McKing23 Posted December 27, 2009 Report Share Posted December 27, 2009 (edited) Zastanawiam się nad kupnem tłumika dźwięku ale czy to wogóle ma sens i czy on cos faktycznie daje? napiszcie swoje opinie na ten temat i jeszcze czy sądzicie czy kupno tłumika to strata kasy którą mógłbym wydać na coś innego? Edited December 27, 2009 by McKing23 Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted December 27, 2009 Report Share Posted December 27, 2009 zależy od repliki i oczywiście tłumika np. w P90 jest bardzo przydatny Quote Link to post Share on other sites
McKing23 Posted December 27, 2009 Author Report Share Posted December 27, 2009 mam PJ4 R.I.S Quote Link to post Share on other sites
zlotybb Posted December 27, 2009 Report Share Posted December 27, 2009 To zależy od ludzi czy chcą wydać pieniądze na tłumik. Ja w swoim HK mam tłumik tylko po to żeby mieć lufę precyzyjną dłuższą. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted December 27, 2009 Report Share Posted December 27, 2009 Zmienia częstotliwość dźwięku przez co dźwięk wystrzału wydaje się jakby wyciszony. Moim zdaniem warto, ale taki do max 10cm, więcej do wyciszania to tylko lans i głupota. Quote Link to post Share on other sites
McKing23 Posted December 27, 2009 Author Report Share Posted December 27, 2009 a jeszcze male pytanko po czym poznać że gwint jest lewo albo prawoskrętny? albo inaczej czy taki tłumik http://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesori...90_p_j-554.html będzie pasował do takiej repliki http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmow...s_p_j-1375.html Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted December 27, 2009 Report Share Posted December 27, 2009 Zapytać się sklepu, a organoleptycznie to prawoskrętny wkręca się w prawo, a lewoskrętny wkręca się w lewo, na odwrót wykręca. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted December 27, 2009 Report Share Posted December 27, 2009 +2 do lansu Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted December 27, 2009 Report Share Posted December 27, 2009 +2 do lansu Bez przesady, zawsze to troszkę pomaga, ale czasami szkoda kompatybilności repliki tracić na rzecz tłumika. Najlepszy efekt jest w replikach sprężynowych, grafit na sprężynę główną, tłumik na wylot lufy i daje to sporą przewagę nad AEG'ami bo już z kilkunastu metrów i więcej jesteśmy praktycznie niesłyszalni. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted December 27, 2009 Report Share Posted December 27, 2009 Poprawka. Z kilku metrów :) Kolega zrobił cuda z MB-03, strzelał do mnie z ok. 10 metrów - za pierwszym razem usłyszałem przelatującego "komara" z kompozytu, za drugim razem poczułem trafienie - ale nie usłyszałem wystrzału w obu wypadkach. Ja mam tłumik QD, co daje tą zaletę, że gdy potrzebuję lepszej mobilności ściągam go i chowam do dedykowanego pokrowca przerobionego z ładownicy do PM Miwo. Strzelałem z mojej M-czwórki (ICS, 415 fps) do kolegi odległego o 30 metrów, powolnym pojedynczym. Wyprostował się i wyciągnął szmatkę, ale rozglądał się zdziwiony. Po strzelance w rozmowie stwierdził, że poczuł kulki, ale nie wiedział z której strony strzelano, myślał że dostał się pod "friendly fire". Tłumik i dłuższe odstępy między strzałami utrudniły/uniemożliwiły lokalizację mojego stanowiska. Ja uważam, że tłumik jest bardzo przydatny. Quote Link to post Share on other sites
radzio2k Posted December 28, 2009 Report Share Posted December 28, 2009 i zwiększa terminatorstwo- człowiek może nie wiedzieć że został zastrzelony :D Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted December 28, 2009 Report Share Posted December 28, 2009 Ja też uważam, że tłumik jest bardzo przydatny ;) Tłumiki polecam od Silesii. QD to fajna [a nawet bardzo] sprawa, gdy nie mamy dłużej precki wystającej poza flash-hide'ra. Jednak dodatkowy tłumik [płomienia] to też wydatek. Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
chochol Posted December 28, 2009 Report Share Posted December 28, 2009 Jaki gwint posiada moja replika, lewy czy prawy, jak to sprawdzić?? - bierzemy replikę do ręki, odpinamy magazynek, wykonujemy strzał kontrolny, zabezpieczamy (SAFE), patrzymy DO lufy (czyli od przodu repliki). Jeśli tłumik nakręcamy w prawo(zgodnie z ruchem wskazówek zegara) - to jest prawoskrętny, jeśli odwrotnie to lewoskrętny. Repliki, które posiadają gwint prawoskrętny to np: G&P, Systema PTW, lewy gwint natomiast występuje w przyrodzie u takich producentów jak Classic Army, JG, Tokio Marui, P&J, G&G, Guarder, Cyma. Ale nie zawsze jest to regula. Co do samego tematu, moze ja odpowiem - tlumik dzwieku jest po to aby tlumil dzwiek, jak nazwa wskazuje :) Przynajmniej tak jest w naszych tlumikach. Ktos wyzej napisal ze tlumik powyzej 10 cm to glupota, chyba tylko w przypadku tych chinskich. W polskich produktach najlepszy efekt tlumienia ma tlumik o przekroju 50 mm i dlugosci 320mm, jest to dosyc spory tlumik, ale duze komory tlumiace sprawiaja ze dzwiek wystrzalu jest praktycznie nie mozliwy do zlokalizowania juz z 10 m. Ja polecam do eMek Eco Pro 40x200 lub OPS Pro 40x250 - jakosc tlumienia / cena Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 Jednak dodatkowy tłumik [płomienia] to też wydatek. Ja mam QD ICS, wchodzi bezproblemowo na standardowe tłumiki płomienia M-16/M-4 (birdcage). Zestawy "tłumik płomienia + tłumik dźwięku" dotyczą chyba takich modeli, jak SPR. Quote Link to post Share on other sites
Przemekwg Posted December 30, 2009 Report Share Posted December 30, 2009 A wie może ktoś jak będzie tłumił tłumik 30/200? Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 Dobrze będzie tłumił. Wziąłbym jednak 40-tkę. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 Tłumiki dźwięku tłumią dźwięk i zmieniają jego barwę. Każdy kto twierdzi ze "to nie działa" albo zwyczajnie kłamie albo niema bladego pojęcia o czym pisze. Z pozycji strzelca, z gnatem przy uchu różnicy w zasadzie niema. Natomiast z perspektywy celu różnica "z" i "bez tłumika" jest ogromna i zrozumie ją każdy kto oberwał serię z dobrze wytłumionego gnata. Optymalnym tłumikiem jest coś o wymiarach 35x150mm około. Nie wiem czy takie robia ale np 40x200mm king armsa tłumi doskonale a już 30x335mm tejże firmy tłumi dokładnie tak samo. Wbrew pozorom spore znaczenie ma producent tłumika. Element czy P&J nie tłumi tak dobrze jak nawet mniejszy TM, G&P, CA czy (mój ulubiony) King Arms. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 4, 2010 Report Share Posted January 4, 2010 To prawda. Poza tym tłumik można dodatkowo "podrasowa" zmieniając przestrzeń, w której szybka fala dźwiękowa ulega rozprężeniu ( wyhamowaniu ). Najlepszy w sensie najskuteczniejszy, stockowy tłumik jaki widziałem daje TM wraz z repliką Mk.23 SOCOM. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 4, 2010 Report Share Posted January 4, 2010 Lambert, nie, po prostu na tym gnacie widać najwyraźniej różnicę bo bez tłumika wali jak gaziak bez BB a z tłumikiem... nie słychać tu ani tłoka, ani zębatek ani silnika. Same rozprężające się gazy za wylotem lufy :D a na te tłumik pomaga idealnie. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Ale "najcichciejszy" jest, nie..? ;-) Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Mnie nie denerwuj, choruje na niego od jakiegoś czasu ale kasy cały czas nie starcza bo tu sie kupi częsci do SIGa, tu do Hi capy... Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Dex, nie denerwuj się... http://www.youtube.com/watch?v=vdmCBVtQuYM :D Quote Link to post Share on other sites
luglo Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 Swojego czasu do chińskich Stubby Killer'ów AGM były dodawane tłumiki dźwięku. Takie małe, dziwne i wzbudzające co najwyżej ironiczny uśmiech. Ich rozmiar to ok 40x60. Najlepsze jest to, że spełniają swoją rolę - tłumią elegancko. I nie dzięki komorom czy jakiejś piance lecz dzięki filcowi. Używam tego od ponad roku dlatego, że DZIAŁA i co najlepsze długość całkowita giwery zmieniła się tylko o te kilka centymetrów co pozwala mi nadal na swobodne manewrowanie. Tłumik QD też mam - leży od dawna w szufladzie bo sporadycznie go zabieram ze sobą. Ale podpisuję się pod tym co napisał Okruch. Tłumik Silesii też leży w szufladzie. Ale już go nie użyję (Chochol odbierz to jako sugestię a nie obelgę ;-) ) bo po kilkukrotnym (10-15) skręceniu wyrobił się gwint w tłumiku. Może gwint tłumika powinien być zrobiony w stalowej tuleji a nie aluminiowej? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 stalowa tuleja wyrobi Ci gwint na replice. Po prostu trzeba ładnie wytoczyć. Okruch, gościa z filmiku za zrywanie strzałów powinni nabić na pal! W tak celnej replice marnować jej potencja z powodu braku umiejętności... Quote Link to post Share on other sites
McKing23 Posted January 6, 2010 Author Report Share Posted January 6, 2010 Kupilem ze specshopu ten http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=5898 oczywiście KA i powiem wam ze tłumi bardzo dobrze sluchac różnice nawet z perspektywy strzelca Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts