McKing23 Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 Czy sprężyna może się szybko ubić ? jeśli tak to w jaki sposob? Quote Link to post Share on other sites
szumitek Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 Gdy duużo strzelasz -zbija się po każdym strzale żeby była ok najlepiej nie strzelać ;), kiedy pozostawiasz ją po strzelance w pozycji naciągniętej. Quote Link to post Share on other sites
McKing23 Posted January 6, 2010 Author Report Share Posted January 6, 2010 kuurcze bo przez przypadek ja zostawilem na 4 dni czy to bedzie mialo jakies wieksze odzwierciedlenie w fpsach? (wiekssze tzn wiecej niz 30 strace?) Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 Zależy od producenta sprężyny. Ogólnie to niewiele stracisz jak była naciągnięta przez 4 dni, nie przejmuj się... Quote Link to post Share on other sites
szumitek Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 jak pełne 4 dni to 4fps-y ;) Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 jak pełne 4 dni to 4fps-y ;) Nie pisz takich bzdur, bo jeszcze ktoś uwierzy i zacznie powtarzać po forum :-F. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted January 7, 2010 Report Share Posted January 7, 2010 True. Najlepiej spuszczać sprężynę przez szybkie muśniecie spustu tak aby replika oddała strzał bez dodatkowych dźwięków nakręcania. Czyli pukniecie i replikę odkładamy. Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 W większości AEGowych instrukcji jakie spotkałem było napisane, że bo zakończeniu "zabawy" powinno oddać się kilka strzałów na semi. Zawsze oddaje jakieś 3-4 strzały (normalne, bez "muśnięcia") i też jest gitara xD Quote Link to post Share on other sites
szumitek Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 Dodam tylko że w niektórych replikach jest opcja zwalniania sprężyny, a w takim m249 można po strzelance sprężynę wyciągnąć. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 Tak, ale spustem można na słuch ją spuścić. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 Potwierdzam co pisze marcinek83, da się, tylko potrzeba wyczucia. Da się tak zrobić by głowicę się stykały (100% zwolniona sprężyna w GB), wtedy dysza jest wysunięta na maxa do przodu - widać przy wlocie kulek do komory. Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 (edited) Dodam jeszcze że przy zwykłym strzale na semi GB zaczyna robić kolejny cykl naprzykład w mojej Mce z M100 i 12V zatrzymuje się praktycznie pod koniec kolejnego cyklu z tłokiem w tylnej pozycji . PS.Co do zbijania się sprężyn kiedyś jak montowałem znajomemu madoniona i po 500BB testowych poprawiałem podkładki to było o ponad 1 cm krótszy , innym razem rozkładałem replikę która leżała całą zimę z tłokiem w tylnej pozycji i chrono pokazało idealnie tyle FPS ile było w opisie na sklepie . Edited January 8, 2010 by przemek10 Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 PS.Co do zbijania się sprężyn kiedyś jak montowałem znajomemu madoniona i po 500BB testowych poprawiałem podkładki to było o ponad 1 cm krótszy Bo sprężyny MadOnion to dno i metr mułu. Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Dlatego montowałem znajomemu , chciał dostał , sam używam tylko guarderów . Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 (edited) Gogin, zanim zwolni Ci się tłok, dysza już jest wysunięta do przodu. Chciałem zauważyć. A spring jest napięty praktycznie na maksa. To żaden wyznacznik, lepiej już na słuch, jak Marcinek pisał :). Potwierdzam, springi MadOniona, to nawet nie metr mułu pod dnem, a co najmniej z 15 m :). EDYTA: Literówki przeklęte... Edited January 9, 2010 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Tak, masz oczywiście rację Tuksiak, ale stąd pisałem o "wyczuciu", słychać jak głowice zdrzeją się ze sobą i nagle mechanizm zamiera, gdy wtedy dysza jest wysunięta to znaczy, żę głowicę są ze sobą zetknięte. Dla pewności można włożyć śrubokręt jakiś cienki w dyszę i sprawdzić, że wejdzie na raptem kilka centymetrów. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 heh... zawsze się znajdzie ktoś kto lepiej wie. Dzięki temu to forum jest takie ekscytujące :F Quote Link to post Share on other sites
hokano Posted February 16, 2010 Report Share Posted February 16, 2010 (edited) Z tego co widzę to u większości z was jest tak, że sprężyna jest na luzie gdy tłok jest na maksa do przodu (widać go w komorze), a u mnie jest odwrotnie właśnie (czyli na luzie jest gdy tłoka nie widać). W mojej replice niestety nie działa semi i muszę ją 'luzować' na słuch. Nie jestem pewien czy dobrze to robie, ale ... Staram się (jak było wspomniane wcześniej) musnąć spust tak aby tylko replika wystrzeliła i nie było słychać inne dźwięku poza tym tzn. żeby nei było słychać jak silniczek znowu naciąga springa :P Edited February 16, 2010 by hokano Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted February 16, 2010 Report Share Posted February 16, 2010 (edited) Z tego co widzę to u większości z was jest tak, że sprężyna jest na luzie gdy tłok jest na maksa do przodu (widać go w komorze), Chodzi Ci o dyszę , tłok nie może wejść o komory , no chyba że z całą przednią ścianką GB i głowicą cylindra ;-) a u mnie jest odwrotnie właśnie (czyli na luzie jest gdy tłoka nie widać). A niby co to za replika ? Gdy dysza się schowa znaczy to że zębatka jest już na 2-3 zębie tłoka i nie da się inaczej . Edited February 16, 2010 by przemek10 Quote Link to post Share on other sites
hokano Posted February 16, 2010 Report Share Posted February 16, 2010 (edited) Chodzi Ci o dyszę , tłok nie może wejść o komory , no chyba że z całą przednią ścianką GB i głowicą cylindra ;-) No pewnie o to chodzi - specem od techniki replik nie jestem :P (przynajmniej jeszcze) A niby co to za replika ? Gdy dysza się schowa znaczy to że zębatka jest już na 2-3 zębie tłoka i nie da się inaczej . replika to cm.041B EDIT: chociaż może macie racje ... patrze na filmiki gearboxa "od środka" i jego pracy to faktycznie kiedy dysza jest wysunieta to wtedy sprężyna jest luźna ... Edited February 16, 2010 by hokano Quote Link to post Share on other sites
jarni5 Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Zrobię odkop i zapytam: Jeśli w replice sprężynowej typu bolt action (czterotakt) zamontowałem sprężynę Guarder 160 o długości ~30cm i aktualnie znajduje się ona w cylindrze, w który ma ~25 cm, to czy sprężyna dużo niszczeje przez samo bycie w nim bez strzelania? Chodzi mi czy napięcie wstępne z czasem wykańcza sprężynkę, bo jakby nie było jest ciągle ściśnięta te 5 cm. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
bamper12 Posted July 26, 2013 Report Share Posted July 26, 2013 Nie podam Ci dokładnej dł. Ale jak wkładasz sprężyne do AEGa, to ["prawie"] zawsze, przed zamknięciem GB dociskasz ją prowadnicą i chowasz w tłoku, więc jest od początku ściśnięta. A FPS jednak trzyma stabilne rok, dwa a nawet kilka lat, nie mówie tu o odchyłach 5-20fps. Tak więc, nie przejmuj się, zostaw i będzie działać. Pzdr. Quote Link to post Share on other sites
Brzuski Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 Sprężyna boyi m120 405 fps po pół roku tłok w tylnym położeniu GB GBv2 i mamy 280 fps :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts