dark_griph Posted February 18, 2010 Report Share Posted February 18, 2010 (edited) Czy wie ktoś może, co to za nabój i jaka broń jest nim zasilana? Oznaczenia na spodzie łuski to : LC84 . Edited February 18, 2010 by dark_griph Quote Link to post Share on other sites
wally Posted February 18, 2010 Report Share Posted February 18, 2010 (edited) Przydałyby się informacje typu średnica dna łuski, długość łuski itp. Na zdjęciu wygląda jakby "pocisk" był przedłużeniem szyjki łuski - tak jest naprawdę? Na pierwszy rzut oka wygląda jak nabój ćwiczebny 7,62 ale mogę się mylić. Oznaczenia LC oznaczają Lake City Ammunition Plant Edited February 18, 2010 by wally Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted February 18, 2010 Report Share Posted February 18, 2010 To jest nabój treningowy 5,56x45 mm. 7,62 to to nie jest, chyba że masz Kolega ma bardzo duże dłonie. Żaden model broni nie jest zasilany taką amunicją, bo przy pomocy takiej amunicji nie odda się strzełu. Jest to amunicja do nauki obsługi broni (zbita spłonka lub jej brak, brak ładunku miotającego). Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted February 18, 2010 Report Share Posted February 18, 2010 To jest sama łuska, bez pocisku. Dlatego też zbita jest spłonka. Długość łuski to jakieś 65mm, średnica około 1 centymetra. (Tak, mam taką samą, więc jest to na temat;-)) Quote Link to post Share on other sites
dark_griph Posted February 18, 2010 Author Report Share Posted February 18, 2010 W kwestii wymiarów: średnica dna łuski/kryzy 11,85 mm ; długość całkowita 66,52 mm; średnica "przedłużenia szyjki łuski" 6,27 mm. Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted February 18, 2010 Report Share Posted February 18, 2010 W kwestii wymiarów: średnica dna łuski/kryzy 11,85 mm ; długość całkowita 66,52 mm; średnica "przedłużenia szyjki łuski" 6,27 mm. Z wymiarów które podajesz to jednak może być jednak nabój treningowy 7,62x51 mm NATO, tak jak napisał Wally. Zwiodły mnie pierwsze zdjęcia i dlatego pomyślałem o 5,56x45 mm. Jakbyś podał jeszcze np. długość stożka zasadniczego (czyli tego największego) to można by stwierdzić na 100%. Niestety dokładnie ze zdjęcia na papierze milimetrowym się nie odczyta. Quote Link to post Share on other sites
dark_griph Posted February 18, 2010 Author Report Share Posted February 18, 2010 (edited) Wybacz moją niekompetencję w temacie, ale nie mam pojęcia, który odcinek łuski jest stożkiem zasadniczym. Długości odpowiednich odcinków (patrz obrazek wyżej): 1 - 40,03 mm; 2 - 3,97mm; 3 - 6,77 mm; 4 - 16,12 mm. Edited February 18, 2010 by dark_griph Quote Link to post Share on other sites
DrZeRT Posted February 19, 2010 Report Share Posted February 19, 2010 To wygląda raczej na wystrzelonego ślepaka 7,62x51 nato. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted February 19, 2010 Report Share Posted February 19, 2010 Ślepak miałby "gwiazdkę" a nie ładnie zakończony "pocisk". Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted February 19, 2010 Report Share Posted February 19, 2010 Cartridge, 7.62mm, Blank, M82 http://www.inetres.com/gp/military/infantr...762mm_ammo.html Quote Link to post Share on other sites
DrZeRT Posted February 19, 2010 Report Share Posted February 19, 2010 Dla leniwych ;) Quote Link to post Share on other sites
dark_griph Posted February 19, 2010 Author Report Share Posted February 19, 2010 No.. Dziękuję :-D . Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Ślepak miałby "gwiazdkę" a nie ładnie zakończony "pocisk". Chyba że nie był zagięty w gwiazdkę tylko zaślepiony plastikiem co przecież jest spotykane. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Pokaż mi pocisk ślepy, używany w wojsku, który ma zamiast gwiazdki plastik. Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 5.45x39mm nabój ślepy 7H3. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Chyba czym innym jest "zaślepiony plastikiem" a czym innym "zakończony plastikowym pociskiem". Naboje z drewnianym pociskiem też się zdarzają a nie są traktowane jako naboje ślepe tylko jak naboje treningowe. Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Naboje z drewnianym pociskiem też się zdarzają a nie są traktowane jako naboje ślepe tylko jak naboje treningowe. Nie potraktuj tego jako czepianie się, ale czy możesz podać źródło, ewentualnie typ takiego naboju? Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Przykład naboju z drewnianym pociskiem:http://www.surplusbunker.com/index.php?mai...roducts_id=3187. Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Ale to nie jest raczej nabój treningowy. Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 (edited) A dlaczego tak sądzisz? Edited February 21, 2010 by FRAGER Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Dlatego, że jego zakup ograniczają "AMMUNITION RESTRICTIONS", które nie obowiązują np. przy zakupie tych: http://www.surplusbunker.com/index.php?mai...products_id=930 Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Ta amunicja którą podałeś jako ostatnią to amunicja szkolna, pozbawiona cech bojowych. W którymś moim wcześniejszym poście pomyliłem amunicję szkolną z treningową. Dlatego dla jednej jest ograniczenie (bo zawiera ładunek miotający i można nią zrobić krzywdę/zabić) a dla drugiej nie bo nie zawiera ani ładunku miotającego ani inicjującego czyli nie stanowi zagrożenia. Amunicja którą ja podałem może poddać pod dwie kategorie : ćwiczebna albo treningowa. Nie powiem teraz dokładnie czy ta amunicja z mojego linka jest ćwiczebna czy treningowa bo nie znam jej właściwości (parametrów lub jej zamierzonego przeznaczenia). Istnieją naboje z pociskiem drewnianym traktowane jako ślepe - pocisk jest wtedy mniej "aerodynamiczny" i spada na ziemię kilka metrów od wylotu lufy. Jest też taka amunicja z pociskiem drewnianym która kiedyś służyła jako treningowa - zachowywała parametry balistyczne na określonym dystansie i służyła do nauki strzelania na strzelnicy. Nie było wtedy potrzeby zachowywania dużych stref bezpieczeństwa na strzelnicach. Coś jak dzisiejsza amunicja o ograniczonym zasięgu. Tylko teraz już się drewna raczej nie stosuje, chyba że na pociski do nabojów granatnikowych do rozpędzania demonstracji. Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Możliwe, że masz rację, bo dla mnie niestety amunicja treningow = amunicja szkolna. Może dlatego, że nie spotkałem się amunicją treningową wg definicji którą podałeś. W naszym wojsku nie było innej poza szkolną, ślepą i ostrą. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Wracając do rozróżnienia "ślepa" i "treningowa - szkolna", amunicja 5,45x39 występuje jako ślepa czyli zarobiona na gwiazdkę i nie miotająca niczego poza gazami prochowymi, jak i treningowa - szkolna, czyli amunicja z materiałem miotającym i wyposażona w pocisk plastikowy lub drewniany, jak również występuje jako amunicja pozbawiona ładunku, czasami z przewierconą łuską i z pociskiem zwykłym (w sensie metalowym a nie z drewna ani z plastiku). Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 (edited) Źródła angielskojęzyczne które znalazłem rozróżniają jedynie "blank" - ślepy i "dummy" - czyli szkolny. Możesz podać swoje źródło? Edited February 21, 2010 by Soman Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts