Koksos Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Wygodą jest stalowy korpus, dzięki czemu kolbę mogłem PRZYSPAWAĆ. Przyspawana była tak, aby górna rurka kolby była równoległa do górnej krawędzi korpusu. Szpara między kolbą a korpusem została zabudowana spawami. Nadmiar metalu został zeszlifowany. Dziury po starej kolbie podkleiłem 1mm blaszką od spodu. Blaszkę dodałem też w miejsce starego zawiasu po kolbie od zewnątrz (tam kolba berylowa nie dochodziła bezpośrednio do korpusu). Wszelkie resztki zalepiłem szpachlą do metalu i wypapierściernowałem do gładkiej powierzchni. :icon_biggrin: Potem lakier czarny, bezbarwny i jakoś wszystko się trzyma :) Jeszcze sobie odleję z czarnej żywicy piny/nity i wkleję na odpowiednie miejsca, oraz ponawiercam te wgłębienia do selektora (poszczególne tryby ognia). W każdym razie wstawię foto jak skończę. Quote Link to post Share on other sites
bart98 Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Pytanie do posiadaczy kolb teleskopowych w swoich berylkach: czy montuję się ją tak samo jak zwykłą i czy w prowadnicy kolby było by miejsce na batkę 7,4? Quote Link to post Share on other sites
Koksos Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Przed: Po: Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 No elegancko. Koksos, Ty masz mini beryla? Quote Link to post Share on other sites
Koksos Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Sprzedałem, ale mam zamiar odkupić do świąt. Obecnie mam długiego :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 To jest ten zbudowany na orginalnych częściach? Pamiętam przewinął mi się jakiś w tym temacie z orginalną podstawą szczerbiny itp. Ja swojego też puściłem. Obecnie ma go Pan z GGRS więc trafił w dobre ręce ;) Quote Link to post Share on other sites
Koksos Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Podstawa szyny, tłumik, obsada łoża i nakładki, nakładka, kolba były oryginalne... Nie wiedziałem co robię sprzedając... Ale odzyskam :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Łoże z czego miałeś? Ja u siebie z tantala robiłem, żeby był tzw. "koszer" ;) Quote Link to post Share on other sites
Koksos Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Przyciąłem łoże od repliki AK-74, półkę pod chwyt zrobił mi Dread, a chwyt pionowy kupiłem od ostrego, dociąłem i przykręciłem. Quote Link to post Share on other sites
kubaex Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 (edited) W ramach walki z nudą w dniu dzisiejszym popełniłem coś takiego, jako że jest to w zasadzie mój pierwszy w całości wykonany "beryl" oddaje się pod krytykę. Edited September 13, 2013 by kubaex Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 (edited) Jeśli mam napisać szczerze, to bardzo mi się podoba :icon_wink: Jeśli mam przypiepszyć się o szczegóły, to selektor/bezpiecznik, podstawa muszki, zwalniacz magazynka i podstawa muszki. No i brakuje montażu na dwójnóg i dodatkowych nitów od montażu kolby. Ale ogólnie rzecz biorąc, bardzo dobra robota. Na szczególną uwagę zasługuje podstawa szczerbinki, bolec na podstawie kolby, złączone okucie i bolec w kolanku gazowym. Edited September 13, 2013 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Jeśli potrzebujecie części do tantala/beryla/onyksa, bo niektóre zamienne to na worksie pytajcie, ostatnio duużo części od tantala tam dostałem ;] oczywiście to co da radę zamontować do repliki. A tutaj znalezione na alledrogo: http://allegro.pl/powiekszony-bezpiecznik-do-kbk-beryl-i3536759932.html I pytanie, można gdzieś dostać replikę lufy stalowej żeby pasowała do berylowych części ? Quote Link to post Share on other sites
AeroL Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Jeśli mam przypiepszyć się o szczegóły, to... zwalniacz magazynka... Przypieprzasz się do zwalniacza bo? Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 (edited) Bo byłem pijany i mi się wersje beryla pomyliły. The-Naturat, lufa od AKM, jedynie trzeba stoczyć lekko mocowanie podstawy szczerbiny i kolanka gazowego. Edited September 14, 2013 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
Koksos Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 I pytanie, można gdzieś dostać replikę lufy stalowej żeby pasowała do berylowych części ? Najlepiej wytoczyć. Z tego co wiem repliki lufy do Beryla są montowane w ARESach i tylko. Quote Link to post Share on other sites
x54 Posted September 25, 2013 Report Share Posted September 25, 2013 Lufa, jak ma być dokładna wymiarowo, to nie może byc z AKM-a bo ta jest po prostu za krótka 415mm vs 457mm w realu Tu jest zdjęcie gdzie widać lufy zewnętrzne do repliki Tantala i Beryla i od razu widac o co chodzi. Lufy były robione pod części z Fabryki. Quote Link to post Share on other sites
Koksos Posted September 25, 2013 Report Share Posted September 25, 2013 Mam pytanie i prośbę do posiadaczy koszernych MINI. Ma ktoś oryginalne kolanko gazowe? Ewentualnie dobre zdjęcia. Chciałbym dobrze je odwzorować w mojej replice. Quote Link to post Share on other sites
glanu224 Posted September 26, 2013 Report Share Posted September 26, 2013 zrobiłem mały pomiar mojego akm i kolegi rk 02 jest taka sama długość lufy zew a do tego przedłóżka z tłumikiem płomienia Quote Link to post Share on other sites
x54 Posted September 26, 2013 Report Share Posted September 26, 2013 Ja pisałem do osób, które chciałyby mieć replikę zgodną wymiarowo z oryginałem a nie "coś na kształt" oryginału. Quote Link to post Share on other sites
glanu224 Posted September 26, 2013 Report Share Posted September 26, 2013 (edited) no właśnie ja jestem osobą która stara się jak najbardziej odwzorować oryginał. wie ktoś ile mierzy przedłóżka lufy wraz z tlumikiem płomienia? Edited September 26, 2013 by glanu224 Quote Link to post Share on other sites
Koksos Posted September 26, 2013 Report Share Posted September 26, 2013 107mm Quote Link to post Share on other sites
glanu224 Posted October 1, 2013 Report Share Posted October 1, 2013 teraz to mi namieszałeś :) nie wystarczy do tej lufy dać takiej przedłużki z tłumikiem? jeżeli nie to mam ją wymienić na lufę od ak 74? http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=437 Quote Link to post Share on other sites
Sab93 Posted October 1, 2013 Report Share Posted October 1, 2013 Chcesz mieć jak najbardziej realnie odwzorowaną replikę to wytocz sobie jednoczęściową lufę o odpowiednich wymiarach i po sprawie. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted October 1, 2013 Report Share Posted October 1, 2013 A może ktoś z was dostęp do takich toczonych luf ? bo mieszkam na zadupiu i nie mam możliwości nigdzie takiej dotoczyć :D Quote Link to post Share on other sites
kubaex Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 Tutaj znajdziesz info http://forum.wmasg.pl/topic/135126-stalowa-lufa-zewnetrzna-do-ak-w-sstemie-vfc/ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts