Dolas Posted December 31, 2006 Report Share Posted December 31, 2006 Jaka jest średnica (wewnętrzna) cylindra AEG. Z podziękowaniem Dolas Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted December 31, 2006 Report Share Posted December 31, 2006 Aktualnie w łapie mam cylinder i zmierzyłem go cyfrową suwmiarką - w przyblizeniu 23,76 mm ;) Quote Link to post Share on other sites
Dolas Posted December 31, 2006 Author Report Share Posted December 31, 2006 Dzięki Diablo. Czy możesz podac Grubuśc uszczelki głowicy tłoka Z podziękowaniem Dolas Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted December 31, 2006 Report Share Posted December 31, 2006 Uszczelka "O-ring" o średnicy ścianki 2,55mm ;) suwmiarka jest fajna :D Pozdrawiam Diablo Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted December 31, 2006 Report Share Posted December 31, 2006 Uszczelka "O-ring" o średnicy ścianki 2,55mm A zmierz uszczelkę Guardera, są szersze i grubsze o ile? Nie pamiętam ale wiem że są dużo lepsze, mnie podniosły o 30FPS moc w karabinku z 480-510 Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted December 31, 2006 Report Share Posted December 31, 2006 mierzyłem uszczelkę TM Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 (edited) Do napisania tego postu sklonila nie wypowiedz Dexa, " ze nie wszystkie czesci tej samej firmy wspolgraja ze soba " . Tak wiec prosilbym o wpisywanie na liste : producenta , typ , rodaj ( tylko dla Bore up ) oraz wymiary cylindrow . Mama nadzieje , ze w miare postepow pracy uda Nam sie rozszerzyc liste o kolejne elementy repliki np : tloki , dopychacze , komory etc, etd ... Mam nadzieje , ze te zebrane informacje pozwola Nam a przynajmniej ulatwia naprawianie oraz modernizowanie replik. Mam tez nadzieje , ze Moderatorzy dopomoga Nam w tworzeniu tej listy oraz moderowaniu jej tak , aby byla czysta i przejrzysta. Dziekuje i pozdrwaiam - Johny13 Czynnosci jakie nalezy dokonac przed wymiarowywaniem: 1. Oczyscic przyrzad mierniczy oraz przedniot ze wszelakiej masci brudu i zanieczyszczen vel. syfu, smaru, kurzu etc, etd . 2. Sprawdzic tolerancje przyrzadu mierniczego . (czy pierwsza i ostatnia kreska podzialki suwmiarki pokrywa sie z podzialka na suwnicy ) 3. Sprawdzic czy przyrzad mierniczy lub przedniot mierzony nie jest uszkodzony . 4. Dokonac pomiaru 2 lub 3 razy , tak aby wykluczyc wszelakiej masci bledy wynikajace z czynnika ludzkiego. Lista : I. Cylindry: 1. CA - typ 0 - srednica : 23,94 ; dlugosc 71,9 2. Hurrican - typ 1 - srednica : 23,72 ; dlugosc 72,3 (43,66) 3. ICS - typ 0 - : srednica : 23,74 II. Tloki : ( punkty miernicze: ostatni zab ---> powierzechnia czolowa tloka ) 1. Hurrican : 23,5 ( dlugosc : 73,94 ) 2. ICS stock : 23,26 ( dlugosc - 74,56 ) Edited May 28, 2010 by johny13 Quote Link to post Share on other sites
Phoesis Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 Lista : I. Cylindry: 1. CA - typ 0 - srednica : 23,94 ; dlugosc 71,9 2. Hurrican - typ 1 - srednica : 23,72 ; dlugosc 72,3 (43,66) 3. ICS - typ 0 - : srednica : 23,74 4. Guarder - typ 1, bu - srednica : 24,7 ; dlugosc 72,0 Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 (edited) 2. Sprawdzic tolerancje przyrzadu mierniczego . (czy pierwsza i ostatnia kreska podzialki suwmiarki pokrywa sie z podzialka na suwnicy ) Ty techniczny, co to jest pole tolerancji przyrządu pomiarowego, może raczej dokładność przyrządu pomiarowego? To po pierwsze. Po drugie jakim przyrządem dokonałeś pomiaru z dokładnością do 10 mikronów? Edited May 28, 2010 by KicpA Quote Link to post Share on other sites
Padaka Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 dokładnie - pomysł ok - ale brak możliwości jego realizacji... nikt z nas nie dysponuje narzędziami pomiarowymi tej klasy by pomiary te były miarodajne. Pamiętajmy że mowa tu o dziesiętnych częściach milimetra... sorry ale moja suwmiarka to nie przyrząd laboratoryjny... Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 Ja czekam na ustosunkowanie się kolegi technicznego czym dokonywał pomiarów tych cylindrów. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 (edited) Raz: brak możliwości Dwa: nie widzę sensu do tworzenia takiej listy. Zaraz będzie bałagan, a żeby to miało sens, trzeba uwzględnić masę wymiarów na różnych częściach. tloki Po co? dopychacze ? :D W bore up największe znaczenie ma wymiar dyszy, prowadnicy dyszy (żeby ta pasowała) oraz wymiar cylindra i głowicy tłoka. Teraz, ponieważ dysza ma uszczelkę w środku, trudno zdecydować ile ma być luzu w setnych mm. Trzeba wiedzieć, dysze których borapów są ze sobą wymienne. Przy głowicach tłoka nawet chińskie pasują, bo tu najważniejsza jest uszczelka, a tę z reguły trzeba dobrać. Edited May 28, 2010 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 Możliwości są i każdy praktycznie może wykonać takie pomiary jeżeli ma o nich pojęcie. Mnie tylko ciekawi czym dokonywany był pomiar przez Johny-ego. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 Cały temat jest do niczego bo powtarzalność wykonania poszczególnych elementów w serii u producentów jest niemal żadna. A poza tym co Ci po wymiarach jak nie wiesz co z nimi zrobić? Co da Ci długość dyszy bez grubości ścianki GB, luzu popychacza, odległości kolnierza gumki od gb, twardości gumy zastosowanej w gumce, średnicy miejsca na kolnierz w komorze, kąta ścięcia dyszy i średnicy tegoż ścięcia i kilku innych parametrów liczbowych? To jest bezsens. Możemy sobie teoretycznie zaprojektować układ idealny a przyjdzie body odlane badziewnie jak wszystko w sofcie i całość pójdzie w pupkę. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 Tak to jest jak ktoś chce zrobić coś sensownego ale bierze się za rozszyfrowywanie pojęcia "sensowne" od dupy strony ... :roll: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts