Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Precka 6.01 tokarz

Recommended Posts

Co rozumiemy przez tokarkę laserową?

Laser w tym wypadku raczej nie jest narzędziem skrawającym, może jedynie wymiary łapać. Przynajmniej tak mi się wydaje, nie siedzę w nowoczesnych obrabiarkach, ale o czymś takim nigdy nie słyszałem.

Możliwe jest do zrobienia, pod warunkiem, że tokarz ma nowoczesną, nierozklepaną tokarkę, która może obrabiać pręt mosiężny o długości tych 60cm. Do tego trzeba by go podeprzeć w kilku miejscach, bo kiełkiem nie można bo rozwiercasz. Do tego potrzebne wiertła i rozwiertaki odpowiedniej długośći i honownica, którą można potem wygładzić środek.

Wątpie, żeby za zrobienie czegoś takiego chcieli mniej niż tyle, co prometesz sobie krzyczy :D

Co rozumiemy przez tokarkę laserową?

Laser w tym wypadku raczej nie jest narzędziem skrawającym, może jedynie wymiary łapać.

Laser może "skrawać". Tylko nie wykonasz laserem otworu 590 mm. Wynika to ze specyfiki działania takiej obrabiarki. Pomijając tę kwestię pozostaje jeszcze cena czegoś takiego. Przypuszczam że precka kosztowała by parę ładnych stówek lub więcej.

Może nie wielkie doświadczenie miałem z maszynami skrawającymi ale nie wyobrażam sobie zrobienia tak małej średnicy na takiej długości ,wydaje mi się że taką dokładność uzyskuje sie poprzez szlifowanie a to tylko fi 6mm

Edited by mxsebek

Precka PDI 595mm - jeśli produkja masowa kosztuje 800zł, to jednostkowa wyjdzie co najmniej drugie tyle. Nie opłaca się. Zresztą wątpię żeby ktoś się tego podjął w ogóle.

Produkcja masowa tyle nie kosztuje, mylisz pojęcia. Jedno koszt produkcji, drugie to cena w sklepie. W szczególności w Polsce, japoński produkt...

Edited by Gogin

Proszę Kolegę od obrabiarek aby mi wyjaśnił, jak ma zamiar zrobić otworek 6.01 mm na tokarce i w rurce o długości 500_coś_tam mm. Bardzo chętnie pogłębię swoją wiedzę w tej materii.

Jeszcze tak na marginesie, lufy precyzyjne w/g mnie uzyskuje się w procesie przeciągania raczej niż szlifowania, nie mówię o toczeniu, bo w życiu przy toczeniu tak małego otworu na takiej długości nie uzyska się takiej gładkości powierzchni, że o tolerancji wymiarowej nie wspomnę ;-), ale mogę się mylić.

Produkcja masowa tyle nie kosztuje, mylisz pojęcia. Jedno koszt produkcji, drugie to cena w sklepie. W szczególności w Polsce, japoński produkt...

Dobrze, niech będzie że jedna taka lufa przy produkcji masowej tyle nie kosztuje. Pewnie kosztuje 1/5 tego lub mniej. Tak czy tak wykonanie takiej lufy, zamawiając jedną sztukę czy nawet 10 będzie kosztować przeliczając na sztukę więcej niż ta w sklepie. Niezależnie od techniki wykonania. Teraz się ze mną zgodzisz?

Problem nie polega na wytoczeniu dugosci 590 i srednicy zewnetrznej XXX mm, ale glowny problem polega na tym, aby wytoczyc otwor o srednicy 6,01 z bardzo mala tolerancja oraz odchylka...

Zaden wymiar nie ma idealnej miary. W naszym przypadku to jest owe 6,01- zawsze masz odchylke "+-" iles tam(setnych)

Rozumiem , ze 6,01 to wymiar nominalny ?

Wcale bym sie nie zdziwil, gdyby lufy do asg byly po prostu odlewane:) i poddane obrobce wykonczeniowej. Zupelnie jak produkcja rur

Ahh mój ulubiony rodzaj tematów...

Ludziska jak macie pleść bzdury to poczytajcie papa google naprawdę da wam wiele odpowiedzi.

Co to jest tokarka laserowa?

Wyobrażasz sobie WYTACZAĆ na 590 mm?? A narzędzie to niby miało by mieć ile ? 700 mm? A siły które działają przy skrawaniu to pręta by nie pogięły? Nie mówiąc już o trwałości wytaczaka.

Druga sprawa to honownica? Po kiego grzyba honownica? Wiesz w ogóle po co się to robi?

Taki element to można wypolerować. Ale po co skoro przeciągacz robi odpowienią powierzchnie ( o przeciągaczach za chwilę)

Takie długie otwory można wiercić i rozwiercać rozwiertakami na odpowiednią średnicę.

Można też drążyć ( jakieś 60h ciągłej pracy może nawet starczy)

Ale głównie lufy robi się przez przeciąganie na przeciągaczach.

Lufy można też tłoczyć i wyciskać ( metale miękkie)

W żadnym wypadku lufy się nie odlewa ( można odlać pół produkt ).

Naprężenia odlewnicze elementy cienkościenne o takich wymiarach by powykrzywiały tak, że lufa od aega z przebiegiem 500k bb. miała by lepsze skupienie.

Na tej stronie masz na zdjęciu na samym dole stanowisko do toczenia laserowego: LINK. Więc jest coś takiego jak tokarka laserowa.

Odnośnie wytaczania : LINK. Wystarczy otworzyć i wyszukać w pdfie "długość wytaczania". Się okazuje że można nawet i 900 mm wytoczyć.

Edited by FRAGER

Wytaczanie:

- średnica wytaczania od 300 do 800 mm

[dane z linku]

Nooo to by była naprawdę "precyzyjna" lufa :];];]

Co do stanowiska ( z linku FABERa ) zauważ że tam jest zwrot "micromachining" - jak poszukasz na tej stronie dalej to się dowiesz że usuwa to materiał w polu roboczym od 0,001 mm do 1 mm... Widzisz gdzieś tu choćby 6mm średnicy ( nie mówiąc już o głębokości prawie 600 mm - gdzie strona podaje max 1mm głebokości usuwanego materiału)

Edited by SoP-PeL

Tak, pięknie i w ogóle ale znalazłeś spis maszyn i możliwości STOCZNI. :poddanie:

Nie sądzę by maszyny do produkcji wałów okrętowych i tym podobnych cudów przydały nam się do produkcji lufy precyzyjnej.

Czy ja gdzieś napisałem że takie maszyny się nadają do produkcji luf? Nie.

SoP-PeL - chciałeś tokarkę laserową tokarkę to Ci pokazałem. Nie dyskutuję o możliwościach wykonania czegokolwiek taką metodą. Zresztą jak przeczytasz jeszcze raz mojego pierwszego posta w tym temacie to zobaczysz że napisałem że NIE DA SIĘ wykonać laserem otworu tak głębokiego.

P.S. Mam też prośbę SoP-Pel - przeczytaj jeszcze raz jakiego mam nicka, nie lubię jak ktoś go przekręca, ok?

Myślę, że flame jest z powodu tego - że na WMASGu wszyscy muszą być pogłaskani po główce i ocenieni " tak, na pewno się uda i w ogóle masz świetny pomysł".

Zazwyczaj ludzie nie myślą, rzucają jakimś slangiem , słowami które nie do końca rozumieją i sądzą że komuś zaimponują.

A tak niewiele potrzeba, wrzucić hasło w google poczytać. ALE nie, ludzie się nauczyli że rewelacje choćby najbardziej idiotyczne wrzuca się na forum i próbuje imponować innym. Ja poprostu sprowadzam na ziemię. Nie znam wszystkiego, i tak naprawdę nie muszę - ale sprzęt wybitnie laboratoryjny ( vide Twoja cudowna tokarka) nie jest sprzętem produkcyjnym i długo nie będzie.

Realnego podejścia brakuje i tyle.

Ale jeśli ktoś pozwoli sobie na inne podejście do tematu to szuka się wszystkich możliwych sposobów aby odbić piłeczkę. Stąd właśnie wychodzi niedorzeczność choćby z głębokością wytaczania czy tokarką laserową. Super że nam to pokazałeś, że ktoś gdzieś coś takiego robi - ale zostało ci pokazane i udowodnione że nie w takim obszarze wymiarowym jaki jest potrzebny i pomimo tego że hasła się zgadzają to wartość merytoryczna przekazu jest równa ZERO.

Och i wybacz, że przekręciłem twój nick (FRAGER) - widać sprawa wiodąca w Twojej wypowiedzi.