturmowych większość ludzi (z mojego środowiska) ustawia je w ten sposób, żeby pod koniec drogi kulka robiła lekki podrzut do góry co daje dodatkowy zasięg, ale osłabia nieco celność na około 2 ostatnich metrach, właśnie przez to że kulka poleci lekko do góry... czy coś takiego może mieć jaki kol wiek sens w snajperce? tzn, lepiej mieć większy zasięg, czy lepszą celność? (sam obstawiam że celność, ale jestem ciekaw co powiedzą bardziej doświadczeni) Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 (edited) Skoro im tak pasuje to niech ustawiają nawet maks, obracają replikę o 90 stopni i trafiają ludzi zza winkla - nie wychylając się zza niego ;-). Co komu pasuje - ja wolę prosty lot kulasów, szczególnie jak zapakuje do maga 0,28, jedwabiście latają (430 fps, silikon Systemy, dystanser H czarny, 509mm KMH), nie ma problemów z celowaniem, choć jak ma się optykę to można ustawić, żeby strzelało w punkt nawet na takim podkręceniu. Edited August 10, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
Trzynasty Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 Witam Panów :wink: Mam pytanie do doświadczonych snajperów którzy ostro grzebali w swoich karabinkach. Przymierzam się do wymiany w M24CA lufy, komory i gumki... Lufa PDI 6,01 komora PDI i gumka... i tu rodzi się moje pytanie. Zauważyłem że do różnej mocy stosuje się odpowiednie gumki, oraz to że nie koniecznie najdroższa gumka musi być najlepsza. Już wyczytałem że czarna systema ma pozytywne wasze opinie. Jednak chciałbym się upewnić żeby nie kupować badziewia. Jaką najlepiej kupić gumkę do mojej repliki którą będę kręcił do około 600fps? Oraz jaki zastosować lub zrobić dystanser? Z góry dzięki za wyrozumiałość ;-) Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 Systema dobra na wszystko... Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 dystanser ten który dotaniesz z komorą. Gumka systemy. Quote Link to post Share on other sites
Trzynasty Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. Nawet nie wiedziałem że do komory PDI dodają też dystanser... W każdym razię kupię czarną systemę ;-) Dzięki jeszcze raz! Quote Link to post Share on other sites
ryuzok Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 przy 600 odrobinę lepiej jest zastosować czerwonego promyka, ale jeżeli chcesz coś bardziej uniwersalnego (co i przy 500 da radę) to bierz systemę, ma ona tylko jedną wadę, jest bardzo podatna na wszelkie smary, i wtedy musisz ją jakby rozgrzewać, czyli lufa i gumka muszą być czyszczone po każdej strzelance. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 Z promykiem albo trafisz albo nie. Jak nie to 50PLN w błoto. Dziwne te Twoje dywagacje... Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 gumek promyka nie polecę nikomu. Miałem styczność z dwoma w tym jedna moja. Nigdy więcej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts