chochol Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 Szukalem na forum i nie znalazlem. Czytalem w necie ze dobre sa rekawice z neoprenu - nawet po przemoczeniu trzymaja cieplo dloni, dlatego mysliwi czy wedkarze ich uzywaja. Czy ktos z szanownych kolegow posiada i uzywa takich? jesli tak prosze o opinie, czy sa cieple, wytrzymale itd. Chce kupic teraz jakies rekawiczki na mroz. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 Ja takowe mam ale powiem Ci, że wcale takie super nie są ;) Łatwo się niszczą i przecierają, a wcale tak super nie trzymają ciepła. Używam je max do 0 C choć i przy takiej temperaturze jak dłużej pochodzę to jest mi w nich zimno, Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 miałem rękawice neoprenowe all wheather ze specshopu... po pół roku już zajechałem,zimno w nich bardzo :( na zimę nie,na lato prędzej :) Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 A właśnie Off, a w lato natomiast nie pociły Ci się w nich ręce? ;) Bo wg mnie na lato też się nie nadają :) Quote Link to post Share on other sites
chochol Posted January 11, 2010 Author Report Share Posted January 11, 2010 oki, rozumiem, dziekuje za pomoc. Trzeba poszukac czegos innego, chyba z Gore-tex bedzie najlepiej, ale z tego co widze na allegro to kroloje BW a ja flectarna nie trawie za bardzo. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 Neopren to "miękka guma". Będą się niszczyły, bo to nie są rękawice "do pracy" tylko właśnie do trzymania ciepła. Po drugie to nie są rękawice na zimę. Na zimę polar, wełna itp. Neopren jest dobry na wiosna-lato-jesień i nie jako rękawice taktyczne tylko właśnie na kiepską pogodę. W lecie rónież można zmarznąć - przy +10 st, czy przy +20 i deszczu 8h w ciągu dnia. I w takich warunkach neopren się sprawdza. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 (edited) oki, rozumiem, dziekuje za pomoc. Trzeba poszukac czegos innego, chyba z Gore-tex bedzie najlepiej, ale z tego co widze na allegro to kroloje BW a ja flectarna nie trawie za bardzo. może thinsulate zimowe ? kolega ma mechanixy zwykłe i mówił,że mu ciepło w nich nawet zimą edit: ja zimą używam zwykłych rękawiczek zimowych z reebok'a ^^ może nie jest to PRO ,ale przynajmniej ciepło mi i nie musiałem wydawać kilkudziesięciu złotych na kolejne rękawice edit2: Majkel86 nie,nie pociły mi się ręce zbytnio :) Edited January 11, 2010 by OFF Quote Link to post Share on other sites
chochol Posted January 11, 2010 Author Report Share Posted January 11, 2010 no mi sie wlasnie "skonczyly" rekawiczki, dlatego sie rozgladam za czyms. Co do samych polarowych czy thinsulate to odpadaja - musialyby miec zewnetrzna warstwe odpowrna na wiatr i deszcz. Chcialbym je miec na codzien, a jak mi odbije wyrwac sie na quada w zime to zeby tez daly rade. No i temat zboczyl z neoprenu na temat "rekawice zimowe - jakie" :) (jesli mod ma czas to prosilbym o zmiane tematu), moze sie dowiem za czym warto sie rozejzec. Patrzalem za rekawicami gore w wz.93 ale o tym to nawet allegro nie slyszalo (mam duzo ubran w tym kamuflazu) Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 Ja osobiście najczęściej stosowałem w zimie kombinacje rękawiczek Thinsulate i na to często nomexy z obciętymi palcami (chwyty od repliki się tak bardzo wówczas nie ślizgają w rękawiczkach) lub stare, dobre ocieplane rękawiczki skórzane. Na duże mrozy to najczęściej jakieś właśnie takie jak thinsulate i na to arktyczne brytyjskie rękawiczki (te zielone, mające tylko kciuk i osobny paluch spustowy). Jakiś czas temu widziałem też w katalogu jednej z firm sportowych (niestety nie pamiętam jakiej) rękawiczki posiadające adnotacje "Softshell", ale nie miałem tego w rękach, więc nie mogę się wypowiedzieć. Quote Link to post Share on other sites
chochol Posted January 11, 2010 Author Report Share Posted January 11, 2010 "softshell" to mam kurtke z tego i jakos tego nie widze w funkcji rekawiczki Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 Dlatego tylko mówię, co widziałem w jednym z katalogów (nie miałem tego w rękach, nie widziałem na żywo - możliwe że to tylko błędne nazewnictwo lub po prostu nadużycie jakiegoś terminu). Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 http://www.kanfor.pl/site/index.php?m=show...=2&lang=pl# Berg pro i Bero są z materiału softshell. Ja nawet nie wiedziałem że tkaninę tak nazwali, do tej pory myślałem, że tak nazywa się pewien rodzaj odzieży. Apropos rękawiczek kanfora - fity są wporzo. Jeszcze mi w nich w dłonie nie było zimno. Całkiem szybko schną (testowane podczas wojny na kule śnieżne) i grzeją gdy są przemoczone. Niestety mają bardzo śliską fakturę i pewnie szybko by się zużyły w polu. Ale jakby na nie założyć coś typowo wojskowego, np nomeksy, albo mittensy jak jest naprawdę zimno... Quote Link to post Share on other sites
lup Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Na "prawdziwy" mróz tylko "warstwy" jak z resztą odzieży. Ja preferuję polar+gore, choć ostatnio gore gdzieś posiałem i łaziłem w "pseudonomeksie" BW i na to polarowe. Na szczęście mokro nie było. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts