Flybrother Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 Witajcie. Dziś rano zauważyłem na moim kałaszku unicorna naloty z rdzy ;/. Dziwne to troche bo nigdy nie był na deszczu a przechowuję go w domu, w miejscu gdzie jest sucho, w dodatku niby jest oksydowany. Jak się najlepiej pozbyć tej rdzy? Możecie mi doradzić jakies środki/sposoby, które tu dadzą radę? Naloty wyglądają tak: Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 zostaw, łądnie wygląda :D a na serio to papierem ściernym potraktuj rdzę i zamaluj. :) Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 Spróbuj szmatką, nasączoną jakimś olejem. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 Papieru ściernego bym nie polecał, bo tak na prawdę sprawisz, że rdza wtedy jeszcze szybciej wbije się w metal (bo odsłonisz go jeszcze bardziej, ścierając resztki farby, która jako tako chroni przed rdzą). Wydaje mi się, że propozycja Ruffina jest najlepsza w tym momencie. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 Ewentualnie jakiś odrdzewiacz na patyczek kosmetyczny i wytrzeć rdzę na ile to możliwe. Ale nie oszukujmy się - jak raz weszła to będzie wchodzić cały czas, chyba że zabezpieczysz jakoś porządnie. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 ja bym położył lakier matowy bezbarwny na rdze żeby wyglądało bardziej real, mi się podoba. Ludzie malują rdze na swoim sprzęcie a ty chcesz się jej pozbywać :F Quote Link to post Share on other sites
Guto_Bandito Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 Na rdzę najlepsza jest nafta. Quote Link to post Share on other sites
Flybrother Posted May 19, 2010 Author Report Share Posted May 19, 2010 ja bym położył lakier matowy bezbarwny na rdze żeby wyglądało bardziej real, mi się podoba. a jak nałożę ten lakier to nie będzie rdza postępowac dalej? Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 Nie będzie dostępu do powietrza i wilgoci, więc tam gdzie będzie lakier rdza pozostanie w takiej formie jak jest. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 albo wniknie wgłąb i będzie rdza międzykrystaliczna ;) Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 uniwersalny odrdzewiacz to coca cola. Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted May 20, 2010 Report Share Posted May 20, 2010 ja bym położył lakier matowy bezbarwny na rdze żeby wyglądało bardziej real, mi się podoba. Ludzie malują rdze na swoim sprzęcie a ty chcesz się jej pozbywać :F Nóż też masz taki mocno real, zardzewiały? Odrdzewiadcz (jakikolwiek z motoryzacyjnego) i później farba. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted May 20, 2010 Report Share Posted May 20, 2010 Nóż też masz taki mocno real, zardzewiały? Odrdzewiadcz (jakikolwiek z motoryzacyjnego) i później farba. No ba, gangrena morowana. Ehhh... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts