Chedziok Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 Witam ! Orientuje się ktoś z jakiego materiału wykonywane są obecnie zębatki tuningowe do AEG-ów ? Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 Stal. Quote Link to post Share on other sites
Chedziok Posted December 10, 2009 Author Report Share Posted December 10, 2009 chodziło mi raczej o dokładniejsze określenie materiału ;) (symbol stali np. ) Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Producenci nie podają raczej takich danych, a raczej nikt nie będzie robił jakiś badań nad stopem, z jakiego zostały zrobione ;) A tak swoją drogą, po co Ci to? Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Kolejny człowiek z pomysłem wykonania własnych zębatek? Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 chodziło mi raczej o dokładniejsze określenie materiału Obawiam się, że musisz poeksperymentować. Zwłaszcza jeśli chcesz robić sam zębatki. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Kermit jest jedna osoba która wykonuje (CNC) a nawet sprzedaje ;) ale niestety nie w Polsce :( 4130 chromium molybdenum steel będzie dla ciebie najodpowiedniejsza ;) Jak coś to poproszę o zniżkę za pomoc ;) Quote Link to post Share on other sites
Plutonowy Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Pytanie trochę poza tematem. Jakieś namiary na tego Kermita mógłbym prosić? Ciekaw jestem co on tam tworzy ;-) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Kermit jest osobą która tworzy posty np. post nr. 5 w tym temacie ;) Osobą o której pisałem jest RiotSC z airsoft mechanics, robi też podwójną zębatkę tłokową do tunningów pod ekstremalny rof ;) Quote Link to post Share on other sites
Mamlas Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Podwójną? Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 ;) Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 :wink: Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 (edited) I to działa? To musi mieć ok 40bps chyba żeby zadziałać... Edited December 11, 2009 by Wojdatuz Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Ludzie pisali o ok 50k/s ;) Problem w tym że trzeba dawać podkładki na prowadnicę bo tłok naciągany jest do połowy. Zasada działania jest taka że semi jest połowa normalnego pełnego cyklu a na auto są dwa cykle w czasie normalnego jednego ;). Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 (edited) na zębatki daje sie 4130 cr-mo ? bo taką stal daję sie na ramy do rowerów :P Edited December 11, 2009 by seger Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Tak nadaje się bez problemu ;) Robi się też np tarcze sprzęgła ;) Tu nie ma aż tak dużych naprężeń a ta stal charakteryzuje się dobrą wytrzymałością i twardością która w zupełności wystarczy w naszym zastosowaniu. Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 (edited) ;) Czy to nie przypomina rozwiązania któregoś producenta na skrócony tłok, gearbox zoptymalizowany pod kątem rofu? http://www.wmasg.pl/aktualnosci/zza_granic...arui_c.d./1638/ to jednak co innego Plutonowy ja nic nowego nie wymyślam ;) ale było już paru ludzi, którzy się za takie coś zabierali... z różnym skutkiem Edited December 12, 2009 by kermit Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 A tłok nie musi być jakiś specjalny? Bo tak myślę, że gdyby to tak działało to mogłoby to zużyć wiele tłoków np. w połowie wyrywa zęby z tłoka... Quote Link to post Share on other sites
Plutonowy Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 Sorry przeczytałem te słowa Kermit jest jedna osoba jako "jest jedną osobą" trochę się zagapiłem, ale dzięki za odpowied ;-) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 (edited) Z tego co pamiętam to nie musi być specjalny. Po prostu jest puszczany w połowie. Edited December 12, 2009 by KicpA Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 Czyli M150 i masz 350fps? ;) Ma to jakieś prawo działania, ale ja mam w głowie obraz tylko taki, że tłok jest naciągany, puszcza się w połowie i zanim dojdzie do końca jest znów ciągnięty więc szkodzi zębom chyba, ale pewnie większe mózgi niż mój to przemyślały i działa poprawnie ;) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 Zanim zacznie być naciągany drugi raz to już wróci na swoje miejsce ;) Aby drastycznie nie spadały FPSy to sprzedają też podkładkę na sprężynę ;) Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 (edited) Czyli M150 i masz 350fps? Mechanizm najbardziej obciążony jest przy maksymalnym napięciu sprężyny. Nawet M150, ale ściskana do połowy, nie powinna być taka straszna ;) Edited December 13, 2009 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 Wracając do zębatek, G&G i większość stockowych to spiek miękkiej stali. Cóż, symbolu nie podam, bo do takich informacji mało kto ma dostęp. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Tlok tez musi byc zmodyfikowany - najlepiej stalowe zebiska wszystkie - bo spuszczac bedzie nie z 16 stego ale z 8 smego. Sam zrobilem tak jeden tlok i zebatke - obcielem jeden zab i tu i tu. Problem jest z zwyklymi tlokami bo wtedy trzeba obciac ostatni stalowy zab ... I spuszczac springa bedzie plastik co nie wrozy mu duzego zywota. Kurde sam wciagnalbym taki tloczek. Owszem spring musi byc bardziej twardy - ale daje duzo mniej fpsow. Podkladki tez moga byc - ale wtedy od razu mocno naciaganiety jest spring. Kiedys pod m130 stke wrzucilem podkladke 1.5 cm aluminiowa. Ladnie chodzilo i dawalo jakies 30-40 fps wiecej. Podkladka z rurki aluminiowej z castoramy - sa takie ktore idealnie pasuja do tloka, sa lekkie i o srednicy sprezyny. Nic sie nie klinuje - przetestowane na 30 k kulkow. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts