Terkov Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 A jak tam z kompatybilnością z SWD atoza? A&K jest jego klonem, ale mogą występować w środku jakieś milimetrowe różnice (niestety nie mam możliwości porównania), np. na dyszy. Quote Link to post Share on other sites
Filq Posted May 13, 2013 Author Report Share Posted May 13, 2013 (edited) Nawet jesli sa roznice, to konwersja jest w sobie na tyle przyjemna - ze z nasza pomoca moze wejsc do niemal kazdej repliki. W tym na 100% do Atoza ; ) Zambiemu chodzilo o to, ze nie ma AZ takiego kopa. Edited May 13, 2013 by Filq Quote Link to post Share on other sites
blysk Posted May 22, 2013 Report Share Posted May 22, 2013 Panowie, dało by radę jakimś sposobem wsadzić konwersję v2 do którejś z m14 (po drobnych przeróbkach)? Quote Link to post Share on other sites
Filq Posted May 23, 2013 Author Report Share Posted May 23, 2013 Jeszcze nie ma gotowej V2 nawet. Ale spokojnie, do M14 tez sie cos wymysli (za bardzo mi sie podoba, zebym ja odpuścił :P ) Quote Link to post Share on other sites
blysk Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Domyslam sie ze to raczej tylko kwestia rozmiaru cylindra. Myle sie? Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 Raczej kwestia zaprojektowania ramki/szkieletu gb. Zasadniczo cylindry w aegach mają zbliżoną średnicę, wiec ten wymiar nie utrudni sprawy. Chłopaki zrozumcie - konwersja jest w miarę uniwersalna, może pasować do każdego aega i niektórych sprężynówek - kwestia zaprojektowania i zmieszczenia konwersji w ramce ze spustem odpowiadającej wymiarom danemu gb (w sprężyniakach to będzie ciut gorzej). Niestety takie zabawy z dopasowaniem i dopieszczeniem trwają, więc pozostaje uzbroić się w cierpliwość. Przy okazji - nowy reg mancraftów zacny jest i wygodny w regulacji. Max co z niego wycisnąłem to 700fps/0,20g. I bardzo dobrze bo więcej i tak nie używam, a ciężka kulka i tak zachowuje się inaczej niż przy sprężynie. Przykładowo, przy kulkach 0,43 i hopku do nich ustawionym jest: - na sp170 (620fps na 0,20g) - 410fps na 0,43g - konwersja ustawiona na 630fps (na 0,20g) - 508fps na 0,43g :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
blysk Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 No to mam nowego bożka :D Konwersja Mancrafta do M14 :) Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 Ojciec się napalił jak usłyszał, że da się prawie wszędzie tą konwersję wcisnać. Już szuka PSG-1 od TM :P Quote Link to post Share on other sites
blysk Posted May 25, 2013 Report Share Posted May 25, 2013 Panowie, gdzie można się zapisać do waszej sekty wyznawców Mancrafta? :D Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted May 25, 2013 Report Share Posted May 25, 2013 A kto tu mówi o sekcie? Nie ma się co jarać przesadnie. Jest to rzecz prosta, skuteczna, dobrze wykonana i przez to niemal nie do zepsucia. Umożliwia uzyskanie dużych prędkości kulki bez obciążeń dla mechanizmów spustowych i body. Rzecz nie jest tania i wymusza od użytkownika trochę więcej wiedzy i uwagi by to wszystko wyregulować i sobie lub komuś kuku nie zrobić. Oczywiście entuzjastów jest tyle co i przeciwników, ale wszystko zależy to i jak tego użyje. Wsio Quote Link to post Share on other sites
yakuz Posted May 28, 2013 Report Share Posted May 28, 2013 A ja muszę chłopaków z Mancraft'a pochwalić. Zawór wraz z całą konwersją wrócił i: Zawór chodzi idealnie, zmieniona regulacja z "imbusa" na pokrętełko - bardzo wygodne i dokładne swoją drogą, lepsze gniazdo wężyka wewnątrz konwersji, lepsza rurka przez którą wężyk wychodzi z konwersji. Odskoki fps są ok 2-3 fps, ale niestety zdarzają się serie gdzie fps'y skaczą o 10. Ale to raczej powód mojej lufy i gumki HU które są stockowe. Zobaczymy jak będzie na prometeuszu i gumce km się spisywać ;) ale to dopiero w przyszłym miesiącu. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted May 28, 2013 Report Share Posted May 28, 2013 Po kolei: - konwersja m14 - będzie - psg-1 itp itd. wszystkie customy i tym podobne to też nie problem. Jest/będzie odpowiednie zaplecze maszyn to i będzie można robić. - nowa regulacja rega - pozwala uzyskać około 20bar a to i tak aż za nadto (da się wycisnąć max fpsy (bez tej tulejki zmniejszającej obj. o 70%) i z odp. lufą). Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted May 29, 2013 Report Share Posted May 29, 2013 Słitaśne, mam już z tym wygodnym pokrętłem, nawet sobie podziałkę zrobiłem do fps - wskazuje ta kropka wycięta. Na manometr się nie połaszę, bo będzie mi na kolbie przeszkadzał. No chyba ze da się go umieścić gdzieś z boku, w sensie nie naprzeciw wylotu wężyka. Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted May 29, 2013 Report Share Posted May 29, 2013 Mam takie pytanie, może padło już ono, ale jaki jest problem ze zmieszczeniem konwersji wewnątrz takich replik jak np. VSR czy M14, gdzie jest mnóstwo miejsca w kolbie, i gdzie można by zmieścić customową butlę specjalnie dla danej kolby (przynajmniej tak mi się wydaje że można by...) ? Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted May 29, 2013 Report Share Posted May 29, 2013 Konwersję czy zasilanie? Zasilanie da się zmieścić, na razie tylko nie robię takich pojemników na gaz. Muszę się wdrożyć wpierw w przepisy dot. tego i może wtedy coś się ruszy. Mendi, manometr może być nawet pod kątem 90^ w stosunku do wylotu gazu. Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted May 29, 2013 Report Share Posted May 29, 2013 Generalnie, wszystko. Konwersję razem z zasilaniem. Tak żeby nic nie wystawało poza replikę, i wystarczało na więcej niż 2 strzały. Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted May 30, 2013 Report Share Posted May 30, 2013 W takim wypadku problem jest żaden :). W łożu jest adapter z reduktorem. Zdjęcie jest bardzo stara, bardzo starego prototypu no ale cóż... ;) Później postaram się zamieścić świeższe ^^ Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted May 30, 2013 Report Share Posted May 30, 2013 To na Boga, skoro to żaden problem, to dlaczego wszystkie wasze systemy mają to paskudne wyprowadzenie na ten paskudny wężyk?? Quote Link to post Share on other sites
Szelest Posted May 30, 2013 Report Share Posted May 30, 2013 Poszukaj dobrze, system chowany w kolbie jest już od dawna w ich ofercie. Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted May 30, 2013 Report Share Posted May 30, 2013 Wola ludu, każdy ma co chce ^^, Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted May 31, 2013 Report Share Posted May 31, 2013 W SWD tak, ale w w VSR i pochodnych wszystko jest w kolbie. Mamy kilka takich replik w Bielsku, kilka osób jeszcze kupuje - przeraża nas ilość osób, które będą wpadać z replikami mającymi górną granicę liczby FPS w naszym środowisku. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted May 31, 2013 Report Share Posted May 31, 2013 W SWD tak, ale w w VSR i pochodnych wszystko jest w kolbie. Mamy kilka takich replik w Bielsku, kilka osób jeszcze kupuje - przeraża nas ilość osób, które będą wpadać z replikami mającymi górną granicę liczby FPS w naszym środowisku. Ze snajpy z 700fps z kulkami 0,43g nie rozwalisz butelki po szampanie, a ze stockowego ak 420fps oraz kulkach 0,25g jak najbardziej - krótką serią. Samo to daje do myślenia. To raz. A dwa - na co2 (nie wiem jak na hp) są o wiele mniejsze spadki fps przy ciężkich kulkach, więc do 0,43g można ustawić na konwersji 580fps na 0,20g (podobną moc generuje wiele podciąganych aegów) i ma się ładne 500fps na 0,43g, więc wcale nie trzeba ustawiać nie wiadomo ile i mieści się to jak najbardziej w ogólnie przyjętych limitach do 600fps.. Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted May 31, 2013 Report Share Posted May 31, 2013 To znaczy ja nie powiedziałem, że replika jest niebezpieczna itd. Po prostu w rękach osoby doświadczonej jest OK, gorzej jak przyjdzie jakiś dzieciak, który ma bogatych rodziców z taką repliką. :) Zdaje sobie sprawę, że to nie full auto, wiem o co Ci chodzi i rozumiem twoją wypowiedź :). Co nie zmienia faktu, że Polacy odwalili świetną robotę i polski Airsoft poszedł o krok naprzód przynajmniej jeżeli chodzi o snajperki. :) Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted May 31, 2013 Report Share Posted May 31, 2013 Za granicą to się chłopaki jarają tym czeskim niewypałem (konwersja airsoftpro), a jak zobaczyli wynalazek mancraftów to im kopary opadły. Quote Link to post Share on other sites
wojtek30 Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 Z mojej strony powiem że chłopaki naprawili konwersję + adaptor na kapsuły - i to za darmo Po pierwszych testach wszystko ładnie hula I czekam na koniec testów konwersji AEG - juz zaczynam sobie szykować M14 i Ak pod nie Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts