Filip7370 Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 Witam, forum jest do zadawania pytań, toteż chciałbym zadać pytanie. Niby spór wałkowany od dawna i wynik zgoła pewny, ale zadaje takie pytanie w odniesieniu do swojej osoby. Jestem zajętym człowiekiem i nie latam na każdą możliwą "strzelankę", obserwując "z boku" swoje zachowania mogę z dużą pewnością powiedzieć że nie katuje sprzętu oraz ciuchów i zasadniczo po 2 latach mundury WP dobrze się trzymają. Ponieważ od pewnego czasu zastanawiam się nad przejściem na MC przyszła mi na myśl o kupieniu mundury Proppera. Jako że ma lepszą jakość i krój ACU. Niestety tak jak mało mam czasu na ASG tak mało mam na to kasy. I tak właściwie pytam czy dla średnio intensywnej zabawy opłaca mi się inwestować 2 razy tyle w lepszy sprzęt czy helekonowski mundur da radę? Quote Link to post Share on other sites
Omomierz Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 I tak właściwie pytam czy dla średnio intensywnej zabawy opłaca mi się inwestować 2 razy tyle w lepszy sprzęt czy helekonowski mundur da radę? Helikon to nie Multicam, a wariacja na jego temat. Moim zdaniem nie warto brać Proppera, chyba że głównie zależy ci na lansie ;) Quote Link to post Share on other sites
Warlock Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 Helikon to Camogrom. Mam od pół roku i nie narzekam. Tylko nie kupuj wysyłkowo. Mają jakąś dziwną rozmiarówkę. Trzeba mierzyć, żeby nie wyglądać jak Sindbad ;-) . Normalnie noszę wszystko w "L". Helikona musiałem kupić spodnie w "M", a bluzę w "XL". Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 Camogrom jest jaśniejszy i bardziej mdły od MC. Główny jego problem. Quote Link to post Share on other sites
Warlock Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 Camogrom jest jaśniejszy i bardziej mdły od MC. Główny jego problem. Ale bardzo ładnie działa wiosną i latem. Zwłaszcza na łąkach i w lasach liściastych. W ciemnych lasach i jesienią trochę za bardzo świeci, ale od tego mam Marpata. Tylko nie zaczynajmy znów dyskusji o wyższości jadnego kamuflażu nad drugim. Dość tego było. Proszę. Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 (edited) Potrzeba na to osobnego tematu? Masz 20 lat i nie umiesz samodzielnie podejmować decyzji? Identyczne porównanie było w temacie "MULTICAM" Znów się robi syf Edited April 25, 2010 by Grey Fox Quote Link to post Share on other sites
Omomierz Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 Syf to się robi dopiero wtedy, jak wpada jeden mądrala i mówi ''było w tym temacie''. Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 (edited) Ale bardzo ładnie działa wiosną i latem. Zwłaszcza na łąkach i w lasach liściastych. W ciemnych lasach i jesienią trochę za bardzo świeci, ale od tego mam Marpata. Tylko nie zaczynajmy znów dyskusji o wyższości jadnego kamuflażu nad drugim. Dość tego było. Proszę. Ciężko mi uznać wyższość chińsko-polskiej fantazji na temat wzoru, który był projektowany przez ludzi o wyższym "stopniu wtajemniczenia" :) Do tego jeszcze dochodzi jakość nadruku. Można by tak gadać i gadać. Panu spod #1 w tym temacie polecę Tru-Spec'a Edited April 25, 2010 by Szreder Quote Link to post Share on other sites
Warlock Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 Napisał, że ma mało kasy, a Ty mu Tru-Speca polecasz... :wink: No i się zaczęło... Quote Link to post Share on other sites
lup Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 Filip7370 do twoich celów wystarczy Helikon, tylko mierz, bo rozmiarówka lubi płatać figle. Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted April 25, 2010 Author Report Share Posted April 25, 2010 (edited) @ Grey Fox, tak istotnie jest dużo tematów, ale traktują ogólnie o kamuflażu oraz o jakości. Mnie chodzi o porównanie jakość/cena. Jeszcze jedno pytanie do posiadaczy Helikonów czy szybko się spiera. Zatem czy nowy komplet co sezon czy "śmierdziel na strzelance" :P Tak z tą kasą nie jest źle. Zwyczajnie pytam się czy można tu zaoszczędzić bo jakość nie jest na pierwszym, a na jednym z pierwszych miejsc. Edited April 25, 2010 by Filip7370 Quote Link to post Share on other sites
Omomierz Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 Mnie chodziło czy Helikon to syf, najgorszy i badziewie. Czy po prostu niższa jakość i dla tych co mają mniej w kieszeni też będzie działał. Jeszcze jedno pytanie do posiadaczy Helikonów czy szybko się spiera. Zależy jak pierzesz. W pralce szybko wypłowieje, ale przy praniu ręcznym dość długo trzyma kolory(już z rok się u mnie trzymają). Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 A, to przepraszam. W takim razie w niższych przedziałach cenowych nie polecę Helikona, a innego chińczyka, kiedyś były na allegro - rip stop, wzmocnienia na kolanach/łokciach - kolor bardziej poprawny i skuteczniejszy niż w Helikonie. Mogę pomóc w ich zdobyciu :) Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted April 25, 2010 Author Report Share Posted April 25, 2010 (edited) A jakaś strona tego producenta, czy to zobaczyć na oczy się da? Na razie jeszcze wykorzystam pewien niewielki zapas wz.93, zatem potencjalnie kupię mundur za miesiąc. Edited April 25, 2010 by Filip7370 Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 http://www.ebairsoft.com/multicam-field-sh...form-p-139.html Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted April 25, 2010 Author Report Share Posted April 25, 2010 Cena powala nawet Helikona, czy ktoś zamawia z Warszawy z Ebairsoft? Quote Link to post Share on other sites
Ratoll Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 Tak BTW : na numerację Proppera też trzeba uważać. W/g tabel z rozmiarami byłem na granicy S i M, a kiedy przymierzyłem to okazało się, że S jest zdecydowanie za duży i wyglądałem w nim jak jakiś skejt ;) Quote Link to post Share on other sites
Laos Posted May 8, 2010 Report Share Posted May 8, 2010 Cena sznowni koledzy spadła lekko Camogromu. Staje sie coraz popularniejszy. Ale jakość do ceny to Helikon według mnie jest na plus. Jeżeli nie jezdzi czesto to Helikon sie sprawdzi. Quote Link to post Share on other sites
pawelpawelec95 Posted May 21, 2010 Report Share Posted May 21, 2010 Też właśnie rozważam Helikon i chyba się na niego zdecyduję. Czy bardzo duża jest różnica w kamuflowaniu pomiędzy helikonem a properem? Jedna strzelanka tygodniowo. Co będzie dla mnie lepsze? Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted May 21, 2010 Report Share Posted May 21, 2010 Jakbys czytal uwaznie temat o MC to bys wywnioskowal ze helikon jest do d*** Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted May 21, 2010 Report Share Posted May 21, 2010 Jakbys czytal uwaznie temat o MC to bys wywnioskowal ze helikon jest do d*** A jak byś czytał inne tematy, to byś również wiedział, że WP stosuje panterę, która tez jest do d*** Ogólnie czy MC czy CG jest na Polskę za jasny. Choć podobno ten drugi jest bardziej za jasny. Quote Link to post Share on other sites
pawelpawelec95 Posted May 21, 2010 Report Share Posted May 21, 2010 (edited) Czyli propera albo truspec. Kurde trochę cenka za duża ale trudno :) A z wyżej podanych który będzie lepszy? Edited May 21, 2010 by pawelpawelec95 Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted May 21, 2010 Report Share Posted May 21, 2010 Czyli propera albo truspec. Truspec którego mam (aczkolwiek w kolorze CB) słabo oddycha (teflon), ma dwie beznadziejne skośne mało pojemne kieszenie na piersiach i dwie sensowniejsze na ramionach. Do tego przy rozpiętej stójce i strzelaniu z pistolet, rzep stójki sczepia się z rzepem na rękawach. Istny hardcor, skończyło się na tym, że bluzę nosze tylko na miasto. Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted May 21, 2010 Report Share Posted May 21, 2010 Chyba piszesz o Propperze... Tru-spec nie ma warstwy teflonu... Kieszenie na piersi nie mają służyć do wpychania wszystkiego co popadnie bo normalnie są pod kamizelką... stójkę też trzeba umieć nosić... heh... Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted May 22, 2010 Report Share Posted May 22, 2010 Chyba piszesz o Propperze... Tru-spec nie ma warstwy teflonu... Sorki, z tym teflonem się zagalopowałem, ale oddychalność i tak kijowa. Piszę o tej bluzie: http://www.military.pl/tru-spec-bluza-t-r-...yote_7383t.html Kieszenie na piersi nie mają służyć do wpychania wszystkiego co popadnie bo normalnie są pod kamizelką... Nie którzy używają beltkitu. Chyba, że w specyfikacji bluzy pisze - only kamizelka ;) Smocki, Miwo, SFU stoją dużo lepiej pod tym względem. stójkę też trzeba umieć nosić... heh... I dobrze, że o tym piszesz. Polecam na szyje buffa lub arafatkę, bo stójka obciera szyję. Do tego nie jestem w regulaminowej armii i jak mi ciepło, mam prawo rozpiąć stójkę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts