Zimny1994 Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Witam Męczy mnie takie pytanie, czy do AS nadają się zwykłe trapery? Wykonane z Goretexu na grubej podeszwie, usztywniające kostkę? Quote Link to post Share on other sites
darksoviet Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Chodzi Ci o buty do chodzenia po górach? Jeżeli tak to się nadają. Niektórzy nie lubią chodzić w wojskowych butach, uważają że są za ciężkie, niewygodne. Jak chcesz możesz nawet biegać w adidaskach. A tak w ogóle to pokaż te buty najpierw. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Nie nadają się. Musisz mieć taktyczne buty za 1000 zł... Skoro zadajesz takie pytanie rozumiem, że nigdy nie byłeś na żadnej strzelance. Każde buty w których Ci ciepło, wygodnie się nadadzą. Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Ja na początku mojej przygody z ASG biegałem w zwykłych zimowych butach z CCC typu trapery. Było w nich ciepło, wygodnie i były "elastyczne". Teraz używam Magnumów Classic. Też są dosyć ciepłe jednak z wygodą jest trochę gorzej bo są to sztywne skórzane buty, trzeba je porządnie rozchodzić, dlatego na początku bardzo obcierały mi pięty. Jak zdecydujesz się na buty typu polskie desanty, magnumy itd. to licz się, że na początku ciężko będzie Ci w nich chodzić, jednak na dłuższą metę będziesz z nich zadowolony. Wytrzymałość butów taktycznych/wojskowych jest większa niż zwykłych np. z CCC. Magnumy mam rok i nie widać różnicy a zwykłe trapery rozpadły się po 3 miesiącach, jednak uważam, że jeśli masz już zwykłe trapery to na początek możesz w nich chodzić, jak uzbierasz trochę pieniędzy to wtedy bierz buty taktyczne. Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Bo w CCC to się kupuje buty najwyżej na Gubałówkę... Moje trapery z Decathlonu trzymają już któryś rok męczenia w górach i na strzelankach. Trzymają, nie nasiąkają zbytnio, jak się opracuje system wiązania, to nawet wygodne są :wink: No i mniej je widać w lesie/na łące niż jakieś czarne 'taktyczne' obuwie. W traperach można śmiało biegać, ale radzę unikać butów nie usztywniających kostki i z cienką podeszwą - nie chcę wiedzieć, co by było z moją stopą, gdybym na tamten gwóźdź nadepnął w adidaskach (ze 3 cm żelastwa ustawionego pionowo w górę - przez 10 minut myślałem, że mi kamień wpadł do buta :teeth: ) Quote Link to post Share on other sites
ZOMER666 Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Ja tam biegam w glanach:) przyzwyczajony jestem, od 15 lat innych butów nie nosze, czasem w desantach i jungelach. Ja podchodzę to tego tematu tak, nie musi być w nich ciepło wygodnie czy lansowo, ważne ze się ma coś na nogach:) Quote Link to post Share on other sites
parkie Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Buty bundeswehra z demobilu też są niczego sobie a cena jest bdb ;) Quote Link to post Share on other sites
piroman2 Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Ja korzystam ze zwykłych trekingów i jestem zadowolony. Jak dla mnie ważne jest to, żeby podeszwa była na tyle gruba, żeby nie czuło się pod nią każdej szyszki, żeby nie były za jasne, i żeby przede wszystkim były wygodne. Wyłącznie od ciebie zależy jakich butów będziesz używał. Jeśli dobrze ci się gra w tych, które masz to graj w tych, które masz. Quote Link to post Share on other sites
MasterGos Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Również polecam buty BW posiadam model 2000 i poza sporymi obtarciami na początku (wiadomo buty trzeba rozchodzić) teraz spisują się świetnie. Poza strzelankami używam je też na codzień. Kupiłem tutaj http://armyworld.pl/product-pol-8-Buty-BW-Taktyczne-Bundeswehr-Model-2000.html Jeśli razi się fakt że to używki dostępne są też nowe ale rzecz jasna za znacznie wyższą cenne. Dodam na marginesie że sklep ten przysłał mi dwa buty w rożnym stanie (jeden bardziej "zużyty" od drugiego) trzeba mieć to na uwadze i najlepiej poprosić o to by postarali się przysłać oba buty w podobnym stanie. Quote Link to post Share on other sites
oliee0 Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Ja kupiłem niedawno w Decathlonie buty turystyczne (w góry) i są bardzo wygodne, nie strzelance nie byłem, ale biegałem w nich i są bardzo wygodnie i ciepłe. :cool: Dokładnie są to te LINK. Quote Link to post Share on other sites
darksoviet Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Desanty najlepiej takie żeby się przejrzeć było można :D Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Ja mam BW2000. Chodzę w nich też na co dzień. Super buty, ale to trzeba rozchodzić. Za 80zł kupiłem i nie żałuję. A najważniejsze to poprosić gościa by wysłał ci oba buty od jednego Soldata. Quote Link to post Share on other sites
wiedzmin1994 Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Używam butów BW Model 2000 i są bardzo dobre (jak dla mnie). Niektorzy narzekają, że są ciężkie (1,1 kg jeden), ale ja biegałem w nich dzisiaj cały dzień i nic mi się nie stało. Fakt na początku mnie obcierały, ale już jest ok (pozatym są trochę za duże). podaj rozmier stopy w mm (długość i szerokość) a może będę mieć dla ciebie. Nowe. Dokładnie takie jak w wojsku. Z certyfikatami i innymi pierdółkami. Cena 289 złociszy. Jak jesteś zainteresowany to pisz na Priva. Quote Link to post Share on other sites
czaja18 Posted November 29, 2010 Report Share Posted November 29, 2010 Jeśli ktoś szuka lekkich butów to mogę polecić Bates-y 2246. Waga jednego to ok 600g. Cena też w miarę przystępna 269zł. Wiadomo że sprzęt z demobilu zawsze będzie tańszy. Quote Link to post Share on other sites
Wolfran Posted November 29, 2010 Report Share Posted November 29, 2010 Magnum Phanthon 8, lekkie bardzo wygodne i cieple, 240zl, ja kupilem je rok temu jak chodzily po 360zl, ale warto bylo. Quote Link to post Share on other sites
stah187 Posted November 29, 2010 Report Share Posted November 29, 2010 Również polecam BW, szczególnie po doświadczeniach z desantami-tych butów już nigdy nie założę. A o butach bundeswehry mogę mówić wyłącznie w superlatywach, najwiekszymi ich zaletami są cena oraz wygoda. Jest też jedna wada-po ponad roku intensywnego użytkowania rozpada się podeszwa, tak jak było to w moim przypadku. Quote Link to post Share on other sites
maciekz93 Posted November 29, 2010 Report Share Posted November 29, 2010 Ja z kolei polecam belleville Quote Link to post Share on other sites
kasjan005 Posted November 29, 2010 Report Share Posted November 29, 2010 Ja śmigam w butach "Protektor GROM (742)" już ok 3 miesięcy i muszę powiedzieć, że jestem z nich bardzo zadowolony. Zalety: - wygodne - lekkie - ciepłe - noga się nie poci w nich (przynajmniej jesienią) - cena (na allegro to koszt ok 150zł) - wytrzymałe (jak na razie) Wady: - miękkie w kostce POLECAM :D Quote Link to post Share on other sites
t0m3k Posted November 29, 2010 Report Share Posted November 29, 2010 Także używam trekkingów, zarówno do asg jak i chodzenia po górach.. od 4 lat spisują się znakomicie. Choć zawsze jest to -5 punktów do lansiarskiej stylizacji. Buty BW mam, ale się do nich specjalnie nie przekonałem :P Quote Link to post Share on other sites
stah187 Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 Ja aktualnie testuję opinacze LWP (oryginały)-pierwsze wrażenia takie jak z józefami, ale mam nadzieję że jak trochę z nimi powalczę to coś z nich będzie. Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 Opinacze (nie mylić z desantami) użytkuję od nieco ponad 20 lat :icon_biggrin: Aktualnie zużywam chyba 5 parę (nie licząc tych schodzonych w MON). Jak dla mnie nie było i nie ma lepszych butów. Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 Skoro tak się rozpisujecie w superlatywach o swoich butach to zróbcie to w odpowiednim temacie. Dla niedowidzących : jest przyklejony. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts