Legionista12 Posted September 19, 2010 Report Share Posted September 19, 2010 Witam mam zamiar zwiększyć moc mojego AK CM0.48 do 500FPS jakie części trzeba powymieniać aby mieć 500FPS ? proszę o pomoc Quote Link to post Share on other sites
Aroo97 Posted September 22, 2010 Report Share Posted September 22, 2010 (edited) Przede wszystkim, trzeba wymienić sprężynę główna, wymienić zębatki na wzmocnione, silnik o zwiększonym momencie obrotowym oraz wzmocniony tłok poliwęglanowy, wzmocnioną prowadnicę sprężyny oraz wzmocnioną listwę dosyłacza, wzmocnioną głowice tłoka, oraz cylindra no i bateria 9,6V :) praktycznie wszystko musisz wymienić :) 500FPS to dużo, dlatego trzeba tyle części wymienić :) Edited September 22, 2010 by Aroo97 Quote Link to post Share on other sites
rafik1213 Posted September 22, 2010 Report Share Posted September 22, 2010 (edited) Przede wszystkim, trzeba wymienić sprężynę główna, wymienić zębatki na wzmocnione, silnik o zwiększonym momencie obrotowym oraz wzmocniony tłok poliwęglanowy, wzmocnioną prowadnicę sprężyny oraz wzmocnioną listwę dosyłacza, wzmocnioną głowice tłoka, oraz cylindra no i bateria 9,6V :) praktycznie wszystko musisz wymienić :) 500FPS to dużo, dlatego trzeba tyle części wymienić :) No odrazy niech sobie kupi gerboxa systema z m170 . Tak Kupujesz sprężynę sp130 guardera, bor upa guardera i masz to 490-500fps . Edited September 22, 2010 by rafik1213 Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted September 23, 2010 Report Share Posted September 23, 2010 Można też m130 systemy, zestaw głowic systemy oraz jak prowadnica jest plastik - to wymienić na łożyskowaną metal i powinno wyjść w granicach 480. Do mocniejszej sprężyny przydałoby się zębatki o przełożeniu STU i wtedy można wkładać m150. Ale do tego to już trzeba być przygotowanym psychicznie ;). Quote Link to post Share on other sites
Mleczaj_Krowka Posted September 23, 2010 Report Share Posted September 23, 2010 (edited) SP130 to żaden problem dla zębatek nowych cymek ... #top SP130 guardera - 55 zł ( specshop.pl ) Bore-up ( Guarder, ICS, Systema itd. ) - ok. 200 zł Tłok w tej replice nie będzie miał problemów z tą konfiguracją, a przynajmniej nie powinien, ja bym zostawił :) Świetny serwisant i jego magiczne rączki i smary, teflon fix - 50 zł ( Polecam serwis użytkownika Lukira - na sp130 i BU robi do 520 fps, stabilnych :) [oczywiście zależy to od Twojej konfiguracji, te info podałem dla przykładu ] ). Oczywiście puste fpsy nic Ci nie dają, jeśli będziesz miał na dużych odległościach masakryczny rozrzut - koniecznie lufa precyzyjna. Systema - ok. 170-180 zł Km-head/prometheus - ok. 250-300 zł Aktualnie mam na sprzedaż lufę Systemy 6.04x455mm, która powinna Ci odpowiadać :) Jeśli jesteś zainteresowany, to kontakt na gg: 256648. Nie mam pojęcia jak z szczelnością stockowej komory - bo tylko tam jeszcze możesz jakoś fest tracić FPS'y. Pozdrawiam Mleczaj Edited September 23, 2010 by Mleczaj_Krowka Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted September 23, 2010 Report Share Posted September 23, 2010 @Aroo97: widzę, że miałeś do czynienia z replikami Cymy najnowszej serii... @Legionista12: Mam nadzieję, że liczba 12 w nicku to nie jest Twój wiek... Tak poza tym jest dokładnie tak, jak pisze Mleczaj. Wystarczy wrzucić m130 + Bore Up. Reszta spokojnie wytrzyma;) Jednak musisz pamiętać, że fps to tylko i wyłącznie szybkość kulki wydostającej się z lufy. Jak chcesz zwiększyć zasięg to kup PORZĄDNĄ preckę i gumkę HU ;) Uwierz, da to lepszy efekt niż podnoszenie mocy;) Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted September 23, 2010 Report Share Posted September 23, 2010 (edited) Aroo97 powiem tak: HAHAHAHAHAHAHAHAH Twoja wiedza nt. nowych cymek to totalne dno. Nie zdziwię się, jak o reszcie replik wiesz tyle samo. Posiadałem ją jako jeden z pierwszych, robiłem magie z nią, do tej pory działała bez wymiany tych części co podałeś (z wyjątkiem sprężyny) Chciałbym zobaczyć jakąkolwiek replikę z pod twojego śrubokręta (1000 replik zrobionych to w ...). DO autora. Preca systemy, guma czarny guarder, m130 guarder, teflon tu i tam - więcej nie trzeba. 460 fps powinno się pojawić na chrono, a będziesz bardzo zadowolony. Edited September 23, 2010 by zwierzu93 Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted September 23, 2010 Report Share Posted September 23, 2010 Na m130 guardera bez borka 480 powinno być nawet;) Wymień zespół luf-gumki HU i potem sprawdź, czy takie coś Ci nie wystarczy;) Quote Link to post Share on other sites
Legionista12 Posted September 26, 2010 Author Report Share Posted September 26, 2010 Ok wymienię sprężynę na Guardera m130 myślę nad lufą JBU 6.01mm 509mm przykryć ją tłumikiem PBS moje pytanie jaka jest różnica między systemą 455mm a JBU 509mm ? Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 30fps różnicy. Ja bym pozbierał kasy i poszukał precki Prometheusa / Km Heada. Ogólnie w osiągach pomiędzy Systemą, a JBU różnicy nie zauważysz. Poza tym, że więcej kulek Ci się będzie zacinało i ciągle będziesz musiał czyścić lufę z syfu. Wiem bo porównywałem;) Ogólnie wszystkie precki są gorsze lub podobnej klasy co Systema poza Km Headem / Prometheusem / PDI. Dla porównania: - 360fps, precka Km Head 247mm 6.04 - zasięg skuteczny 55m / zasięg całkowity 60m - 380fps , precka Systema 510mm 6.04 - zasięg skuteczny 48m / zasięg całkowity 55m - 500fps, precka Prometheus 510mm 6.03 - zasięg skuteczny 85m / zasięg całkowity 95m - 510fps, precka JBU 550mm 6.01 - zasięg skuteczny 70m / zasięg całkowity 85m Takie małe testy ;) Więc pytanie: czy zależy Ci na pustych fps`ach, czy na odpowiednim ich wykorzystaniu (czyt. zwiększeniu zasięgu i celności)... Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted September 28, 2010 Report Share Posted September 28, 2010 lukira z ciekawości powiedz jeszcze co za replika i jaka komora hp ? A tak żeby dodać coś do tematu , znajomemu złożyłem takiego AK dokładnie jak pisze Zwierzu93 do tego elektryczny mag i li-polek 11.1 , od pół roku replika robi za wsparcie i normą jest wywalanie po 3000 BB na niedzielnej strzelance , kupiona jako jedna z pierwszych w Polsce i więc tuning przeprowadzony gdzieś po 2 latach użytkowania . Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted September 28, 2010 Report Share Posted September 28, 2010 (edited) - 360fps, precka Km Head 247mm 6.04 - zasięg skuteczny 55m / zasięg całkowity 60m - P90 CA, komora stock, gumka biały Guarder - 380fps , precka Systema 510mm 6.04 - zasięg skuteczny 48m / zasięg całkowity 55m - G36 JG, komora stock, gumka biały Guarder - 500fps, precka Prometheus 510mm 6.03 - zasięg skuteczny 85m / zasięg całkowity 95m - M16 KA, komora stock, gumka Systema - 510fps, precka JBU 550mm 6.01 - zasięg skuteczny 70m / zasięg całkowity 85m - SWD A&K, komora stock, gumka Systema/ czarny Guarder (taki sam efekt) Przemek, i ile fps wyszło na tym springu? Edited September 28, 2010 by lukira Quote Link to post Share on other sites
Legionista12 Posted October 5, 2010 Author Report Share Posted October 5, 2010 Wsadziłem sprężynę M130 Systemy Gumkę Systemy energy preck 450mm Systemy efekt bardzo fajny skupienie zasięg jestem bardzo zadowolony dzięki za pomoc ale ROF niski mam zamiar wsadzić baterię 10,8v Firefoxa przydało by się wymienić Tłok i silnik powiedzcie mi mam do kupienia od kumpla taki tłok i taki silnik za grosze :D ten Silnik jest lepszy od stokowego ? http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_128_218&products_id=2152&name=CA_-_Silnik_Torque_Up_-_Long http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_128_140&products_id=4008&name=CA_-_Tlok_Wzmocniony_-_NEW Quote Link to post Share on other sites
sakamuto22 Posted October 5, 2010 Report Share Posted October 5, 2010 (edited) Do Ak(v3) są krótkie silniki...chyba. Ten jest do V2 Edited October 5, 2010 by sakamuto22 Quote Link to post Share on other sites
Pergan Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 Tak do AK są silniki wersji krótkiej, a ten jest wersji długiej. Nie będzie pasował do Twojego akacza. Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 I przede wszystkim silniki CA się szybko sypią... Jak chcesz silnik który da Ci świetną szybkostrzelność na m130 to bierz Elementa: http://gunfire.pl/product-pol-1152194127-Ultra-Torque-Motor-Short-Type-.html ;) Ale lepiej zasilić to co masz lipolką 11.1v i będzie gut ;) Quote Link to post Share on other sites
Kubojah Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 Nie chcę zakładać nowego tematu, stąd spytam; czy dla polepszenia osiągów, tudzież uszczelnienia cm 048 na stockowej sprezynie warto jest wymieniac komore hop up? Bo gumkę na pewno wymienię, na systemę albo guardera silikonowego, z tym że nie wiem czy komorę warto, ponieważ jedyne jakie znalazłem to z tworzywa POM i duracon'u Quote Link to post Share on other sites
AdameKOSW Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 Nie wymieniaj komory, ta metalowa jest bdb, co do szczelności nie mam zastrzeżeń :). Wg mnie nie trzeba (choć można) zrobić teflon fixa. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 Nie chcę zakładać nowego tematu, stąd spytam; czy dla polepszenia osiągów, tudzież uszczelnienia cm 048 na stockowej sprezynie warto jest wymieniac komore hop up? Bo gumkę na pewno wymienię, na systemę albo guardera silikonowego, z tym że nie wiem czy komorę warto, ponieważ jedyne jakie znalazłem to z tworzywa POM i duracon'u Nie kupuj innej komory jeżeli z tą co masz jest wszystko ok. Lepiej: -zamontuj dystanser typ H lub ze zwykłego zrób twardszy -teflon pod gumke -wyczyść lufę wewnętrzna -strzelaj co najmniej z kulek Guardera -a jeżeli to za malo to jeszcze doklejasz do klocka który dopycha komorę do GB element grubości max 1 mm np. z karty płatniczej i przyklejasz go do klocka w miejscu gdzie klocek zapiera sie o body-lufę zewnętrzną A w GB : -teflon pod glowice cylindra lub kleisz głowicę do cylindra -zmiana dyszy na uszczelniona 19,7 mm -i daj sprezynke z Guardera Możesz jeszcze dać nowy oring na głowice tłoka i smar na cylinder. Stockowe sprężyny szybko sie obijają. lukira jak z wytrzymałością białego guarderka przy 500fps ? dużo kulasów wystrzela sie za nim dzyndzel padnie? Quote Link to post Share on other sites
Kubojah Posted April 16, 2011 Report Share Posted April 16, 2011 Dzieki za rady :) Replika zapewne wyląduje u znajomego serwisanta, samemu jeszcze się boje zabierać do GB. Quote Link to post Share on other sites
^Jimmy^ Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Nie chcę zakładać nowego tematu, stąd spytam; czy dla polepszenia osiągów, tudzież uszczelnienia cm 048 na stockowej sprezynie warto jest wymieniac komore hop up? Bo gumkę na pewno wymienię, na systemę albo guardera silikonowego, z tym że nie wiem czy komorę warto, ponieważ jedyne jakie znalazłem to z tworzywa POM i duracon'u Do tej repliki polecam gumkę czarną, replika jest zbyt mocna na gumkę sylikonową wiem bo miałem i mi poszarpało Quote Link to post Share on other sites
konri8 Posted May 6, 2011 Report Share Posted May 6, 2011 Tak się składa że mam w swoim AK, nie tylko w swoim, gumkę przeźroczystą i jakimś trafem ma się dobrze.... Quote Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted May 6, 2011 Report Share Posted May 6, 2011 Ja w ak boyia przeźroczystą miałem ponad rok kręciła fajnie i jakoś nic jej się nie stało :D Quote Link to post Share on other sites
grabarz Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 Witam! Co się wydarzy po wsadzeniu do GB spręzyny GUARDERa SP140 i podpięciu bateryjki lipo 11.1V? Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 To zależy . Jak będziesz strzelał semi ew krótkimi seriami to nic się nie stanie ,gorzej ze strzelaniem długą serią . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts