Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Ubijanie się sprężyny

Recommended Posts

Dodam jeszcze że przy zwykłym strzale na semi GB zaczyna robić kolejny cykl naprzykład w mojej Mce z M100 i 12V zatrzymuje się praktycznie pod koniec kolejnego cyklu z tłokiem w tylnej pozycji .

PS.Co do zbijania się sprężyn kiedyś jak montowałem znajomemu madoniona i po 500BB testowych poprawiałem podkładki to było o ponad 1 cm krótszy , innym razem rozkładałem replikę która leżała całą zimę z tłokiem w tylnej pozycji i chrono pokazało idealnie tyle FPS ile było w opisie na sklepie .

Edited by przemek10

Gogin, zanim zwolni Ci się tłok, dysza już jest wysunięta do przodu. Chciałem zauważyć. A spring jest napięty praktycznie na maksa. To żaden wyznacznik, lepiej już na słuch, jak Marcinek pisał :).

Potwierdzam, springi MadOniona, to nawet nie metr mułu pod dnem, a co najmniej z 15 m :).

EDYTA: Literówki przeklęte...

Edited by Tuksiak

Tak, masz oczywiście rację Tuksiak, ale stąd pisałem o "wyczuciu", słychać jak głowice zdrzeją się ze sobą i nagle mechanizm zamiera, gdy wtedy dysza jest wysunięta to znaczy, żę głowicę są ze sobą zetknięte. Dla pewności można włożyć śrubokręt jakiś cienki w dyszę i sprawdzić, że wejdzie na raptem kilka centymetrów.

• 1 month later...

Z tego co widzę to u większości z was jest tak, że sprężyna jest na luzie gdy tłok jest na maksa do przodu (widać go w komorze), a u mnie jest odwrotnie właśnie (czyli na luzie jest gdy tłoka nie widać).

W mojej replice niestety nie działa semi i muszę ją 'luzować' na słuch.

Nie jestem pewien czy dobrze to robie, ale ...

Staram się (jak było wspomniane wcześniej) musnąć spust tak aby tylko replika wystrzeliła i nie było słychać inne dźwięku poza tym tzn. żeby nei było słychać jak silniczek znowu naciąga springa :P

Edited by hokano

Z tego co widzę to u większości z was jest tak, że sprężyna jest na luzie gdy tłok jest na maksa do przodu (widać go w komorze),

Chodzi Ci o dyszę , tłok nie może wejść o komory , no chyba że z całą przednią ścianką GB i głowicą cylindra ;-)

a u mnie jest odwrotnie właśnie (czyli na luzie jest gdy tłoka nie widać).

A niby co to za replika ? Gdy dysza się schowa znaczy to że zębatka jest już na 2-3 zębie tłoka i nie da się inaczej .

Edited by przemek10

Chodzi Ci o dyszę , tłok nie może wejść o komory , no chyba że z całą przednią ścianką GB i głowicą cylindra ;-)

No pewnie o to chodzi - specem od techniki replik nie jestem :P (przynajmniej jeszcze)

A niby co to za replika ? Gdy dysza się schowa znaczy to że zębatka jest już na 2-3 zębie tłoka i nie da się inaczej .

replika to cm.041B

EDIT: chociaż może macie racje ... patrze na filmiki gearboxa "od środka" i jego pracy to faktycznie kiedy dysza jest wysunieta to wtedy sprężyna jest luźna ...

Edited by hokano
  • 3 years later...

Zrobię odkop i zapytam:

Jeśli w replice sprężynowej typu bolt action (czterotakt) zamontowałem sprężynę Guarder 160 o długości ~30cm i aktualnie znajduje się ona w cylindrze, w który ma ~25 cm, to czy sprężyna dużo niszczeje przez samo bycie w nim bez strzelania? Chodzi mi czy napięcie wstępne z czasem wykańcza sprężynkę, bo jakby nie było jest ciągle ściśnięta te 5 cm. Pozdrawiam.

Nie podam Ci dokładnej dł.

Ale jak wkładasz sprężyne do AEGa, to ["prawie"] zawsze, przed zamknięciem GB dociskasz ją prowadnicą i chowasz w tłoku, więc jest od początku ściśnięta.

A FPS jednak trzyma stabilne rok, dwa a nawet kilka lat, nie mówie tu o odchyłach 5-20fps.

Tak więc, nie przejmuj się, zostaw i będzie działać.

Pzdr.