KicpA Posted March 4, 2010 Report Share Posted March 4, 2010 Ad 1) Wykręcasz zawór i wkręcasz inny ;) Ad 2) Wkładasz kapsułkę i dokręcasz nakrętkę do oporu i gotowe. Jak się skończy gaz to odkręcasz i wymieniasz kapsułkę. Ad 4) Nie wiem jak Well ale Ares (nie CNC) daje u mnie na razie 590fps na 0,3g Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted March 4, 2010 Report Share Posted March 4, 2010 Ad 4) Nie wiem jak Well ale Ares (nie CNC) daje u mnie na razie 590fps na 0,3g to na kulkach 0,2 daje ponad 700fps. Pomiar na pewno był robiony na kulkach 0,3g? Nice ;] Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 0,3g Marushin kupione dawno temu. Co dziwniejsze na kulkach 0,2g blastera wychodzi 630fps ;) Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted March 7, 2010 Report Share Posted March 7, 2010 Mam następne pytanie i jeszcze raz trochę "noob". Co się może w takiej gazówce zepsuć (od normalnego użytkowania) I ile mogłaby kosztować naprawa? Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted March 7, 2010 Report Share Posted March 7, 2010 oringi. Większe kupisz za grosze w odpowiednich sklepach. Z mniejszymi rozmiarami bywa różnie i czasem może się okazać, że nie ma wyboru i trzeba przepłacić za wersję asg Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 7, 2010 Report Share Posted March 7, 2010 Na 100% da się kupić oringi o takich wymiarach w sklepach które handlują w branży uszczelnień ;) Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted March 7, 2010 Report Share Posted March 7, 2010 ja do klamki nie mogłem kupić u siebie w mieście oringa. Potrzebny był ten co siedzi przy zaworze do nabijania GG(dostępne były za grube). Na szczęście rozebrałem zapalniczkę i w wśród bebechów znalazłem idealny oring ;P. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 7, 2010 Report Share Posted March 7, 2010 To słabe hurtownie masz ;) Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted March 10, 2010 Report Share Posted March 10, 2010 tak się na szybko zapytam, czy ten gaz http://www.taiwangun.com/gazy_i_smary/gree..._1100ml-25.html będzie wystarczający do tej repliki? W sobotę kupuję karabin i muszę też kupić jakiś gaz... Quote Link to post Share on other sites
MiGre Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 Kicpa: "Chyba że Well zrobił uszczelki z makaronu i rozpadają się od samego trzymania w rękach." Tak masz racje w zasadzie nawet nie patrzyłem po prostu się rozpadły. Magazynki puszczają gaz jak ja po grochówce. Masakra jakaś :/ Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted March 14, 2010 Report Share Posted March 14, 2010 No dobra. Strzelałem z tego karabinu dzisiaj. Nie będę jeszcze raz opisywał jak wygląda itp bo to nie ma sensu... Temperatura była poniżej zera. Strzelałem z kulek blaster 0.3 starych brudnych i nieregularnych... wymieniłem lufę na km head i gumkę na fioletowego promyka (też starą). wyniki strzelania nie były zadowalające. Hu nie dało się ustawić. za każdym razem kule latały jak chciały. Góra, dół... nie mogłem ustawić hu za ****... W momencie w którym kule leciały płasko, mogę określić skuteczny zasięg repliki na tych kulkach około 55m. Te koszmarne odchyły lotu kulki mogły być spowodowane: -nierównomiernym ciśnieniem gazu podawanego przez maga (temp) -złym stanem gumki -zmienną elastycznością gumki hu (temp) -kijowymi kulkami (ale na pewno w parze z jakimś innym czynnikiem) Teraz pytanie do bardziej doświadczonych: -czy takie odchyły są możliwe przez podane przeze mnie powody? -czy można gdzieś kupić jakąś komorę hu do tego karabinu? (choćby stockową ARES-a) -Czy może te odchyły są spowodowane felernym egzemplarzem? nie wierzę że wszystkie się tak zachowują i że jest to normalne w tym modelu. On na pewno może być celnym. Te odchyły muszą mieć jakąś przyczynę i wiem że nie jest to przyczyna typu "to jest chinol i one tak mają". Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted March 14, 2010 Report Share Posted March 14, 2010 (edited) wyczyść lufę, weź normalne kulki i zmień gumkę HU(promyk ma nie za dobrą opinię). A z testami poczekaj na cieplejsze dni. Na GG strzela się w temperaturach powyżej 11st C(zalecenia większości producentów). Edited March 14, 2010 by xel20 Quote Link to post Share on other sites
tafi Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 Ja jeszcze ostatecznych testów nie porobiłem ale to co udało mi się przeprowadzić po wymianie lufy i gumki wskazuje na dość dobra powtarzalność i zasięg zbliżony do 70m. Jak będą stosowne warunki to sobie postrzelam z miarką i podam dokładniejsze ustalenia. Quote Link to post Share on other sites
fuko Posted March 24, 2010 Report Share Posted March 24, 2010 0,3g Marushin kupione dawno temu. Co dziwniejsze na kulkach 0,2g blastera wychodzi 630fps ;) Zobaczcie ten test: http://www.biovalbbb.eu/LevanteLabsBalisticbbTest.pdf Na s 27 i dalej są tabele przedstawiające prawdziwą prędkość kulek przy danym ustawieniu. Używano kutej na zimno, precyzyjnej, teflonowanej, stalowej lufy 6,01 (nie podano firmy). Pomyłka jest mało prawdopodobna gdyż użyto profesjonalnej aparatury pomiarowej, a na dodatek prędkość podana w tabeli to średnia z 1000 strzałów (patrz 5.4 s6) Jak widać są kulki, które są wolniejsze przy danej prędkości niż powinny. Często nawet znacznie. Zobaczcie na ekstremalne prędkości - 170 m/s na s 29, gdzie widać że żadna z kulek 0,20g nie ma prędkości 170 m/s. Za to 0,25 maja właśnie w okolicach 170 podczas gdy powinny mieć mniej. Wytłumaczenie jest na paragrafie 5. Kulka z powodu podkręcenia i prędkości staje się w locie owalna. Im szybciej leci, im jest miększa i bardziej podkręcona tym bardziej się odkształca. Lekkie kulki są po prostu miększe (mniej gęste) od ciężkich i bardziej się odkształcają, a zatem mają większe opory w lufie (szczególnie gdy ta ma małą średnice) i poza nią a więc są de facto wolniejsze niż powinny. Innymi słowy - do danej prędkości należy używać odpowiednich kulek nie tylko ze względu na wiatr, ale i po to żeby wykorzystać maksymalnie moc repliki. Widać też jak bardzo spada prędkość kulki po 20 czy 30 m. Przy 30m nawet kulki 0,43 g wystrzelone ze 170 ki mają tylko trochę większa energię niż przy 100, tak więc można to uznać za bezpieczny zasięg (widać też że są one wtedy dużo szybsze od lżejszych kulek. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 24, 2010 Report Share Posted March 24, 2010 Znam i czytałem. Pomiary na 0,2 robiłem tylko w kwestii ciekawostki a 0,43 nie miałem żeby sprawdzić. Btw. kto był w Chrzanowie w ostatni weekend z wellem? ;) Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted March 24, 2010 Report Share Posted March 24, 2010 (edited) Taki duży koleś w kompletnym ghillu? To ja:) I powiem że się spisywał bardzo dobrze, poza tym że czasem kuleczka nie weszła w lufę. Kwestia wprawy... A co? widziałeś mnie? BoShE jEzDeM sŁaFFnY!!! ^^ Edited March 24, 2010 by frozenfish Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 No pod sam koniec wpadłeś na nas wychodząc zza drzewa ;) Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 no był przypał:)ale jakbym strzelił to bym zabił z takiej odległości:) na chrono wskazuje 530 przez cały czas. Lufa km Head 650 robi swoje, ale mam zamiar do tego kiedyś dokupić jakąś 6.01. i może 700 bo spokojnie się zmieści. Replika strzela dość głośno niestety. Tłumik jest tak czy inaczej konieczny. Tak mi się przypomniało... Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 Głośno? Na CO2 chyba nie słyszałeś :D Quote Link to post Share on other sites
MiGre Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 odkręcał ktoś zawór środkowy w magazynku ?? Jeśli tak to czym i jak to zrobił ??:) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 Środkowy? Chodzi Ci o zawór który podaje gaz jak zbijak uderza? Jak tak to robisz sobie takie narzędzie i odkręcasz jak normalną śrubę ;) Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 to idzie szerokim śrubcokrętem odkręcić. Quote Link to post Share on other sites
MiGre Posted March 27, 2010 Report Share Posted March 27, 2010 Właśnie nie bo tam wystaje ten zbijak czy jak to sie tam nazywa ;] Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted March 27, 2010 Report Share Posted March 27, 2010 Głośno? Na CO2 chyba nie słyszałeś może jakiś filmik lub mp3 dla zobrazowania? ;) Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted March 27, 2010 Report Share Posted March 27, 2010 nagram coś w niedzielę, wrzucę i będzie fajnie:) Może nawet pokuszę się o test celności repliki, jeśli nie będzie wiało. http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=2146 czy ktokolwiek słyszał coś o tej lufie? mam teraz km head 650 i zastanawiam się czy jest opłacalne wymieniać ją na taką. Bardzo proszę o odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts