Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Vademecum problemów z AEG

Recommended Posts

Vademecum problemów z AEG.

Każdy z Nas, na pewnym etapie borykał się z problemami dotyczącymi swoich zabawek. One wymagają odpowiedniego serwisowania, podejścia jako dość złożone mechanizmy. Tutaj chciałbym przedstawić małe kompendium wiedzy na temat serwisowania AEG, albo chociaż jak postępować i co pisać na forum, żeby uzyskać pomoc.

1. Nowa replika, jak o nią dbać?

Można założyć, że każda replika wyjęta z pudełka jest już gotowa do użycia, ale trzeba pamiętać o kilku rzeczach:

a) Baterie często przychodzą rozładowane albo częściowo naładowane. Nie podnoście rabanu jeśli po paru strzałach replika przestała strzelać, spokojnie naładujcie baterie.

b) Repliki to nie broń ostra, nie wymaga smarowania, tak częstego. Nie zalewajcie od razu na start jakimś preparatem.

c) Replika można słabo strzelać na początku. Winę tego ponosi zapaćkana smarem gumka HU, po ok. jednym hi-capie powinny problemy ustąpić.

d) Replika to nie broń ostra. Nie należy szarpać za rączki przeładowania, za inne manipulatory.

e) Na śrubę silnikową warto wylać trochę kleju do gwintów, aby zabezpieczyć ją przed samo odkręcaniem.

Generalnie, repliki nie wymagają jakiejś szczególnej konwersacji.

2. Bateria, jak ładować?

Nie jestem specem od baterii, są tutaj na forum ludzie bardziej kompetentni niż ja, ale mogę Wam powiedzieć, że ładowarki dodawane do zestawu nadają się do kosza na starcie, nie naładują Wam dobrze baterii, a mogą co najwyżej zniszczyć. Wraz z rozwojem chińskich AEG baterie z zestawów osiągnęły naprawdę przyzwoity poziom. Po prostu szkoda ich. Warto na początek zaopatrzyć się w prostą ładowarkę microprocesorową. To nie tylko wygoda, ale też i bezpieczeństwo dla Waszych baterii. Jeśli chcecie już koniecznie ładować je dołączonym prostownikiem pamiętajcie o pilnowaniu czasów. Często na forum pojawia się zdanie "zostawiłem na noc", czyli położył się taki Iksiński, wstał i odłączył. Widzicie, ja na przykład średnio śpię po 5-6h, znam takich co i po 12h. To nie jest miarodajne i nikomu nic nie powie. Poinformujcie ile H była ładowana bateria przy zgłaszaniu problemu na forum z nią. Wzór na ładowanie jest prosty:

Pojemność baterii x 1,4 / prąd ładowania baterii = czas ładowania.

I pilnować tego jak pacierza!

3. Problemy serwisowe:

I. Replika nie podaje kulek.

a) Jeśli to nowa replika i jest to Twoja pierwsza replika to... podkręć kółko hi-capa. Często pomaga. :F

b) Zmień kulki, dużo używa kulek tanich, dziwnych marek, często one są zbyt śliskie, źle wykonane. Twój magazynek może akurat takich nie lubić!

c) Zobacz czy lufa nie jest niczym zatkana. Jeśli tak jest to dźwięk pracy AEG zmieni się na taki stłumiony. Nie naciskaj nic więcej, zabezpiecz replikę i usuń to "coś". Jeśli będziesz próbował strzelać może to się skończyć zerwaniem tłoka.

II. Replika nie strzela, brak reakcji na spust.

a) Spalony bezpiecznik. Zobaczcie czy jest on cały, ew. wymieńcie go na inny.

b) Jeśli to używana replika stan styków może nie pozwalać na oddanie strzału. Wtedy należy zainteresować się serwisem jej.

c) Zobaczcie czy wtyki Tayiminy nie rozwarły się, często jest to przyczyną tego.

d) Zobaczcie czy kable nigdzie nie są urwane, poprzerywane.

e) Jak nic nie pomaga... Sprawdźcie czy naładowaliście baterie. Jest to NAJCZĘSTSZA przyczyna braku reakcji na spust. Totalnie martwa bateria. Wtedy rucha silnika może być niezauważalny.

III. Replika strzela po kilka kulek.

a) Jeśli to nowa replika należy odesłać na gwarancje. Albo jeśli profesjonalny serwis wymieniał Wam gumkę również należy odesłać.

b) Jeśli sami wymienialiście gumkę to znaczy tylko, że źle to zrobiliście.

c) Polecam korzystanie z profesjonalnych serwisów jak też i prywatnych fachowców w celu nawet wymiany gumki HU. Często skąpstwo prowadzi do wielu niespodziewanych wydatków. Źle założona gumka HU może spowodować uszkodzenie wewnętrznych komponentów GB!

IV. Jest reakcja na spust, czuć ruch silnika, ale replika nie strzela.

a) Jeśli to nowa replika - na gwarancje. Tak sama z tunningowaną w serwisie.

b) Sprawdzić czy naładowaliście baterię.

c) Najczęściej jest to wina umierającej baterii, słabo naładowanej. Wtedy może nawet tłok zaciąć się w tylnej pozycji. Zawsze warto sprawdzić na innej baterii, Kolegi, której jesteśmy w 100% pewni, że działa.

d) Można spróbować zwolnić antyreversal, często pomaga.

e) Jeśli nic nie skutkuje należy zainteresować się za profesjonalnym serwisem lub fachowcem. Może to oznaczać, że któraś z części GB po prostu odmówiła posłuszeństwa i trzeba ją wymienić.

f) Można też spróbować na nowo wyregulować śrubę silnikową. Jednak jeśli nie była ona dokręcana takie coś nie powinno wystąpić.

V. Jest reakcja na spust, ale słychać "wiertarkę".

a) Jeśli to nowa replika - na gwarancje. Tak sama z tunningowaną w serwisie.

b) Być może pod wpływem wibracji odkręciła Wam się śruba silnikowa i poluzował się silnik. Warto spróbować samemu wyregulować silnik, cały czas uważając. Zbyt nisko wyregulowana silnik w replice z GBv2 może spowodować pocięcie kabli, zwarcie i poważne problemy.

c) Jeśli to nie silnik to oznacza tylko jedno. Zerwany tłok. Należy go wymienić, w tym celu należy skontaktować się z serwisem albo fachowcem.

4. Rozebrałem replikę, nie umiem złożyć.

Znaczy tylko, że jesteś gnomem intelektualnym. Najlepiej znaleźć kogoś kto poskłada ją za Nas.

5. Rozebrałem replikę, chce ją przesmarować, jakich smarów używać?

Tego nie powiem, każdy ma własne preferencje. Mogę za to powiedzieć jakich nie używać:

- żadnych smarów grafitowych, w szczególności na zębatki oraz zespół cylindra i tłoka.

- żadnego WD40, to nie jest smar tylko rozpuszczalnik

- smarów do broni ostrej

Proszę pamiętać: 90% uszkodzeń AEG powstaje z winy użytkownika.

Temat będę aktualizował. Sugestie na PW/GG, nie tutaj. Proszę moderacje o zamknięcie i przyklejenie.

Dziękuję. ;)

Edited by AnR

Ups, błąd. Dlaczego chcesz wyrzucać? :F

Bo pisałeś, żeby konkretne sugestie kierować na PW, a temat zamknąć...

Poza tym, zmień opis, bo się zdenerwuje, że Nas oczerniasz.

Napisałem tylko, że Gildia jest dla mięczaków, a więc dla kogóż ta Gildia nie jest? Odpowiedz sobie na to pytanie, a potem pisz kto kogo oczernia ;-). I podziękowałbyś za reklamę :cry:.

Edited by Gogin

Napisałem tylko, że Gildia jest dla mięczaków, a więc dla kogóż ta Gildia nie jest? Odpowiedz sobie na to pytanie, a potem pisz kto kogo oczernia ;-). I podziękowałbyś za reklamę :cry:.

Nie igraj ze mną w ten płytki sposób, bo się możesz Kolego przeliczyć. Bardzo nie lubię zazdrości.

Po pierwsze AnR nie rób sobie sam OT ;) ;P

Po drugie wyszczególnił bym podpunkty (np. Pogrubienie)

Po trzecie preparaty do konserwowania broni palnej można użyć np. do stalowych korpusów aby zabezpieczyć przed rdzewieniem ;) Trzeba to tylko robić z głową.