Ohtar Posted October 18, 2010 Report Share Posted October 18, 2010 No ten tego, znacie jakieś firmy, które szyją buty ze sztucznej skóry? Na pewno jest OTB, i oni mają kilka fajnych modeli. Jest też garmont, ale to są treki, a mnie interesują buty wojskowe. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 18, 2010 Report Share Posted October 18, 2010 Kiedyś widziałem Magnumy z syntetycznej skóry, ale nie wiem czy jeszcze są w produkcji. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted October 18, 2010 Author Report Share Posted October 18, 2010 Sprawdziłem wcześniej ten trop i zostały wycofane, bo się rozsypywały. Quote Link to post Share on other sites
lup Posted October 18, 2010 Report Share Posted October 18, 2010 A jak poważna ma być to firma? Taki Miltec na przykład też ma w swojej ofercie, cudo z thinasulate jeszcze. Fajne i wygodne na jakieś półroku. Chodzi Ci o faktycznie używane w jakimś wojsku czy tylko "buty wojskowe"? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 OK, ale po co Ci buciory ze sztucznej skóry? Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted October 19, 2010 Author Report Share Posted October 19, 2010 (edited) Nie muszą być ze sztucznej skóry, mogą być z gumy i cordury. Aby nie były z naturalnej. Firma nie musi być poważna, kiedyś miałem jungle milteca i nie były złe. Kupiłbym z miejsca OTB, gdyby były dostępne w kraju. Edited October 19, 2010 by Ohtar Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 Są takie francuskie wysokie "tenisówki", płócienne, jednak chyba obecnie dostępne tylko w miltecowej podróbkowej wersji jak te http://rangershop.pl/product-pol-5797-Francuskie-buty-komandosa-CANVAS-oliv.html Kojarzę też takie wyższe. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted October 19, 2010 Author Report Share Posted October 19, 2010 Widziałem te wysokie jako buty legii cudzoziemskiej na allegro. Też miltec. Ciekawe czy oryginał ciężko złapać? OK, ale po co Ci buciory ze sztucznej skóry? Pewna wskazówka jest w tytule tematu. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 Kupiłbym z miejsca OTB, gdyby były dostępne w kraju Jest jedna firma, która przymierza się do posiadania całej oferty OTB. Może niedługo coś z tego wyjdzie. Widziałem te wysokie jako buty legii cudzoziemskiej na allegro. Też miltec. Ciekawe czy oryginał ciężko złapać? Poszukaj na francuskim e-bay. Pewna wskazówka jest w tytule tematu. Będziesz je jadł?:) Quote Link to post Share on other sites
WeRT Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 Będziesz je jadł?:) Mnie się widzi Ohtar chce kupić buty dla jakiś miłośników drzew: Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted October 19, 2010 Author Report Share Posted October 19, 2010 (edited) Nie będę jadł. :P Po prostu od jakiegoś czasu nie jem mięsa, i wygląda na to, że tak już zostanie na stałe. Wyrobów ze skóry także już nie używam, poza merrelami, które niedługo pewnie dokończą swojego żywota, dlatego szukam zamiennika. Teraz dolar tani, więc w sumie może się szarpnę na jungle z OTB. EDIT: nie jestem hipisem. Jeśli chciałbyś mnie zaszufladkować, to bardziej kierowałbym się w kierunku sXe. Edited October 19, 2010 by Ohtar Quote Link to post Share on other sites
WeRT Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 @Othar - tak mi się skojarzyło zabawnie z słowem "wegetariańskie" i obecnością tego typu stwierdzenia na wmasgu. Oczywiście nie są to aluzje lub wybiegi w Twoje przekonania, próba zdyskredytowania bądź obrażenia Twojej osoby. Ciekawe to sXe. Nie słyszałem dotąd o tym. Człowiek zawsze coś nowego się dowie o świecie :wink: Co do butów proponuję zrobić wyjątek potwierdzający regułę i jeżeli to tylko problem "przekonania" o nieużywaniu wyrobów skórzanych. Quote Link to post Share on other sites
koolfon Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 Zawsze są jeszcze gumofilce. Nie jest to żart - widziałem kilkadziesiąt pozytywnych opinii na jakimś forum taktyczno-survivalowym. A jako wojskowe się łapią, tylko ten ujemny lans... Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 Ohtar niestety musisz się poważnie zastanowić. Gdy byłem młody próbowałem podobnie, bez skóry. Kilka lat prób i błędów i pomimo nastu lat bezmięsnej diety zasuwam w skórzanych butach bo to najlepszy materiał. Również dla naszych stóp. Przemyśl poważnie, bo do tej pory nie ma rozsądnej alternatywy. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 (edited) Co do tych francuskich gumowo-płóciennych butów to produkowała je (i nadal je produkuje na rynek cywilny, chociaż czy jeszcze robią wariant z opinaczem to nie wiem) firma palladium. Ewentualnie możesz też poszukać butów tropikalnych dla ARVN/CIDG, ale pewnie będzie je trudno dorwać. Edited October 19, 2010 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted October 19, 2010 Author Report Share Posted October 19, 2010 Gumofilców mam dość po zimowym poligonie w Bemowie Piskim. :P @WeRT nie odebrałem tego w ten sposób. @Wukasz. Zastanowiłem się zanim przestałem jeść mięso. @aciepk. Wow. Nieświadomie znalazłeś mi zimowe buty do łażenia po mieście. :) Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted October 20, 2010 Report Share Posted October 20, 2010 A co jak krowa/koń/świnia zdechnie albo trzeba będzie ją z jakiegoś powodu uśpić to już nie można jej zwłok wykorzystać po jej śmierci? :biggrin: (bez skojarzeń) Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted October 21, 2010 Report Share Posted October 21, 2010 Od razu skojarzyło mi się z butami. Przepraszam za skojarzenie. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted October 21, 2010 Author Report Share Posted October 21, 2010 A co jak krowa/koń/świnia zdechnie albo trzeba będzie ją z jakiegoś powodu uśpić to już nie można jej zwłok wykorzystać po jej śmierci? :biggrin: (bez skojarzeń) Jakbym umiał, to bym sam zabił krowę, wygarbował skórę, kupił podeszwę i uszył sobie buta. Ale nie umiem, a kupując but w sklepie nie wiem czy zwierz był zabity szybko i bezboleśnie, czy katowany za życia i tuż przed śmiercią. Ale nie zagłębiajmy się w tym temacie za bardzo, bo nie taki mam cel. :cool: Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted October 21, 2010 Report Share Posted October 21, 2010 To wolał byś zabić jedną krowę żeby zrobić sobie buty niż kupić w sklepie buty z krowy z której powstało ich kilka/naście? ;p Rozumiem twój cel ale w taki sposób to to jest bez sensu... kup używane buty z demobilu w b.db stanie będziesz przynajmniej bardziej ekologiczny ;p Kup jedne, porządne buty ze skóry a na pewno zwierzątka mniej na tym ucierpią niż jak gdybyś miał kupować sztuczne co pół roku... Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted October 21, 2010 Author Report Share Posted October 21, 2010 (edited) Nah. Atakuję jungle OTB. PS: przecież nie wywaliłbym reszty zwierza na zmarnowanie. Ale to i tak abstrakcyjne założenie i nie ma co się nad tym rozwodzić, bo to nie jest forum do tego. :) Edited October 21, 2010 by Ohtar Quote Link to post Share on other sites
Kleju Posted November 15, 2010 Report Share Posted November 15, 2010 (edited) Cześć, dobry temat. Osobiście także jestem wegetarianinem od 3 lat lecz jeśli chodzi o militarne gadżety używam skórzanych, w tym właśnie butów. Cywilnie butki, paski itd mam syntetyczne. W tej kwestii nie ma się co spinać, zapewniam Cię :) Wywody użytkowników wyżej są żałosne, docinki schowajcie sobie... w buty :icon_razz2: Edited November 15, 2010 by Kleju Quote Link to post Share on other sites
Amadem Posted November 15, 2010 Report Share Posted November 15, 2010 (edited) Przejrzyj podobny temat na ngt: http://ngt.pl/forum/buty-bez-uzycia-skory,1216,1.html Nie wiem jaki nosisz rozmiar ale może się załapiesz na coś z tych: http://www.airsoftpark.com/product_info.php?products_id=2644 Osobiście polecam Garmont T6 Tactical Boot - buty są naprawdę konkretne i łapią świetne opinie także wśród mięsożerców. Jednak taniej wyjdzie wziąć jakieś treki w pl (Merrell, Salomon etc,) np: http://www.merrell.com/UK/en-GB/Product.mvc.aspx/M-F-F/22525M/49470/Men/Footwear/Filters/Mens/Deseret-Mid-Waterproof/Sand/J88133 xSTAYvTRUEx Edited November 15, 2010 by Amadem Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted November 16, 2010 Author Report Share Posted November 16, 2010 Ano znalazłem te T6-tki na jakimś wegetariańskim sklepie z UK bodajże, tylko miały nazwę Garmont hiking shoes, nie wiedziałem, że to "taktyczne" buciory są. Dzięki! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts