Saimon3 Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 Witam z tego wzoru bo posiadam batke 8.4v 1200 i łądowarke 250 http://airsoftpolska.pl/czas-ladowania-baterii 6.048 h i niewiem czy za pierwszym razem ładować batke troche dłuzej? Pozdrawiam Saimon3 Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 Nie. Quote Link to post Share on other sites
Saimon3 Posted November 11, 2009 Author Report Share Posted November 11, 2009 dzięki za odpowiedz ;-) Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 Ładuj wedle tego co wyliczyłęś i będzie git. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 U mnie batka 2300mAh przy prądzie ładowania 2300mAh ładuje się ok godziny i paru minut i mija się to z danymi podawanymi przez ten kalkulator. Oczywiście mówię o ładowarce mikro która podaje do jakiego stopnia został naładowany aku itd. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 Kicpa: Czy jesteś w takim razie sprawdzić taką przeciętną baterię na prądzie 250mAh? Tyle bodaj mają ładowarki z zestawów chińskich. Być może wzór nie jest idealny i można by go poprawić? Albo może Twoja ładowarka jest uber-pr0 i u niej 250mAh, to jak 1000mAh w Chińskiej? ;) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 Mam nastawę co 100mA więc nie bardzo :/ Może ktoś z bardziej zaawansowaną ładowarką sprawdzi? Agata? A po za tym co ja będę pisał ;) Dla każdego rodzaju ogniw są inne przebiegi ładowania a w chińskim zasilaczu jest po prostu cały czas napięcie ;) Trzeba zgłębić trochę bardziej ten temat ;) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 z reszta dobra ładowarka nie ładuje pradem ciągłym tylko impulsowo ;p Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 Dlatego pisałem o przebiegach (np. impulsowy) ;) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 i prąd pod konie ładowania spada i podnosi sie w koncowej fazie :) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 Dobra skończmy już bo zaraz będzie milion pytań ;) :D Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 (edited) Seger ma racje co do ładowania. Mogę powiedzieć, że w instrukcji mojej ładowareczki napisali, że jak się ładuje NiCd ( dla przykładu było 1000mAh Sanyo RC), to kazali ustawiać Cut Off na 1600mAh. Przy NiMH ustawiać normalnie, zgodnie z pojemnośćią. Dla NiCd każą większy limit ustawiać, bo te bateryjki mają bardzo duże straty prądu podczas ładowania. Poza tym, to w te 1000mAh jak są puściutkie to można było naładować 1450mAh, jeżeli pakiet był nieużywany. Do innych baterii nie wiem jak jest. istrukcja była pisana kilkanaście lat temu, kiedy NiMH były nowością :D Teraz urządzenie dostało nową pamięć EPROM z najnowszym softem, i mogę ładować jakieś kosmiczne baterie typu Ni-Mn, z czym się pierwszy raz spotkałem właśnie przeglądając nowe funkcje ładowarki Przepraszam, że się trochę plącze w wypowiedzi, ale po dniu dzisiejszym nie ogarniam co się dzieje do okoła. 2h stałem w korkach, bo podobno jakąś bombe znaleźli w centrum Wrocławia Edited November 12, 2009 by Agata Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts