Germ Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Przy pełnym suwadle do AK odpada skrócenie sprężyny: http://www.wgcshop.com/pcart/enlargeimage....cc_akdb_l_l.jpg Urządzenie powrotne wygląda na nierozbieralne. Quote Link to post Share on other sites
theant Posted May 4, 2009 Report Share Posted May 4, 2009 Jeśli jest zbudowane tak jak w prawdziwym AK, to sprężynę można zdjąć bez problemu. Rozbierałem swój AKMS 47 (ostry) wiele razy na części pierwsze :) Quote Link to post Share on other sites
theant Posted May 22, 2009 Report Share Posted May 22, 2009 jedynie ROF jest niższy (zamiast stockowego 780 jest 670), ponieważ silnik ma do naciągnięcia dodatkową sprężynę. Teraz wiem że to wina złego tranzystora MOSFET, po zmianie z BUZ11 na IRL3717 ROF wrócił i skończyły się zacinki mechanizmu. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted May 24, 2009 Report Share Posted May 24, 2009 theant twoje linki nie działają. Myślę o tym by zrobić bb w emce, ma ktoś jakieś materiały na ten temat? Chyba podobnie będzie jak w giecie ale tutaj nie będzie trzeba piłować GB. Quote Link to post Share on other sites
theant Posted May 24, 2009 Report Share Posted May 24, 2009 Dzałają zwykle lepiej jak serwer działa ;P Padł zasilacz - zaraz wstanie. Quote Link to post Share on other sites
Mamlas Posted May 24, 2009 Report Share Posted May 24, 2009 A ja mam pytanie głównie do theant'a. Czym lepiej zrobić ten podłużny otwór w gb? Gumówką(raczej zły pomysł), czy bawić się pilnikami? Quote Link to post Share on other sites
theant Posted May 25, 2009 Report Share Posted May 25, 2009 Ja zrobiłem to szlifierką kątową - piłką do metalu to byś się zachechtał na śmierć :P ZnAl jest dość wredny - nawet kątówką było ciężko. Quote Link to post Share on other sites
theant Posted June 5, 2009 Report Share Posted June 5, 2009 W związku ze zmianami w usłudze serwisu dyndns.com i tym że nie można edytować tu własnych postów, w moich linkach należy zmienić adres www.eleinf.selfip.net na eleinf.selfip.net . Quote Link to post Share on other sites
Wolfran Posted July 5, 2010 Report Share Posted July 5, 2010 <<Posty z tematu "EBB M4 homemade czyli co siedzi w głowie Wolfrana">> Witam, Panowie i Panie, jak już pewnie wszyscy użytkownicy tego forum wiedzą, że mam czasem dziwne pomysły. Tak, więc, nie mogę usiedzieć w miejscu i postanowiłem zrobić w swojej eMce Blow-Back. Mam już plan jak ma on działać oraz większość materiałów. Jedna część szkieletu GB poleciała już do tokarza aby odpowiednio ją przerobił. Za jakiś czas umieszczę odpowiedni opis prac oraz zdjęcia, które dadzą wam podgląd na całą sprawę. Zarazem proszę was abyście nie śmiali się z tego pomysłu, jak my starzy AS-towcy mamy to w zwyczaju, ponieważ wiem co robię. Quote Link to post Share on other sites
Maku3225 Posted July 5, 2010 Report Share Posted July 5, 2010 To będzie "skrzeczący blow back" - suwadło z dust coveru które się tylko rusza czy jakiś cięższy element który da odczuwalny odrzut? Quote Link to post Share on other sites
Wolfran Posted July 5, 2010 Report Share Posted July 5, 2010 Poprzez odpowiednie docięcie szkieletu GB, całe metalowe suwadło wraz z połączonym dust coverem + (może) jeszcze jakieś dociążenie, będzie uderzać w body/szkielet przez co odrzut powinien się zwiększyć, mam taką nadzieję, jak tylko szkielet wróci od tokarza będę dalej kombinował. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted July 5, 2010 Report Share Posted July 5, 2010 Rozwali Ci body. Urwie ten dupścik co spina górę z dołem. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 Lepiej zrobić dziurę w tyle GB, i dać sensownie długą sprężynę w buffer tube. Trzeba by testować z długimi sprężynami, żeby to dało odpowiednie fpsy, ale recoil będzie lepszy niż pomysł z "suwadłem". Anyways... Maku3225 czy Ty wiesz w ogóle co to jest dust cover? :roll: Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Jazzman Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 (edited) Lepiej zrobić dziurę w tyle GB, i dać sensownie długą sprężynę w buffer tube. Trzeba by testować z długimi sprężynami, żeby to dało odpowiednie fpsy, ale recoil będzie lepszy niż pomysł z "suwadłem". Anyways... Maku3225 czy Ty wiesz w ogóle co to jest dust cover? :roll: Pozdrawiam. Dziurę to można mieć wiesz gdzie? Określenie "Otwór" jest jak najbardziej na miejscu Buffer tube: prowadnica kolby Recoil: Odrzut Dust cover: Klapa wyrzutnika łusek Patrz!!! Dało się po Polsku bez zbędnego szpanu. Ogół -> :poddanie: i jeszcze :wink: Edited July 6, 2010 by Jazzman Quote Link to post Share on other sites
Maku3225 Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 Dust cover z tego co mi wiadomo to nie jest sama klapka wyrzutnika łusek tylko ta blaszka co zasłania GB po otwarciu wyrzutnika łusek. Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 To źle ci się wydawało. W oryginale też jest dust cover, czy tam klapka wyrzutnika, a zapewniam, że blaszki i gearboxa tam nie ma. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Maku3225 Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 (edited) A to przepraszam - zwracam honor :) chodziło mi o blaszkę zasłaniającą GB. Co do amerykanizacji - też jej nie lubie ale nie chciałem komplikować. Edited July 6, 2010 by Maku3225 Quote Link to post Share on other sites
Wolfran Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 Rozwali Ci body. Urwie ten dupścik co spina górę z dołem. Dlaczego? przecież to nie będzie walić w body, tylko koniec szkieletu. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 Tak z ciekawości... Na jakiej sprężynie to będzie? I jaki będzie zakres ruchu płytki udającej bolt carriera? Weź powiedz więcej troszkę, bo jestem ciekawy ;-) . Pozdrawiam pana Jazzman'a. Quote Link to post Share on other sites
Wolfran Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 Spring to m120 Guarder, ale nie wiem czy nie zmienię na m110. Zakres ruchu to jakieś 5 - 5,5 cm :) Grzechotnik spokojnie, jak już skończę z tym pracę, wrzucę pełen opis prac, krok po kroku razem ze zdjęciami ;) Tylko mam jeden problem, nie mam płytki która imituje zamek :( Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 Będziesz próbował, ze sprężyną w prowadnicy kolby? Generalnie testowałem to tak kiedyś dla przymiarki ze zwykłą sprężyną i dało się coś wyczuć, więc jakby się nad tym popracowało to może by coś fajnego z tego wynikło ;-) . Czekam na relacje. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Koszyk Posted August 15, 2010 Report Share Posted August 15, 2010 (edited) Mam może strasznie dziwne pytanie, czy otwór w prowadnicy sprężyny (tak, żeby było na wylot) może doprowadzić do efektów ubocznych? Następnie połączenie jakiegoś pręta przechodzącego przez ten otwór z tłokiem. W końcu połączenie tego pręta np sznurkiem/żyłką z "elementem imitującym blow back". Tak sobie wymyśliłem, jeśli to są głupoty (bardzo możliwe) to nie bijcie. W mp5 z bb u góry szkieletu jest szczelina, przez którą zamek "łapie" tłok i idzie z nim do tyłu. Wadą jest to, że tłok w auto zatrzymuje się gdzie chce, to samo dotyczy zamka, a plusem informacja, w którym miejscu przy awarii zatrzymał się tłok(czy jest potrzeba zwolnienia sprężyny). Edited August 15, 2010 by Koszyk Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 15, 2010 Report Share Posted August 15, 2010 (edited) w prowadnicy nie ale w prowadnice jest wkrecana śruba od prowadnicy kolby/ kolby. Edited August 15, 2010 by seger Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted August 15, 2010 Report Share Posted August 15, 2010 Widzę, że nie dajecie mi wyboru. Za dwa tygodnie albo mniej zaprezentuję moją koncepcję porządnego blowbacku w aegu. Działającą i na chodzie. Dziękuję za uwagę. Quote Link to post Share on other sites
Koszyk Posted August 15, 2010 Report Share Posted August 15, 2010 Czyli trzeba by tez przewiercic srube, o ktorej zapomnialem, chyba zbyt precyzyjna robota, zeby robic to bez maszyn. Zalozmy, ze mamy otwor przez prowadnice i srube, zamocowalismy pret, ktory sobie ladnie smiga tam i z powrotem razem z tlokiem wystarczy teraz jakos polaczyc z zamkiem i mamy bb czy jeszcze o czyms zapomnialem? Poldeck czekamy :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts