Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Zatrzymanie w cle

Recommended Posts

Prawdopodobnie jest to zupełnie normalne. Paczka musi przejść odprawę celną w trakcie której naliczone mogą zostać należności celne oraz VAT. Prawdopodobnie dostaniesz wezwanie listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, do przesłania wyjaśnień dotyczących zawartości. Jeśli tam jest replika, to pewnie będą też chcieli wiarygodne informacje nt. mocy repliki (czy jest poniżej 17J).

W celu upewnienia się, sugeruję zadzwonić do WER Warszawa i się dopytać. Numery tel. Poczty Polskiej w internecie sprawiają mi zawsze problemy, ale można się dowiedzieć o numer dzwoniąc do innych jednostek.

Np. tutaj:

z telefonów stacjonarnych na numer infolinii 801 333 444 (opłata jak za połączenie lokalne)

dla dzwoniących z telefonu komórkowego 43-842-06-00 (opłata wg cennika operatora)

Pozdrawiam

M.

Zatrzymali? To dowalą. Zwłaszcza jeśli zamawiałeś wysyłkę EMSem. Zwykła poczta lotnicza też czasami się łapie na kontrol, ale głównie w przypadkach kiedy sklep wysyła paczkę jako sklep (niektóre mają zwyczaj podawać w adresie zwrotnym tylko nazwisko szefa).

No został dodany nowy wpis przy monitorowaniu:

WER Zabrze - Zatrzymanie przez urząd celny (poczta przychodząca)

Więc mogę być już pewny że dowalą mi cło.

W sklepie ehobbyasia jest tylko jedna możliwość wysyłki.

Może mi ktoś powiedzieć jak długo teraz to będzie trwać i mniej więcej jak to będzie wyglądać?

Replik w przesyłce nie ma. Są tylko części wewnętrzne.

Swoją drogą przesyłkę sprawdzam co godzinę muszę sobie chyba znaleźć jakieś inne zajęcie w pracy :D.

Juby, na moich paczkach z Cobry też była podana wartość, zaznaczone że "gift", i przeleciało bez. Z RSOVem było tak samo, a musiałem się z cłem bujać.

A jak to będzie wyglądać? Przyślą ci list z numerem paczki, załączoną fakturą i listą tego, co masz zrobić. Odsyłasz im fakturę, tłumaczenie faktury i swoje dane osobowe (imię, nazwisko, miejsce zamieszkania, numer dowodu osobistego lub PESEL), i czekasz. Po jakimś tygodniu paczka trafia na pocztę, a ty musisz iść ą odebrać, płacąc przy odbiorze należności (głównie VAT, bo cło na większość tego badziewia to 0%).

Odsyłasz im fakturę, tłumaczenie faktury i swoje dane osobowe (imię, nazwisko, miejsce zamieszkania, numer dowodu osobistego lub PESEL), i czekasz.

Przy odprawie paczek dla osoby fizycznej procedura w dużej mierze zależy od UC do którego trafi paczka. Czasem wystarczy mail z potwierdzeniem przelewu i opisem zawartości. W razie wątpliwości trzeba dzwonić na WER i się dowiadywać, bo to WER przekazuje dokumenty na cło.

Edited by Viamortis

Juby, na moich paczkach z Cobry też była podana wartość, zaznaczone że "gift", i przeleciało bez. Z RSOVem było tak samo, a musiałem się z cłem bujać.

Toc dokładnie Braciszku o tym mówię. Kwota zwolniona od cła to: a) w transporcie lądowym - do równowartości 300 EUR;

b) w transporcie lotniczym i morskim - do równowartości 430 EUR. (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późn. zm)

ale od wartości towaru (cena plus transport plus ewentualne ubezpieczenie) dołożą nie cło a VAT

Ale rację też ma Viamortis że zależy to też od osoby celnika, który albo wpuszcza paczki bezoglądania zawartości albo się interesi zawartością.

Paczka z EB w której było 12 sztuk masek Bat (ok 270 USD) została potraktowana Vatem a paczki z DX (średnio 700usd w paczce) przychodziły bez opłat granicznych

Przy odprawie paczek dla osoby fizycznej procedura w dużej mierze zależy od UC do którego trafi paczka. Czasem wystarczy mail z potwierdzeniem przelewu i opisem zawartości. W razie wątpliwości trzeba dzwonić na WER i się dowiadywać, bo to WER przekazuje dokumenty na cło.

Aha, czyli to tylko OCIP w Warszawie jest taki upośledzony, że wszystko trzeba z nimi za pomocą poleconych. Bo UPS i TNT załatwiają sprawę mailowo, kiedyś nawet UPS było tak miłe, że starczył jeden telefon. I to od nich do mnie, a nie (jak zwykle) na odwrót.

• 5 months later...

Podepnę się pod temat, bo szkoda tworzyć nowy.

Robiłem swego czasu zamówienie z Ehobbyasia (niecałe 390USD z wysyłką). Dziś dostałem pocztą polecony z dwoma dokumentami. Zawiadamiają mnie w nich, że nie było faktury w środku i że przyjmują wartość którą podał sklep (chinole podzielili przesyłkę na dwie, mniejsze paczki). Do każdego pisemka dołączono kserokopię wieczka paczki z naklejką adresową (są tam moje dane adresowe+lista przedmiotów+dane sklepu+oznaczenie gift). Moje pytanie jest następujące-czy muszę teraz wydrukować zamówienie ze strony sklepu, przetłumaczyć i dostarczyć do UC, czy wystarczy przetłumaczyć to, co jest na tych naklejkach adresowych. Wrzucam jedną "kserokopię" na wzór.

Aha, czyli to tylko OCIP w Warszawie jest taki upośledzony, że wszystko trzeba z nimi za pomocą poleconych. Bo UPS i TNT załatwiają sprawę mailowo, kiedyś nawet UPS było tak miłe, że starczył jeden telefon. I to od nich do mnie, a nie (jak zwykle) na odwrót.

Podejrzewam, że to zależy od Pań, które tam pracują. Jedne lepiej sobie radzą z internetem i drukarką, a inne gorzej. Komedia jednym słowem :happy:

Też miałem różne zabawne sytuacje, ale to jest temat na piwo w knajpie raczej :wink:

Dziś dostałem pocztą polecony z dwoma dokumentami. Zawiadamiają mnie w nich, że nie było faktury w środku i że przyjmują wartość którą podał sklep (chinole podzielili przesyłkę na dwie, mniejsze paczki). Do każdego pisemka dołączono kserokopię wieczka paczki z naklejką adresową (są tam moje dane adresowe+lista przedmiotów+dane sklepu+oznaczenie gift). Moje pytanie jest następujące-czy muszę teraz wydrukować zamówienie ze strony sklepu, przetłumaczyć i dostarczyć do UC, czy wystarczy przetłumaczyć to, co jest na tych naklejkach adresowych.

Z Twojego opisu nie wynika jakobyś musiał cokolwiek robić. Jeśli jednak masz wątpliwości najlepiej będzie zadzwonić i się dopytać czego im trzeba. Numer tel. powinien być w zawiadomieniu.

Pozdrawiam

Mortis

No właśnie sęk w tym, że telefonowałem. Niestety, kierownik zmiany w UC pogubił się w momencie gdy usłyszał, że sklep podzielił paczkę na dwie, mniejsze... Przestudiowałem jeszcze raz dokładnie dokumenty które dostałem razem z "kserówkami" i mam takie pytano: czy wydruk z Paypala będzie przez UC uznany za "potwierdzenie zakupu internetowego" bądź "inny dokument potwierdzający dokonanie zakupu"? Czy ktoś podsuwał im coś takiego?

Nie chce mi się szczerze mówiąc tłumaczyć całej faktury, zwłaszcza że chinole na deklaracji wpisali jakieś bzdury, a nie to, co zamawiałem fizycznie ;).

Co do zasady powinni normalnie przyjąć potwierdzenie płatności z paypal'a. Pamiętaj jednak, żeby wyjaśnić z tymi dwoma paczkami - Bóg jeden wie do czego zdolni są celnicy :wink: , gotowi jeszcze zaaplikować kwotę do każdej z paczek w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku.

PS. Jakbyś miał kłopoty z tymi dwoma paczkami, to wydruk zamówienia ze strony sklepu i/lub maila z informacją o numerach nadania powinien pomóc.

Edited by Viamortis
  • 1 year later...
  • 5 months later...

Witam,

wpisałem sobie numer nadania paczki na stronie PP i taka oto informacja.

05.09 wyszło z HK

07.09 8:14 WER Warszawa

07.09 16:09 WER Warszawa zatrzymanie przez urząd celny

Pytanie mam następujące: Czy owe zatrzymanie przez UC oznacza, że będzie trzeba płacić cło itd bo paczka przechodzi szczegółową kontrolę czy jest to normalna procedura i wcale nie oznacza, że doliczą opłaty?

Robię zamówienie z HK pierwszy raz i nie wiem jakie są zwyczaje :)

Może najpierw trzeba nauczyć się, że jeżeli chcemy coś kupić za granicą to nie patrzymy na kurs średni waluty tylko SPRZEDAŻY (ten wyższy). Bank sprzedaje nam euro lub dolary za określoną kwotę i tyle.

Natomiast jeśli my mamy obcą walutę a chcemy to wymienić na złotówki to patrzymy na kurs KUPNA (bank kupuje od nas obca walutę, po tym niższym kursie).