kris3k Posted October 14, 2004 Report Share Posted October 14, 2004 Witam Widze, ze w sklepie nowe kamizelki :twisted: Czy ktos juz moze stal sie posiadaczem ? Szczegolnie chodzi mi tutaj o "Beta" firmy Armotac lub "czarna" Fostex. Ceny calkiem przyzwoite. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
KaT Posted October 14, 2004 Report Share Posted October 14, 2004 Te fostexy to kopie pattern83 jesli sie nie myle. Kupilem takowa, tylko ze w camo flecktarn i produkcji mil-tec na allegro za 180 pare pln ;) Sprawuje sie swietnie i mimo intensywnej eksploatacji jak narazie brak sladow zuzycia. Zakladam oczywiscie, ze jak na produkty z tej samej mniej wiecej klasy cenowej reprezentuja podobna jakosc wykonania. Quote Link to post Share on other sites
Ritter Posted October 15, 2004 Report Share Posted October 15, 2004 Może trochę się zmieniło, ale swego czasu Miltec'owskie "patterny" nie były droższe niż 140-150zł. O ile dobrze pamiętam my kupowaliśmy partię kilku sztuk dla Goryli po 130zł. Na początku ubiegłego roku. - Quote Link to post Share on other sites
MAJCHER Posted October 15, 2004 Report Share Posted October 15, 2004 w poznanskich sklepach ceny nie przekraczaja 150/160 zl moze w warszawie inna inflacja/fluktacja czy co tam :) :) ;) Quote Link to post Share on other sites
KaT Posted October 15, 2004 Report Share Posted October 15, 2004 Ja swoja kupilem od goscia z Wroclawia, wiec nie sadze by to byla kwestia Warszawy. Wasze tez byly flecktarnowe? Moze stad ta rozbieznosc cenowa? Quote Link to post Share on other sites
Ritter Posted October 15, 2004 Report Share Posted October 15, 2004 Goryle biegają we flektarnach. Kamuflaż nie ma wpływu na cenę. W końcu to wszystko od jednego producenta (mowa o tych z MilTec). - Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted October 15, 2004 Report Share Posted October 15, 2004 witam Ceny patternów firmy mil tec sa takie same bez względy na kamuflarz, a z tego co pamiętam to Goryle mają wlasnie flecktarn. Ja swojego pierwszego patterna kupiłem w zeszłym roku z poznania za wlaśnie 140,-. W trójmiescie w paragrafie kupiłem za 125,- ale wiem ze podrozały do zdaje sie 165,-. W Toruniu natomiast były po 160/180 (milteca i fastxa czy jaktam) Sprzedałem natomiast (licytacja) za 190 na allegro. Widocznie nie wszędzie w polsce jest on dostępny i do tego rozmieżność cenowa tez jest spora. pozdrawiam wilku Quote Link to post Share on other sites
Gorbacz Posted October 15, 2004 Report Share Posted October 15, 2004 Ja kupiłem Miltec'owskiego patterna maskowanie flecktarn w maju w Poznaniu i kosztował 155zł. Na stanie był też czarny i "oliwka" w tej samej cenie. Swoją drogą to do airsoftu kamizelka jest jak znalazł. Jakiś czas temu czytałem recenzje replik Patterna 83 na jakimś forum (ale już nie pamiętam gdzie...) i pisali tam że Fostexy są lepiej wykonane od Milteców. Quote Link to post Share on other sites
Ritter Posted October 15, 2004 Report Share Posted October 15, 2004 A poza tym jak mnie pamięć nie zawodzi, to na tym forum były już najmniej ze trzy dyskusje o Patternach do tej pory... :wink: - Quote Link to post Share on other sites
Dasiu Posted October 15, 2004 Report Share Posted October 15, 2004 No to w takim razie moze ktos sie wypowie na temat tej Beta [Armortac] bo jest całkiem ładniutka :] Gdyby jeszcze była zielona a nie czarna no to totalny odjazd. Quote Link to post Share on other sites
Holman Posted October 15, 2004 Report Share Posted October 15, 2004 No ladna jest ta Beta Armortaca, tylko mnie odrzuca to ze jest tylko wersja czarna. Tak to bym bral od razu praktycznie. No ale oliwek jest na rynku jak na lekarstwo i dlatego trzeba je szyc na zlecenie co jednak podraza cala impreze :? Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted October 15, 2004 Report Share Posted October 15, 2004 Czy ta Beta ma taki oczojebny zamek, czy tylko światło tak padało? Poza tym kamizela fajna, robiona z tego co widzę na sietce, więc chyba się w niej nie ugotujesz. Poza tym jak na taką kamzelkę cena przystępna. No ale może ktoś coś o niej powie konkretnie :wink: ... Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted October 22, 2004 Report Share Posted October 22, 2004 Wczoraj przyszła do mnie ta kamizelka: http:// http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...products_id=622 Na wstępie zaznaczam, że nie miałem styczności z kamizelkami innej produkcji więc ciężko będzie mi do czegokolwiek ją porównać. Kupując ją nie miałem również zbyt wygórowanych wymagań i kierowałem się głównie ceną oraz ilością kieszeni(no i oczywiście miała być to kamizelka AT a nie oporządzenie do lasu itp.) Wykonanie: Kamizelka jest wykonana z wytrzymałego(to się okaże po dłuższym użytkowaniu) materiału który dobrze trzyma fason. Nie jest to raczej cordura(na tyle się jeszcze znam). Naprawdę ciężko mi określić co to za materiał: jest sztywny o fakturze podobnej do ortalionu. Nie będę się dalej o nim rozpisywał bo mógłbym kogoś niechcący wprowadzić w błąd. Większość szwów jest podwójna a w niektórych miejscach szew jest pojedynczy. Jakość wykonania jest bardzo dobra, nie ma(poza kilkoma przypadkami) ciągnących się nitek itp. Prawe ramie kamizelki jest podszyte miękką gąbką a z zewnątrz pokryte warstwą gumowanego materiału. Kamizelka jest sznurowana po bokach i posiada zapięcia do pasa głównego(zapinane podwójnie: na rzep i zapinkę). Kieszenie: To największy atut tej kamizelki. Może to stwierdzenie trochę na wyrost ale zaryzykuję: jest ona modułowa. Zasadniczo składa się 3 rzędów taśm na plecach(prawdopodobnie do przypięcia oporządzenia ALICE), kieszonki na radio na lewym ramieniu 2 średnich kieszonek na wysokości piersi(po obu stronach po 1)oraz 3 paneli. 2 panele to 3x ładownica na magazynek M16 a 3 to kabura na pistolet + 2 ładownice na magazynek pistoletowy. Wygląd kamizelki możemy więc w sporym zakresie dostosować do własnych potrzeb. Z przodu mamy 2 pola z rzepem do których przypinamy po jednym z paneli(są one dodatkowo przytrzymywane przez 4 zapinki(po jednej na każdym rogu)) a na plecach dodatkowo 2 pasy rzepów do przypięcia 3 panelu. Dzięki temu możemy mieć np. kaburę i 2 ładownice pistoletowe oraz 3 ładownice M16 z przodu i dodatkowo 3 ładownice M16 na plecach. Można również przypiąć ładownice do góry nogami(aby magazynek wyciągać w dół). Sam kabura jest dość prymitywna jednak spełnia swoją rolę. Duży pistolecie np. USP Tactical ledwo się mieści za to siedzi pewnie. Największą wadą kabury jest to, że patrząc od strony użytkownika kamizelki jest ona zawsze po lewej stronie panelu. Możemy więc mieć ją albo na lewym skraju lewego pola(prawie pod pachą) lub na lewym skraju prawego pola. O ile pierwsze rozwiązanie jest przynajmniej dla mnie całkowicie niewygodne to drugie jest bardzo praktyczne. Ma ono jednak 2 wady: pistolet zajmuje wtedy miejsce gdzie najwygodniej mieć magazynek(mnie najwygodniej wyjmuje się go właśnie z tej ładownicy). Druga wada to taka że „tracimy” miejsce na 2 ładownice M16 co w moim przypadku gdy nie mam zapasowych magazynków do USP jest sporą stratą. Dlatego najlepiej wsadzić pistolet do którejś z 6 ładownic od M16(wchodzi ciasno ale trzyma się nieźle). Do wykonania samych ładownic nie mam żadnych zastrzeżeń. Do każdej wchodzi jeden magazynek i jest dodatkowo przytrzymywany przez ściągacz i zapinane na rzep klapy. Dodatkowo na średniej kieszonce po lewej stronie znajduje się rzep. Można do niego przypiąć naszywkę z logo jednostki lub dołączony do kamizelki holder na 5 nabojów do shotguna. Po wewnętrznej stronie kamizelki znajdują się 2 sporej wielkości kieszonki na dokumenty/mapy (mniej więcej formatu A5) itp. zapinane na rzep. To są moje pierwsze wrażenia z oglądania kamizelki. Gdy podczas użytkowania zaobserwuje jakieś ciekawe rzeczy(na + bądź -) to napiszę. Jak na razie jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted October 22, 2004 Report Share Posted October 22, 2004 Ja zakupiłem kamizelkę identyczną jak ta Fostex, czarną, tyle że za 150zł (+ mały karabinczyk gratis :wink: ) w pewnym małym Kieleckim sklepie. Dostępne były też całe oliwkowe i w kamuflażu (te ostatnie pojawiły się w ofercie Machinegina). Jest dosyć pakowna, mnustwo kieszonek różnej wielkości, a na plecach plecaczek, w którym spokojnie zmieści się butelka 1,5l mineralki, lub termos 0,75 z nierdzewki. PO lewej stronie zaraz pod tą średnią kieszenią znajduje się kieszonka na dokumenty zapinana na solidny rzep. Jedna wada - boczne duże kieszenie nie są zapinane na zatrzaski, lecz na tasiemki... przeciągane pzrez taki wichajster ;) Quote Link to post Share on other sites
Mariusz_Piwowar Posted October 23, 2004 Report Share Posted October 23, 2004 OLO jeśli się nie myle to kopia Pattern'a 83 8) W PAT-CK ma taką Wilk on coś zrobił z kieszeniami nie wiem co ? Dobra ale nie offtopicujemy pogadaj z nim po prostu. Co do kamizelki opisanej przez Stolara to przyznam ze Twoja "recenzja" mnie zachęciła. Pozdrawiam i thx za info. Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted October 24, 2004 Report Share Posted October 24, 2004 non a te kieszenie jest rada - odpruć :!: i na patterna tez - sprzedać :wink: Quote Link to post Share on other sites
Ritter Posted October 25, 2004 Report Share Posted October 25, 2004 Marudzicie towarzyszu... :wink: Po kilku przeróbkach obejmujących podstawowe umiejętności posługiwania się igłą, nitką oraz nożyczkami otrzymujemy dość wygodną i bardzo pojemną oraz wytrzymałą kamizelkę za niewielkie pieniądze... Jasne, że są lepsze. Zazwyczaj za lepszą kasę... :roll: - Quote Link to post Share on other sites
Hargin Posted October 25, 2004 Report Share Posted October 25, 2004 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33613165 Patterny 83 w niemieckim camo po mniej niz 100zl Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted October 25, 2004 Report Share Posted October 25, 2004 No niby patterny 8) Ale czy napewno? :wink: Zaciekawiłem się tą aukcja już poprzednim razem i wysłałem maila do sprzedającego z pytaniem co to wogóle jest..? oto co dostałem w odpowiedzi: witam, firma, która ją produkuje podpisuje się symbolem MFH. co do ceny: kupuję, doliczam swoją skromną marżę i sprzedaję. zdjęcie na aukcji pochodzi od producenta pozdrawiam Ktoś mi powie co to za firma to MFH...? Bo nie wiem, czy to coś patternopodobne wogóle przetrzyma chociaż jedna strzelanke. Żadnej strony firmy nie znalazłem :wink: Pozdrawiam, PieTrzaK Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 25, 2004 Report Share Posted October 25, 2004 Patterny, patterny... w Polsce nie ma oryginalów. MFH to niemiecka firma robiaca kopie prawie wszystkiego co sie da (pewno w Chinach) choć głównie umundurowania. Z kamizelka nie mialem do czynienia ale spodnie BDU sa podlej jakosci. Quote Link to post Share on other sites
Ritter Posted October 26, 2004 Report Share Posted October 26, 2004 Na zdjęciu jest MilTec'owski pattern - przynajmniej ten w flektarna. Ale co jest sprzedawane w rzeczywistości, to już zagadka. MilTec szyje wszystko w Chinach, może to po prostu ten sam produkt z inną metką... Nie ma przebacz - albo ktoś się spotka ze sprzedawcą i obejrzy, albo musi się znaleźć odważny... :wink: - Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts