karolux12 Posted January 19, 2011 Report Share Posted January 19, 2011 Witam , piszę z prośba o radę.............. kupiłem karabin M249 i szukam do niego kolimator lub lunetke .......................... nie wiem co pożyteczniejsze , lepsze itd. ;/ jeśli ktoś ma jakieś propozycję czy rady to proszeo odp. POZDRAWIAM karolux Quote Link to post Share on other sites
Wojciech_G Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Naucz pisać. Przechodząc do sedna: zakładam, że masz szynę na pokrywie. Zależnie od zasięgu Twojej repliki - jeżeli jest to stock PJ albo A&K, czyli 40m - kolimator. Jeżeli ma zrobiony odpowiedni tuning - optyka według własnych preferencji. Jedyne co wygląda na M249 to Elcan, ewentualnie Eotech. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 (edited) Poza tym - luneta na karabinie wsparcia? edit: nim mnie zjedzą - wiem czym jest w oryginale acog czy elcan, ale wątpię, by o takiej lunecie autor myślał. ;) Edited January 20, 2011 by Lesio Quote Link to post Share on other sites
vanar Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Poza tym - luneta na karabinie wsparcia? edit: nim mnie zjedzą - wiem czym jest w oryginale acog czy elcan, ale wątpię, by o takiej lunecie autor myślał. ;) Lesio, chcesz się zdziwić? Link A wracając do tematu, kup sobie eotech'a i magnifier'a i będziesz miał 2 w 1. Quote Link to post Share on other sites
Wojciech_G Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 A wracając do tematu, kup sobie eotech'a i magnifier'a i będziesz miał 2 w 1. Używałeś kiedyś takiej konfiguracji na M249? Mogę Cię zapewnić, że w porównaniu z tym strzelanie ze standardowych przyrządów będzie luksusem. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Dokładnie. Takie rozwiązania podejdą do karabinu szturmowego, używanego na różnych dystansach. Operator z SAWem z pewnością będzie częścią team'u i do budynku nie wejdzie jako pierwszy. ELCAN będzie o wiele lepszym rozwiązaniem. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 A tak na prawdę jedno i drugie na dystansie tych 50m jest równie potrzebne na m249 jak oryginalne płyty pancerne w kamizelce na strzelance ASG. Lans i tyle. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Lans lub klimat. Pamiętaj dexterze, że niektórzy do tego przykładają ogromną wagę. Dlatego są MILSIMy czy LARPy. Jeżeli EOTech nie będzie na tym SAWie, to przynajmniej ELCAN, a nie jakieś kombinacje. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 Kolega pytał co pożyteczniejsze. Odpowiedź brzmi: zarówno koli jak i luneta na takiej replice jest równie bezużyteczna. Lans i klimat, bardzo chętnie. Quote Link to post Share on other sites
yogurt Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 A jakiej firmy wybrać kopię Elcana ? Quote Link to post Share on other sites
Wojciech_G Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 Nie spotkałem się, żeby ktoś narzekał na jakakolwiek kopię Elcana (odobnie jak ACOGi, których nawet chińskie kopie są udane). Oczywiście kupując np G&P masz pewność, że będzie bez wad, wykonanie również powinno być lepsze. Czy warto wydać za to 250zł więcej? Na to już musisz sobie sam odpowiedzieć. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 To nie znaczy, że nikt nie narzeka. Np. "ELCAN" produkowany przez Guardra jest słabiutki, bardzo słabiutki... G&P robi kopię ELCANa..? :zastanawia: Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
tennessee Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 Lunety w AS nie służą do precyzyjnego celowania. Jestem przekonany, że nawet snajper w AS mając te 70m zasięgu, bez najmniejszego problemu poradziłby sobie z ajron sajtami czy innym kolimatorem. Dla mnie luneta to przede wszystkim przyrząd do obserwacji, zwłaszcza w przypadku osób z wadami wzroku. Masz lunetę - z odległości możesz określić, czy ten gość tam w krzakach to swój czy wróg. Nie raz nie dziesięć, luneta chroniła przed friendly fire. A co do lansu, no to wiadomo że laski leją na widok lunet :) Quote Link to post Share on other sites
Tomaszek123 Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 Vanar czy aby przypadkiem nie podałeś linka do mojej zabawki? nie mogę tego sprawdzić bo otwiera się mi stronka stormu z działu "przedstaw się". A co do lunetki na m249 to mi ona była potrzebna bo ślepy jestem jak kret, a po za tym Lans, Lans, Lans! :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Wojciech_G Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 (edited) Lambert - G&P robi Elcana, coś koło 45$. http://www.airsoft-war4.com/details.php?pid=4895 Edited January 24, 2011 by Wojciech_G Quote Link to post Share on other sites
zolzemon Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 Elcan od BFT jest przyzwoitej jakości. Mam i używam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts